Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2022 12:27 - Над 1 млрд. kWh са пренесени по IGB в първия месец на търговска експлоатация
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2726 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Над 1 млрд. kWh са пренесени по междусистемната газова връзка Гърция-България в първия месец на търговска експлоатация на газопровода. Общото количество природен газ за периода 1 октомври – 1 ноември 2022 г. възлиза на 1 105 908 000 kWh или 95 000 000 кубични метра.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. вече са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години.

image

Останалият свободен капацитет се предлага по прозрачен и достъпен начин на двете европейски платформи PRISMA и RBP. Предстои независимият преносен оператор на газовата връзка ICGB да обяви два нови търга за свободния капацитет за месец декември. На 21 ноември компанията ще отвори търг за твърд месечен капацитет в права посока (Гърция-България). В края на месеца – на 29 ноември, ще бъде обявен търг за прекъсваем капацитет в обратна посока (България-Гърция).

В рамките на изминалия месец е регистриран и първият нов ползвател на междусистемата газова връзка Гърция-България. Компанията “Акспо България” (част от Axpo Group, Швейцария) премина успешно през всички стъпки по процеса на регистрация и вече има възможност да участва във всички търгове за капацитет, които ICGB обявява на двете платформи. Като преносен оператор, ICGB продължава разговори с всички търговци, които имат интерес към резервиране на свободен капацитет по съоръжението.

Количествата природен газ, които постъпват по интерконектора към момента, обезпечават близо 1/3 от вътрешното потребление на България от началото на отоплителния сезон.

 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131, Росица Донкова, 0888/343 661




Гласувай:
12



1. blagovesteliseev - едно не мога да разбера
11.11.2022 15:59
Защо си толкова радостен, че еди колко си руски газ е пренесен по този газопровод? Би ли обяснил ентусиазма и радостта си?
цитирай
2. morskipesni - Както стана ясно, продават ни
11.11.2022 18:16
РУСКИ ГАЗ, чрез посредници. Ледът се пука, нишката се разплита- почти е ясно накъде води. Трибунал и бесило, това заслужават грабителите и до този момент остава твърде малко време. Отприщи ли се потокът, иди го спри. И дрънкалата агитатори ще си получат по заслуги. Знаем ги поименно и почасово.
цитирай
3. teodordetchev - До първия и до втория навлек, изходили се по-горе.
12.11.2022 12:39
Вижте какво недоразумения на природата, човек трябва да е изключитерно тъп за да твърди, че азербайджанският газ е руски. Известно е находището му - Шах Дениз 2 и то не е в Русия. Е, за Вас всичко от бившия СССР е в Русия, но това е защото сте непоправимо увредени, а не защото е така в действителност.
Човек трябва да е изключителрно тъп и за да повярва, че някой извън неговия кръг от путиноиди, путинофили и болни от други подобни венерически болести ще хване вяра на дрънканиците му. Ясно е, измет безподобна, че са Ви спуснали "опорка" и Вие повтаряте като папагали. Вие разбира се не сте и на интелектуалното ниво на папагалите, но това е друга тема.
Онзи дето по-горе се прави на Божи човек, ме пита на какво точно сме се били радвали, аз и съмишлениците ми. Щом не може да разбере, ще му обясня. Радвам се на първо място, че Вашите така наречин "куратори" си заминават по живо по здраво. Второ, радвам се, че Вие самите се гърчите от злоба и яд. Ех, дано да боли от това, което Ви терзае. Ако не боли - поне да сърби, та да си смъкнете кожата от чесане.
Демократичният ред изключва възможността човек да бъде преследван и тормозен заради възгледите му. Вие умело се възползвате от това обстоятелство и правите каквото можете, за да ерозирате обществения ред от вътре. Но от друга страна, добре знаете, че като последователи и превъплащения на Лев Главинчев и Цола Драгойчева заедно взети, (особено онзи морският хибрид), сте обект на дълбокото презрение на всички, които могат да разделят на две магарета сено и не им се налага да се издържат като ближат седалищните мускули на своите московски "куратори" и възложители.
Желая Ви от сърце дълъг живот, за да може колкото се може по-дълго да се гърчите от злоба, завист, омраза към всичко свястно в тази държава и най-вече защото номенклатурните Ви привилегии изтичат в аканализацията. Особено тези на онзи морския боклук и общински слагач.
Хайде сега - марш обратно в канализацията и да Ви няма поне два постинга време.
цитирай
4. marana69 - ...многоо хубав отговор им даде..
12.11.2022 18:43
но, аз смятам, че на Тролски, паразити - диалог,
не се полага..
те , не са 'личности', г н Дечев..

поздрави ,от мен, и все така, напред )
/Юлия
цитирай
5. teodordetchev - Какви ти личности, това са фантоми...
12.11.2022 20:47
... но за съжаление, много лошо миришещи фантоми.
Но въпреки това, аз смятам, че в България формулата "убий простака с мълчание и презрение" не е валидна. На простака трябва да му се каже в очите, че е простак. При това - достатъчно високо, за да чуят всички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843617
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53007
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов