Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2022 22:36 - ICGB и американската компания „Linden“ с договор за пренос на природен газ за 20-годишен период
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3194 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Независимият преносен оператор ICGB, който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, сключи договор за пренос на природен газ с американската компания „Linden Energy“ LLC. Споразумението е за период от 20 години.

„Linden Energy“ LLC е базирана в САЩ компания със стратегически интереси на регионалния пазар на природен газ. Компанията наскоро финализира дялово участие в един от най-големите доставчици на природен газ за България („Овергаз“) и обяви плановете си за изграждане на съоръжение за регазификация в Албания.

При пазарния тест за обвързващ интерес към резервиране на капацитет от интерконектора Гърция-България, който се проведе през 2016 г., „Linden Energy“ LLC подписа дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по IGB. В началото на октомври 2022 г., в синхрон със старта на търговска експлоатация на интерконектора, ICGB и „Linden Energy“ LLC препотвърдиха резервирания твърд капацитет в посока Гърция-България за период от 20 години.

Включването на още един търговец с подписано споразумение за пренос на газ по газопровода има положителен ефект върху тарифата за пренос по IGB. Това е в полза и на крайните потребители в България, тъй като от 1-ви октомври близо една трета от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки по IGB.

Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи – PRISMA и RBP.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131; Росица Донкова, 0888/343 661

 image

При пазарния тест за обвързващ интерес към резервиране на капацитет от интерконектора Гърция-България, който се проведе през 2016 г., „Linden Energy“ LLC подписа дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по IGB. В началото на октомври 2022 г., в синхрон със старта на търговска експлоатация на интерконектора, ICGB и „Linden Energy“ LLC препотвърдиха резервирания твърд капацитет в посока Гърция-България за период от 20 години.

На снимката, която е от преди няколко месеца, от ляво надясно: Посланик Матю Брайза, Посланик Херо Мустафа, Стивън Пайн – президент на Linden, Кирил Петков като служебен министър на икономиката, Андрей Живков като служебен министър на енергетиката, Светослава Иванов – изпълнителен директор на „Овергаз“.



Гласувай:
15



1. get - Господин Дечев с най-голямо ува...
29.10.2022 10:02
Господин Дечев с най-голямо уважение Вам!

Но за мен е смущаващо ... показването на снимковия материал илюстриращ подписване на Договора - тъй като?

Зад Стивън Пайн (президент на “Linden”) ми се привиждат "магарешките уши" на про-руския олигарх Сашо Дончев?!

- Имате ли и ако, да? Какво ви е мнението по въпроса: за връзка(та) м/у Стивън Пайн - Сашо Дончев ?
цитирай
2. teodordetchev - Здравейте и поздравления за наблюдателността,...
29.10.2022 14:52
... макар че това си го пише в текста. "Линден" просто купиха един приличен дял в "Овергаз" и доставчиците от "Газпром" вече са история за клиентите на "Овергаз". Подобна възможност се беше явила още преди години (още беше жив Алекс Алексиев), но тогава на Сашо Дончев още не му стискаше.
Сега с нашествието си в Русия, Путин на практика раздаде "отпускни свидетелрства" на всички задължени на руската олигархия - те вече с основание смятат, че не са повече задължени на Третия Рим и всеки си хваща пътя и се спасява самостоятелно. Г-н Сашо Дончев - през "Линден", г-жа Льо Пен като изгори шест милиона листовки на които позира с Путин и така нататък.
Путин с един замах занули резултатите от многогодишна усърдна работа на неговите корупционни звена, пардон тайни и явни служби. Той така и не можа да проумее, че на никого не му пука за "Русский мир" и другите му халюцинации и че "симпатията" на един куп бизнесмени и политици идваше от далаверата, която той предлагаше. Далаверата свърши, започна военен апокалипсис в Украйна и" сега на Путин му остава да брои кой ще му остане "верен". За сега Орбан успешно се бори за титлата най-голям "полезен идиот...
цитирай
3. get - До 2. teodordetchev - Здравейте и поздравления,... ОТГОВОР: Точно в това се състои ... ?
30.10.2022 09:11
... питането ми за вашето становище?

teodordetchev написа:

"Линден" просто купиха един приличен дял в "Овергаз" и доставчиците от "Газпром" вече са история за клиентите на "Овергаз".


ВЪПРОС: Да се радваме ли - или да се притесняваме?! Тъй като!
А// Ямбол газ(т.е. Сашо Дончев) - бе единият от монололистите на българския газов пазар.
Б// Годишните потребности на България от "синьо гориво" възлизат приблизително на 3 - 3.5 млрд куб. метра ;
В// Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда кубични метра годишно, от тях България е резервирала 1 милиард и 570 милиона кубични метра.
Г// Купувайки 50% от дяловете на "Овергаз" - Линден ЯВНО ПРИДОБИВА ПРАВА ... следващи се на "Овергаз" - от което.
Д// Добива права върху 1/3 от транзитирания(купи-продай) газ от интерконектора в Гърция.
... пропускам черз многоточие другите смущаващи ме "подточки" и завършвам неслучайно с изказването на Генерал Радев ... ?
Я//
" ... можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азeрбайджан към Европа, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави и така газът да достига много по-бързо, много по-евтино до Централна и Западна Европа"

- От което ЗНАЕМ: ЧИЯ креатура на българската политическа сцена е ... Генерала? Та питам за мнението ви по-тези наглед наивни въпроси ... които можем сведем до един единствен ВЪПРОС ?
В България запази ли се МОНОПОЛА В ТЪРГОВИЯТА със "синьо гориво"?
цитирай
4. teodordetchev - Не искам да изпадам в "пожелателно мислене", но...
30.10.2022 20:07
... мисля, че монополът е разклатен сериозно. Създадени са доста сериозни предпоставки за това, най-важната е, че най-после Държавната нефтевна компания на Азербайджан (SOCAR) ще стъпи физически и присъствено в България, ще открие офис и ще работи без посредници.
Новината за "Овергаз" беше интересна с това, че Сашо Дончев смени геополитическата си ориентация, което е много показателно. Не всичко, което трябва да се направи е свършено, но имаме напредък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5833622
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52940
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов