Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2022 12:15 - БСДП и Украйна. Социалдемократите останаха привързани към истината и свободата
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4063 Коментари: 4 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Денят 24 февруари 2022 година, несъмнено ще остане в историята. Въпреки това, трябва да бъдем внимателни, когато го споменаваме. Войната в Украйна не започна на 24 февруари 2022, напротив – тя започна осем години по-рано, в началото на 2014 година. Войната не започна поради агресивни намерения на Украйна срещу Русия, напротив – войната започна защото президентът Владимир Путин реши да се възползва от крайното отслабване на украинската държава.

Украйна преживя тежки месеци на вътрешни раздори, предизвикани най-вече от съпротивата срещу корумпираното управление на президента Янукович. Парадоксално, но най-пострадала от семейната корупция на фамилията на Янукович беше точно Луганска област, която буквално беше дадена на „родата“ на Янукович за разграбване. След като по руско внушение, Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, бунтът срещу корупцията прерасна във въстание срещу геополитическата ориентация на Янукович. Украйна беше на ръба на още по-тежък конфликт, но успя да запази равновесие. Държавата не се разпадна, но Русия анексира Крим и разпали сепаратистки метеж в Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

Анексията на Крим противоречи на всякакви канони на международното право. Тя е в конфликт и с Устава на ООН и със Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа. Няма законен начин по който Русия би могла да получи международно признание за „придобивката“ си в Крим. Затова и бяха насърчени всички възможни подривни елементи в областите, за които руските власти смятаха, че биха намерили идейни съмишленици.

С една дума – войната започна през 2014 година, а през февруари 2022 година, станахме свидетели на нейната ескалация във възможно най-крайна форма. Войната в Украйна е колкото война на разрушение, толкова и война на лъжата срещу истината. От една страна, Украйна се покрива с ракетни килими, от друга страна се разпространяват толкова абсурдни твърдения, че те напълно отговарят на репликата на Аристотел „вярвам, защото е абсурдно“.

Традициите на руската военна пропаганда са огромни. В нея има култ към сто процентовата лъжа. За разлика от други пропагандисти, които предпочитат формулата, че най-страшната лъжа е тази, която съдържа 90 процента истина, в Русия не споделят тази гледна точка. Там се лъже на едро, с размах и с вътрешно убеждение.

От руската военна пропаганда научаваме, че никога преди създаването на СССР не е имало украинска държава. Остава да се чудим за чия дъщеря се е оженил нашият цар Иван Асен ІІ, когато тръгва към България за да си вземе престола. Жени се за дъщерята на краля на Галиция и Волиния, помазан за държавен глава от по едно и също време и от същия Папа Инокентий ІІІ, както и нашият цар Калоян. Остава да се чудим и каква ли е била държавата на Мазепа, която първоначално е съюзник на Петър Велики, а след това му се противопоставя в съюз с шведския крал Карл ХІІ?

Пак от руската военна пропаганда научаваме, че Украйна не била призната от ООН, защото … границите й не били уточнени след разпадането на СССР. Пак се налага да се чудим, какво да направим с обстоятелството, че в ООН бяха представени с делегации и имаха право на глас и Украинската ССР и Беларуската ССР, заедно със СССР. През 1945 година, Сталин успява да си издейства да има на практика три гласа в Общото събрание на ООН. Днес обаче, наследниците на сталиновата пропагандна машина, без частица свян ни обясняват, че Украйна не била призната от ООН. Иначе, цели 46 години, украинската делегация е гласувала в същата тази Организация на обединените нации.

Да, има проблем с така наречената „демаркация“ на украинската граница, но „делимитацията“ отдавна е извършена. Международно признатите граница на Украйна съвпадат с административните граници на някогашната Украинска ССР в рамките на вече разпадналия се СССР. Но защо да не се поизлъже, след като има достатъчно хора, петимни да прочетат новата лъжа на Москва и след това да я повторят сто пъти в социалните мрежи.

Можем дълго да изброяваме лъжите на руската военна пропаганда, но това едва ли е необходимо, макар че на моменти може да мине за забавно. Успоредно с крайната жестокост, с която се водят военните действия, успоредно със злокобното унищожаване на инфраструктурата на Украйна, успоредно с ядрения шантаж, се шири царството на пропагандата – владението на безогледната лъжа. Ние в България сме едни от най-потърпевшите от продукцията на царството на лъжата и на неговите инструменти като Санкт Петербургската фабрика за тролове. Възпроизвеждането на лъжите на руската пропаганда, стига до прояви на оглупяване и пълна загуба на политическа, геополитическа, геоикономическа и всякаква друга ориентация. Хора с висше образование, които са добри специалисти в своите частно научни области, повтарят като папагали абсурдите на руската пропаганда, без да са чели Аристотел. Пораженията от това „охмуривание“, както биха го нарекли Илф и Петров са много тежки и последиците им ще останат да тровят обществената атмосфера дълго след като войната завърши, независимо каква формула за мира бъде приложена.

БСДП за пореден път доказа своята привързаност към истината и към свободата. БСДП е единствената партия, която излезе с декларация, осъждаща руската агресия още преди 24 февруари 2022 година. Социалдемократите не чакаха Путин да нападне Украйна за да осъдят агресивните му замисли и действията му (признаването на ЛНР и ДНР) противоречащи изцяло на международното право. Днес, малко хора обръщат внимание на това обстоятелство. След време историята ще отсъди друго.
 

ДЕКЛАРАЦИЯ на ИБ на БСДП от 22.02.2022 г.

Изпълнителното бюро на БСДП осъжда акта на признаването от страна на Русия на  независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики, разположени върху част от територията на съответните области в Украйна, като намеса в териториалната цялост на независима държава в разрез с международните договорености и право. Интересно е, че като аргументи за това руската страна изтъква както защита на националната си сигурност, така и събития от историята. В други случаи обаче, например този с Македония, аналогични исторически обстоятелства, предизвикани от решенията на същите фактори, руската дипломация използва, за да аргументира коренно различни позиции.

Неприятен е и фактът на отправени от Русия искания към поведението и членството в отбранителни съюзи на трети страни, в това число и България, които тя оправдава със своята национална сигурност и интереси, без да взема предвид националната сигурност на тези държави, определяни от други причини. Този подход навява спомени за отминали и отдавна отречени периоди, свързани със стари имперски амбиции.

Изпълнителното бюро на БСДП изразява своето решително разбиране, че в съвременната епоха всички възникнали противоречия, особено касаещи суверенитета на държавите, трябва и могат да бъдат разрешавани единствено с мирни средства и конструктивен диалог.
image
Един от най-бележитите държавни строители на независима Украйна е социалдемократът Симон Петлюра.




Гласувай:
18



1. dobrodan - Ако населението у нас притежаваше средно една десета от интелекта Ви,
07.12.2022 13:04
България нямаше да е това, което е сега.
цитирай
2. marana69 - тук, си точно, в 10 ката... уви...
07.12.2022 13:28
dobrodan написа:
България нямаше да е това, което е сега.

цитирай
3. getmans1 - „ Но защо да не се поизлъже, след като ...
07.12.2022 13:39
„ Но защо да не се поизлъже, след като има достатъчно хора, петимни да прочетат новата лъжа на Москва и след това да я повторят сто пъти в социалните мрежи.“

В България и в частност в блога има много последователи на руските т.н. пропагандисти, които не само разпространяват лъжите но и си измислят такива.
За себе си мисля, че мога да разбера чувствата им породени от някаква си симпатия или „филство“ но когато не просто се разпространяват лъжи или вярват в тях а се измислят такива това вече ми е непонятно, че е вън от всякакъв разум.
цитирай
4. get - - Хвала и възхищението ми г-н Дечев, ...
08.12.2022 16:37
- Хвала и възхищението ми г-н Дечев, за проявената не само гражданска но и партийна позиция.

- Тъй като примери за обратното - имаме повече. Както е с германския социалист и канцлер Герхард Шрьодер.
- Както е с американските "демократи" в същността си социалисти. И ако Държавния департамент на САЩ - който те сега управляват (на практика)БЕ ПРОЯВИЛ - към него момент, по такъв безапелационен начин политическа позиция - равна на вашата. То армията на руския диктатор Путин едва ли щеше да се престраши към извършване на пълномащабната военна агресия от 24 февруари ?!

- Още веднъж изказвам своя респект и възхищение - за ясната и смела политическа позиция на БСДП и вас самия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807618
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов