Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10 14:43 - Защо БСДП е марка в политическия ни живот?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 848 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 09.10 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това е партията, която първа в цяла Европа скъсва с догматичния марксизъм (преди Бернщайн) в лицето на лидера си Янко Сакъзов  и неговата теория за ролята на „производящите слоеве“, където отнася и работници и мениджъри и „робите“ на умствения труд. Между другото, Янко Сакъзов е ученик на Панайот Волов в Шуменската гимназия.

Това е партията въвела в България осем часовия работен ден. Отново Янко Сакъзов в битността си на министър на индустрията, търговията и труда в коалиционното правителство след Първата световна война, има смелостта да се позове на условията на мирния договор и да въведе осем часовия работен ден.

image

Янко Сакъзов през 1930 година


Това е партията, противопоставила се на „протофашизма“ на Александър Стамболийски. Кръстю Пастухов и Григор Чешмеджиев издават знаменития вестник „Епоха“, който постоянно изобличава земеделския съсловен антидемократизъм, както и корупцията на правителствата на Стамболийски.

image

Това е партията, противопоставила се категорично на преврата от 19 май 1934 година, извършен от едни хора, които днес щяха да бъдат наречени „зелени чорапи“ и които са вдъхновители на мнозина хора с антидемократично мислене днес.

Това е партията, която се противопоставя категорично на внесения от Съветския съюз болшевишки тоталитаризъм през 1944 – 1948 година и заплаща това по трагичен начин със смъртта на едни от лидерите си и с дълги срокове затвор и на лидери и на редови членове.

Кръстю Пастухов беше убит в затвора; Людмила Славова – сварена жива в ареста, за Григор Чешмеджиев се смята напълно основателно, че е отровен; Цвети Иванов е оставен да умре от тетанус, без да му се окаже медицинска помощ в концлагера „Белене“.

image

Коста Лулчев, д-р Атанас Москов, д-р Петър Дертлиев и инж. Груди Панчев изкарват по десет години в затвори и концлагери.


image

Инж. Груди Стаматов Панчев


Големият специалист по международни отношения и парламентарист – Сотир Янев е убит от „черните ангели“ още преди 9 септември 1944 година.

image

И това са само единици от дългата „мартирология“ на социалдемократите.

Това е партията, която не направи компромис с комунистите след 10 ноември 1989 година и затова срещу нея воюваха не само комунистите – социалисти, но и техните доносници и мекерета, като Георги Евдокиев Марков (агент Николай) и още редица други герои на прехода, за превоза на чиито досиета вероятно са необходими електрокари.

image

Това е партията, която първа в писмен свой програмен документ – програмата си за националната сигурност, още по време на Великото народно събрание, предложи България да поиска членство в НАТО. Никой не отрича заслугите на Соломон Паси, но неговото предложение беше лично и индивидуално, докато становището на БСДП беше записано в програмен документ.

БСДП не се отметна от тази своя външнополитическа ориентация и до ден днешен (Декларация на ИБ на БСДП от 16 юли 2023 година, https://www.bsdp.bg/document/?document_id=770 ).

Това е партията, която забави с десет години плановете на наследниците на ДС, за завръщане на техния „партньор и съмишленик“, бъдещият монархически министър-председател на Републиката. Това стана, защото социалдемократите отказаха да участват във водевила с „парламентарната стачка“ на „Групата на 39-те“.

image

Конституцията на България има недостатъци, това не се оспорва от никой, но с нея ние влязохме в Европейския съюз и НАТО. Алтернативата беше да бъдем полумонархическа – полурепубликанска държавица в „зоната на здрача“, по-точно в руската зона на геополитически и геоикономически интереси.

Това е партията, която зае непоколебима позиция през 1995 - 1997 година и въпреки целия международен натиск, който беше й оказан, не посегна към сътрудничество с БСП, не се включи в проектите за второ правителство на БСП с министър-председател Николай Добрев, осигури подкрепата на Социалистическия интернационал за кандидатурата на Петър Стоянов за президент и участва като равностоен коалиционен партньор в коалицията Обединени демократични сили, която излъчи правителството на Иван Костов.

Това е партията, която не се облагодетелства нито от участието си в изпълнителната власт (в правителството), нито в законодателната власт (в Народното събрание). Това е партията, която беше сред основателите и на „Синята коалиция“, последния що-годе успешен коалиционен формат на традиционните демократи в Република България.

Това е партията, която първа протестира срещу ескалацията на агресията на Русия срещу Украйна. БСДП протестира официално още преди 24 февруари 2022 година, защото излезе с негодувание още срещу признаването на Донецката и Луганската „народни републики“ от страна на путинова Русия. (Декларация на ИБ на БСДП от 22 февруари 2022 година, https://www.bsdp.bg/document/?document_id=753 ).

Това е партия със 132 годишна история и политическо настояще от което няма за какво да се срамува.

Да, социалдемократите от БСДП нямат финансовите ресурси на нито една от партиите с претенции, а и на повечето от партиите „без претенции“, които просто „разреждат политическия разтвор“ на българската политическа сцена. Но е много по-добре да си с добро име, отколкото с излишни пари.

Да, след участието си във Великото народно събрание (1990 – 1991) и в 38-мото и в 39 -тото Народно събрание, съответно в периодите 1997 – 2001 и 2001 – 2005 година, Българската социалдемократическа партия остана извън Парламента. Но ние знаем, че животът е колело и „последните ще станат първи“. Нашата работа е да представяме идеи, проекти, както е модерно да се казва – „да предлагаме визия“, да следва предвидима политическа линия. А избирателите ще преценят, рано или късно, дали могат да ни гласуват доверие.

Българската социалдемократическа партия (БСДП) заявява, че е готова да участва ефективно, добронамерено и компетентно със своите представители в управлението на Столична община. София е градът в който живеем и който не сме напуснали, въпреки съществуващите вече много големи възможности за това.

В платформата си сме изброили петте ключови въпроса, решаването на които трябва да стане с участието и при взимане на мнението на цялото гражданство. Представили сме и девет много важни цели, които си поставяме като социалдемократи, заедно с 13 инструмента с чиято помощ да бъдат постигнати. (https://svobodennarod.eu/u-nas/predizborna-platforma-na-blgarskata-socialdemokraticheska-partiya-bsdp-za-mestnite-izbori-v ).

Ние сме партия на умереността, разума и реализма. Поставените цели са постижими, макар и да изискват усилия. Нашите политически принципи, привързаност към свободата, демокрацията, европейската и атлантическа ориентация са известни и не могат да бъдат променени.

Ние декларираме, че в интерес на подобряването на качеството на живота на софиянци, в интерес на добруването на жителите на гостоприемната ни Столица – София, приютила десетки хиляди български граждани от премахването на режима на „софийското жителство“ насам, социалдемократите от БСДП са готови да работят с всеки който иска да направи нещо добро и полезно.

Оставаме непримирими към политически деятели, захранвани единствено с енергията на конфронтацията и омразата към свободата.

imageГласувай:
141. krumbelosvet - Петър Дертлиев беше последният ИСТИНСКИ оратор в България
03.10 16:29
След него БСДП е забравена. Въпреки споменатите от автора достоинства.
Защо е забравена? Дълга и широка.
Но свръхкратко казано, нейната слабост е в това, че се опитва да бъде "по средата" даже тогава, когато ДЕСНИТЕ в България заемат крайни позиции. И единствено "тесните" социалисти наследени от комунистите дават решителен отпор и понасят тежки жертви.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Теодор!
03.10 17:18
Направил си подробно описание на развитието на БСДП в годините...
Григор Чешмеджиев е вуйчо на дядо ми и негов кумир, каквото му е казвал да направи , било е заповед за него! Изпълнявал безпрекословно! За Янко Сакъзов, чрез нумизматичния клуб действах да се отсече монета, юбилейна
Не се получи, някои завистни злобари се намесиха
Доктор Дертлиев обаче има заслуги за избора на депутат в Поморие в СДС!
Ох, спомням си ентусиастите там, колко бяха заслепени и сигурни в победата Че тя буквално ще им бъде сервирана на масата?Професионално, усетих, че нещо не е наред! И направих собствено проучване Оказа се, че в най- добрият случай, СДС, В Поморие отива на балотаж, като втори!
Работата беше изтървана! По тревога отидох в дома на Анастас Демирев, бяхме колеги, той оглавяваше СДС и БСДП в Бургас ! Помолих го, Дертлиев да отиде в Поморие, да спаси положението! Загубено е! Беше в Бургас!Той се изненада, информацията била за сигурна победа ? Смятал Дертлиев да отиде в Созопол!Казах му, че грешат! Подведени са! Замисли се!Дертлиев ,уморен, почива в съседната стая, да не го буди сега! Ще му предаде, вместо за Созопол, да отиде в Поморие!
И действително, Дертлиев отиде в Поморие! Станал голям празник него ден От градското ръководство ми се хвалеха с посещението, как целият град се е събрал на площада!
Аз се подсмихвах! Мислеха, че не им вярвам?Напротив- отговорих, че вярвам напълно, друго ми е смешно
Успяха да се доберат като втори до балотаж, после земеделците на майка ми обърнаха резултата
Беше лудо време, на големи надежди Попречиха на Дертлиев кръгове в СДС, свързани с БКП, да стане президент! Ако той беше президент , щяхме да бъдем като Чехия и промяната щеше да е истинска и този грабеж, отблъснал хората, опустошил държавата, нямаше да е водещ в нея!
Жалко, че посредственици попречиха на добрия и можещ човек да оглави промяната, да е каквато трябва да бъде!

Да е светла паметта на доктор Дертлиев!
цитирай
3. vladtepes - За Стамболийски
03.10 18:32
Стамболийски прави прогресивни реформи - конфискува най-хубавите къщи по селата и настанява в тях постоянните присъствия на БЗНС, създава групи за популяризиране и разясняване на земеделските идеи т.н. сопаджии, започва създаването на ново офицерство на базата на Оранжевата гвардия от активисти на БЗНС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5699847
Постинги: 700
Коментари: 3512
Гласове: 51131
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов