Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2022 16:40 - За градските легенди за територии на България, които „подлежали на връщане“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4682 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Въпросът за някакви „преклузивни срокове“, за някакви дати за връщане на територии на България и прочее се повдига постоянно в Интернет, ту във връзка със Западна ( Беломорска) Тракия, ту във връзка със Северна Добруджа, ту за Западните покрайнини.

Съответно ни занимават ту с някакви несъществуващи клаузи, ту с твърдения за някакви секретни протоколи, ту към Берлинския договор (някои и за още по-рано – за Сан Стефанския) що се отнася до Северна Добруджа; ту към договора от Ньойи сюр Сен за Западна Тракия и за Западните покрайнини.

Отделно всяка година едни добри хора харчат сили и енергия, за да провеждат марш срещу договора от Ньойи сюр Сен.

Всичко това говори единствено за непознаване на материята. Без да съм научен колос в областта на международните договори, мога съвсем със сигурност да кажа, че:

Последният договор, в който се чертаят граници на България е Парижкият договор, с който България приключва участието си във Втората световна война. С него България губи Македония и Беломорска Тракия, но все пак си запазва Южна Добруджа в съответствие с Крайовската спогодба от 1940 година.

Няма никакъв смисъл да се крещи „Долу !“ срещу Договора от Ньойи сюр Сен, защото той отдавна не е в сила. Военните му клаузи са отменени със споразумението от Солун от 1938 година. След това първо Крайовската спогодба от 1940 година, а след това и Парижкият договор го обезсилват напълно и окончателно. Договорът от Ньойи сюр Сен има само историческа стойност.

Границите в Европа се гарантират в сегашния си вид и на практика няма как да се променят законно от Устава на ООН и от Заключителния Акт на съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа от Хелзинки.

С други думи, една територия може да премине от една в друга държава, само ако едната буквално реши да я подари на другата, а другата проведе пълната си конституционна процедура и потвърди, че я приема.

В този смисъл, Путин има дас и чака някой да му признае териториалните придобивки в Украйна и в Грузия (там „независимите“ Абхазия и Южна Осетия са готови да се „влеят“ в РФ, ама има малък проблем – само Русия и Никарагуа ги признават за независими. Няма законен начин от гледна точка на международното право, Русия да придобие и един квадратен сантиметър украинска, грузинска или молдованска (Приднестровието) територия. Затова и тези „придобивки“ си остават къде „замразени“, къде горящи та чак пламтящи конфликти.

Впрочем, пак по същата причина, дори и Армения (!) не беше признала прословутата Нагорно-Карабахска република. Ами и там си имат специалисти по международно право, които да им кажат да не правят глупости. И Русия никога не призна Нагорно-Карабахската република.

В смисъла на всичко това, ние не бива да даваме ухо на никакви разговори на тема еди коя си територия трябва да ни се върне до еди кога си. Всичко това е вятър и мъгла. Самото ни членство в ЕС предполагаше безусловен отказ от наша страна, а и към нас от всякакви териториални претенции. Дори и Унгария и Румъния, които имат изключително тежки спорове за правата на маджарите и на така наречените „шекели“ в Трансилвания, подписаха отказа от взаимни териториални претенции, все в името на влизането си в ЕС.

Каквото е било – било е. Случаят с Косово е неприятен и за приятелите на сърбите и за приятелите на косоварите. Той не е в добър синхрон с международното право, макар че там се намесват и други фактори, преди всичко доказаното етническо прочистване на албанците от Косово. Но обърнете внимание, след като Сърбия беше тежко набита по въздуха, в Косово влязоха войски с мандат на ООН, така нареченият контингент ЮНМИК. Минаха десет години, през които Косово пак си беше номинално територия на Сърбия, но беше под контрола на войски на ООН.

Чак на десетата година, търпението на косоварите се изчерпа, защото не получиха така наречената „висока автономия“, при която Косово щеше да остане напълно самостоятелно по отношение на бюджет, вътрешни сили за сигурност и прочее, но все пак в чертите на сръбската държава. Сърбите обаче провалиха всякакви преговори и възможности за „висока автономия“, а те се водеха още от преди войната. Затова Косово не може да бъде пример за нищо.

Ние от своя страна, не трябва да сънуваме разни Сан Стефански (от 1878), Лондонски (от 1913 преди Междусъюзническата война) и други „велики“ Българии. Ние просто трябва да се възползваме от сегашното си положение. Днес българите могат да купуват имоти в Гърция и го правят. Вместо да ни мразят, гърците ни се радват. Българите могат да развиват какъвто искат бизнес в Гърция, включително и да преговарят с гръцкото правителство за строителство на пристанища и други инфраструктури. Ние можем да си постигнем клаузата за свободния излаз на Бяло Море от договора от Ньойи сюр Сен, просто като инвестираме където трябва след като се споразумеем с Гърция.

Ние го и правим вече в някаква степен – примерно със собствеността на България в терминала за разтоварване и регазификация ан втечнен газ в Александруполис. Същата е работата и с интерконектора IGB, по който идва азербайджанският природен газ от Трансадриатическия газопровод.

Ако България реши, че й е изгодно да използва Егейския (Беломорския) бряг за целите на своята икономическа политика, това разбира се трябва да доведе на първо място до развитието на инфраструктурата на нашата собствена територия.

Примерно трябва да се дострои железопътната линия Русе – Момчилград – Подкова през Бенковски до Златоград и да се свърже с гръцките железопътни линии. Трябва да се прокопае тунелът Троян – Христо Даново и да се свържат теснолинейните железопътни линии Свищов – Троян и Христо Даново – Асеновград. Така ще получим най-после трета меридианна железница в страната, която още през ХІХ-ти век се е предвиждало да продължи към Чепеларе и на юг. Това обещание, давано хиляди пъти на жителите на Родопите е известно като „проектът за Средно родопска железница“.

И така нататък, и така нататък. Имаме всички условия за това, защото ЕС всячески насърчава изграждането на железопътни линии и свързването на инфраструктурата на държавите – членки. Трябва само ние да се събудим.

image

Така че, на нас не ни трябват никакви от загубените в миналото територии – българите могат и да живеят на тях и да придобиват собственост и да развиват бизнес. Могат всичко – гарантира ни го членството в ЕС. За сметка на това, един сбъркан пишман националист иска да ни вади от ЕС. Ако питате мен, всички истински националисти трябва да го обявят за национален предател.  




Гласувай:
10



1. leonleonovpom2 - Здравей, Теодор!
07.11.2022 17:48
Работата е там, че Гърция официално не е получила Беломорска Тракия в Ньой ,официално! Решението за нея, Беломорска Тракия е една година да е френски протекторат!Въпрос-Защо ли?
Друго няма !Французиге поемат с корпуса си Беломорска Тракия и след една година, съгласно договора ,се изтеглят Гърците се ослушват, какво ще предприемем ние? Ние обаче реолно нямаме армия, съгласно Ньой! Очаква се сблъсък, ако влезем ние, но няма с какво да защитим правата си И влизат те!
А Северна Добруджа действително е дадена за 101 години на Румъния Това е йезуитщина,разбира се След 101 години никой от свидетелите на станалото няма да е жив!
Имал съм специален постинг по темата Крал Карол с манифест трябва да обяви присъединяването на Добруджа към Румъния Но има и друг проблем! В Северна Добруджа населението не знае, освен говорим и писмен румънски! Как да го обяви с манифеста?
И манифеста е на Български и започва с извинение, че това не е негова прищявка , а РЕШЕНИЕ на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ!
Бз коментар
Аз не слугувам никому и давам нещата каквито са били!А не каквито са удобни някому!
Към 1980 година Живков пита Брежнев, какво ще правим? Какво ще правим ли? Както преди 100 години там е нямало един румънец, така сега няма Българи Варварски са порумънчени Това е резултатът от 101 години владеене!Брежнев маха с ръка и казва, нали сме, така или иначе заедно, нищо няма да правим!
Така ,че всичко е реално и няма ЕЖК!
Иначе, кой каквото иска да подарява, продава ими взима със себе си, нито ще му преча, нито пък мога, още по малко! Накрая всичко отива на едно място!Буренясало!

Хубава вечер, Теодор!

П.П.-Знам, че тези, които иначе са зад мен, много искат да са пред мен! Просто ей така, да са отпред!Защото им харесва, не заради друго!
Нека опитат!

цитирай
2. mt46 - Да,
07.11.2022 18:29
така е... Победителите във войните диктуват, определят правилата... Не може да имаме никакви териториални претенции. Много по-важно е да опазим сегашната си територия и да живеем по-добре на нея!... Останалото е напразно патриотарстване, алчност, завист и т. н.
цитирай
3. marana69 - ...иЗраждане е прорУска ''партийка'',която, обърка, много ''меки глави'', като ком 1 ..
07.11.2022 19:01


....това са, дежурните Чалгарски емоциййки, пред ТВ /в Нета @
хора, които, са пропуснали Живота си,за да...мърморят, и се
правят на ''разбирачи'', изгубена кауза..
и, те го осъзнават, и затова, още по яростно, тропат
с крака, по Масата, на блоКето )

Така че, на нас не ни трябват никакви от загубените в миналото територии – българите могат и да живеят на тях и да придобиват собственост и да развиват бизнес. Могат всичко – гарантира ни го членството в ЕС. За сметка на това, един сбъркан пишман националист иска да ни вади от ЕС. Ако питате мен, всички истински националисти трябва да го обявят за национален предател.
цитирай
4. dobrodan - Да, господин Дечев, напълно сте прав.
07.11.2022 19:04
Никой няма да се присъедини към нас по една простичка причина.
Ние нищо не предлагаме.
Освен това, погледнато в ретроспектива, съседите ни са същите цигани като нас.
Така че е по-добре да търгуваме, вместо да гледаме назад.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да не бъда разбиран криво Аз излагам ...
07.11.2022 19:37
Да не бъда разбиран криво Аз излагам как стоят нещата в действителност, от историческа гледна гочка а историята е разказ за минлото, а не приказзка! И не се правя на патриотар, както някои на интернационалисти !Просто съм Българин!
Казал съм в коментара, не преча и не искам да преча на никой ,каквото иска да прави Виж , ако иска да ме прави роб, там вече ще има проблеми!
Иначе , ако искат и цяла Украйна барабар с мафията й ,да я приемат на Слънчев бряг и Златните!
От Англия ми е информацията ,приемат украинци, добре са дошли ,но си остават само с "добре дошли" Пари на ръка, издръжка, подслон, за тази работа да търсят роднини!Държавата има друга работа
Една такава роднина проплака, че не може да приеме децата на брат си Жилищната площ и възможностите й не позволяват

И аз не съм патриот, да не съм бунак,достатъчно платих на глупавия си патриотизъм! Интернационалист съм!Нашето е общо!Чуждото? А, там удрят през пръстите!?

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810321
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов