Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2022 14:06 - За блокадата на пътя Лачин – Ханкенди или какво пак става в Карабах
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2022 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 30.12.2022 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вчера един потребител във Фейсбук повдигна въпроса за блокирането на пътя Лачин – Ханкенди (Степанакерт) в Азербайджан. Според Тристранното изявление от 9/10 ноември 2020 година, арменските сили трябваше да се изтеглят от всички окупирани азербайджански територии, а Азербайджан трябваше да гарантира безпрепятственото движение по пътя Лачин – Ханкенди (Степанакерт), за да не се прекъсва снабдяването на тази част от бившата Нагорно Карабахска автономна област (НКАО от съветско време), която е зона на отговорност на руския миротворчески контингент (РМК).

Арменците се изтеглиха от седемте окупирани азербайджански района, граничещи с някогашната НКАО и забравиха да изтеглят въоръжените си формирования от остатъчната част на Нагорни Карабах, където в момента пребивават руските миротворци. Азербайджанците от своя страна построиха чисто нов път Лачин – Ханкенди (Степанакерт), за да няма необходимост арменците да изпитват дискомфорт, минавайки през историческата столица на Азербайджан – град Шуша. Нещата изглеждаха горе – долу уравновесени и в рамките на поносимото, но две неща отново разлюляха везните. Едното е незаконното използване на пътя Лачин – Ханкенди (Степанакерт) за превоз на военни материали, най-вече на противопехотни мини. Второто е продължаващото безогледно експлоатиране на полезни изкопаеми, принадлежащи на азербайджанската държава и извозването на добитото в Армения. Тези две обстоятелства предизвикаха блокадата на пътя Лачин - Ханкенди (Степанакерт) от страна на различни граждански, най-вече екологични азербайджански организации.
image

За цялата тази история мога да препоръчам един анализ, който наистина си струва. Препоръчвам го много сериозно:

https://blacksea-caspia.eu/bg/istinata-za-deystvitelnata-sschnost-na-tristrannoto-izyavlenie-nyama-da-kharesa-na-armencite   

Анализът не е мой, а на много сериозен човек, макар и да е от една от двете заинтересувани страни. Все пак това е ръководителят на катедрата по международни отношения в Академията по държавно управление при Президента на Азербайджан – проф. Намък Алиев.

Потребителят, повдигнал въпроса за блокадата на пътя не отрече основателността на анализа на проф. Намък Алиев, но си остана на позицията, че от 12 декември 2022 година по пътя Лачин – Ханкенди (Степанакерт) не бил минал и един камион, хората гладували и била настъпила хуманитарна катастрофа. След което ме упрекна, че било лесно да си чешем езиците, докато сме си тук на топло в България. Всъщност, на студено са само протестиращите азербайджанци на пътя Лачин – Ханкенди, но не това е най-важното.

image

Що се отнася до седенето на топло и студено и до пътешествията, дал съм си труда да посетя освободените територии, които бяха повече от 30 години под арменска окупация. По-специално посетих района на Агдам. Направих пътешествие, което не е чак толкова опасно, ако спазваш правилата за поведение в миниран район, но създаващо доста тягостно впечатление, що се отнася до човешката безскрупулност.

Вижте, "Карабах" означава "черна градина" - това са най-продуктивните земи в региона на Южен Кавказ. За 30 години, арменците не са отгледали един стрък от каквато и да е селскостопанска култура в седемте азербайджански района, намиращи се около бившата Нагорно Карабахска автономна област (НКАО от съветско време). И това не е нито от мързел, нито от некадърност - просто арменците отлично знаеха, че тези територии не са техни, че окупацията никога няма да бъде международно призната, дори и от съюзницата им Русия и че рано или късно откраднатото ще трябва да се връща.

Писал съм на много места, т.нар. "Нагорно Карабахска република" не беше призната дори и от Армения. (!) Впрочем, Южна Осетия е признала „НКР“, ама ако някой смята Южна Осетия за държава или за субект на международното право, то по-добре да се ограмоти, а още по-добре - "да се гръмне“ образно казано.

Между другото, така нареченият "карабахски клан" в арменската политика - представляван най-вече от двамата поредни президенти - Роберт Кочарян и Серж Саргсян е една от най-зловредните политически котерии в цялото пост-съветско пространство. Впрочем, за да се види, че има нещо знаково в "дружбата" между Южна Осетия и "НКР", ще спомена, че неотдавна т.нар. "парламент" на "НКР" гласува руският език да стане втори официален език в тяхното псевдо държавно образование. На печелившите - честито, както се казва.

Водени от описаните по-горе съображения за временния характер на пребиваването на въоръжените им сили в Карабах, арменците превърнаха седемте окупирани района около "НКР" в истинска пустиня, където имаше и за съжаление продължава да има само безкрайни (наистина безкрайни) минни полета и отбранителни съоръжения. Твърди се, че пълното разминиране на окупираните до 2020 година от арменците територии ще струва толкова, колкото биха стрували 5 милиона двустайни апартамента. Нищо чудно да е и повече, но по-лошото е, че разминирането ще отнеме огромно време – може би и повече от 10 години ако се прави със стандартните средства за това.

Точно в този контекст – на хищническо и разсипническо отношение към територии, които един ден ще трябва да бъдат върнати на Азербайджан (с Тристранното изявление от 9/10 ноември 2020 година, Армения се отказва от претенциите си върху азербайджанските територии), и в окупираните седем района около Нагорни Карабах и в самата така наречена "НКР", арменците водеха политика на безогледна експлоатация на наличните находища на полезни изкопаеми – злато, молибден, мед и паладий най-вече.

Това се правеше стихийно, без оценка на въздействието върху околната среда, с примитивни средства – „пет за четири“, както гласеше популярния лозунг. Не случайно преговорите за мир бяха протакани повече от 30 години – просто от Ереван печелеха време, за да изгребат колкото се може повече от временно окупираните територии.

След поражението в 44 дневната война от 2020 година, арменските власти видяха, че нещата отиват на приключване, изтеглиха се от седемте окупирани района там, където не ги бяха пропъдили още, но изобщо НЕ изтеглиха въоръжените си сили от остатъчната част на т.нар. „НКР“. Не е вярно, че там има само руски миротворци. Изобщо не е така – арменските въоръжени сили не са мръднали от Ханкенди (Степанакерт).

По същия начин продължи бясната експлоатация на находищата, които бяха останали в арменски ръце. Последното стана повод за протеста на пътя Лачин – Ханкенди (Степанакерт). За това събитие аз за сега няма да коментирам – просто ще приложа по-долу официалната азербайджанска позиция, защото азербайджанците нямат нужда от адвокат и се обосновават чудесно и сами. Впрочем, НЕ е вярно, че по пътя Лачин – Ханкенди не се пропускат превозни средства и конвои с хранителни припаси или машините ва спешната помощ. Напротив – точно обратното е и пространството на YouTube е задръстено с видеа, които показват точно това.

 

Азербайджан настоява да бъде спряна незаконната експлоатация на природни ресурси на територията на страната

 

Дата: 23.12.2022

Продължава незаконната експлоатация и разграбване на азербайджанските природните ресурси в региона Карабах в Азербайджан, където понастоящем са разположени миротворците на Руската федерация. 

         Фактите за незаконната експлоатация на минерали, метали, дървесина, питейна вода и други водни ресурси са отразени в докладите и резолюциите, приети от ОССЕ, Програмата за развитие на ООН (ПРООН), Програмата за околна среда (ПОСООН) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Междувременно тези дейности, извършвани без адекватен екологичен надзор, доведоха до опустошителни екологични последици, като обезлесяване, ерозия на земята, помътняване на реките, а също и химическо замърсяване на водата, почвата, флората и фауната.

На 3 декември служители от Министерството на икономиката и Министерството на екологията на Азербайджан, както и представители на групи за екологичен мониторинг, се срещнаха с командването на руския мироопазващ контингент, за да извършат предварителна оценка на находищата на полезни изкопаеми, незаконно експлоатирани от арменци в азербайджанските територии намиращи се под наблюдение на руските миротворци. Преговорите доведоха до споразумение за осигуряване на наблюдение на място от азербайджански експерти в златните находища на Гъзълбулаг и медно-молибденовите находища на Демирли.

Но на 10 декември предварително договореното посещение беше възпрепятствано от местни арменци и руски миротворци, което предизвика законен протест на пътя Шуша-Лачин от страна на представители на азербайджанското гражданско общество и еколози, чието искане бе да се спре незаконната експлоатация на природни ресурси и произтичащият от това екологичен терор.

Азербайджанските цивилни граждани, които протестират на пътя от Азербайджан към Армения, се опитват да предотвратят незаконното транспортиране на ограбените природни ресурси, без да пречат на движението на превозни средства за граждански или хуманитарни цели. Напротив, те улесняват движението на цивилни превозни средства, особено на тези за спешна помощ. Както се вижда от видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, конвой за снабдяване на мироопазващите сили се движи свободно по пътя. Наредбите за безопасно движение на граждани, стоки и превозни средства по пътя Лачин остават непроменени, като в това отношение няма никакви ограничения.

Според протестиращите представители на азербайджанското гражданско общество Армения трябва да сложи край на незаконните си дейности на териториите на Азербайджан и да спре използването на пътя Лачин за военни цели, транспортиране на мини и ограбени природни ресурси.

Незаконната експлоатация на природни ресурси и тежкото екологично въздействие не са хипотетични за азербайджанското общество. Нанесени са реални въздействия върху околната среда като обезлесяване и ерозия на почвата, замърсяване със суспендирани седименти (помътняване) на реките и химическо замърсяване на водата, почвата, флората и фауната.

Освен това Азербайджан предостави многобройни доказателства за злоупотреба с пътя Лачин, който се използва за пренос на противопехотни мини към азербайджанските територии. Армения пое ангажимент да прекрати военни действия срещу Азербайджан, но азербайджанците, най-вече цивилни граждани, продължават да търпят последствията от наскоро поставени от Армения мини, която подписа Съвместната декларация от 9/10 ноември 2020 г., с което пое ангажимент да прекрати военни действия. След подписването на тристранната декларация през ноември 2020 г. жертви на мини са станали 276 души. Убити са 46 души, като 35 от тях са цивилни граждани.

Липсва адекватно разбиране на настоящата ситуация на място. Насърчаването на диалога между азербайджанските власти и местните етнически арменци остава жизненоважно. Провеждането и поддържането на такъв диалог е изключително необходимо и е в интерес на обикновените жители от арменски произход. Тяхната сигурност, човешки права, както и техните културни, религиозни или езикови права са гарантирани от правителството на Азербайджан в съответствие с неговата конституция и съответните международни задължения. Азербайджан е най-заинтересованата страна в диалога за окончателно финализиране на реинтеграционния процес.

 

Източник: Посолство на Азербайджан




Гласувай:
10



1. planinitenabulgaria - Където има проникнали руснаци, както в Калиниград, в държавите идиоти като
31.12.2022 04:49
Приднестровието, Северна Осетия, Абхазия, идиотизЪма остава. Същитге по "разум" идиоти поставиха толкова мини в Босна, че още не са изчистени нацяло. Руската империя, нареченаИимперията на злото се разпада, първо ще се разпадне в Кавказ. Натам гледа с не собри намерения Турция и не се съмнявам, в най-скоро време тя ще тресне тия, които остават на територията на Азербайджан, включително и руснаците, в основата на конфликта заради административното разделяне на този регион от Сталин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808010
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов