Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2022 20:01 - Когато имаш цели три дипломи от Софийския университет :):):)
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 4340 Коментари: 19 Гласове:
13

Последна промяна: 07.06.2022 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Оказва се, че могат да ти дойдат малко в повече и да пишеш глупости една след друга. Че на всичко отгоре и с претенции за откривателство, видиш ли....

     Молил съм авторката на поредното словоблудство да престане с маразмите си неведнъж. Не щя.

         Пращах й коментари, тя ги нарече заплашителни :).

     Е, добре. Нека да видим поредната гавра с достойнството на българина, колкото и малко да е останало...

 

                           Българският език на Клеопатра:):):), Алия Ошо

     (Отварям скоба и давам пояснения по Дроздов, Юрий Николаевич).

 

         "Айлавбатра - Клеопатра (това е арабският запис на името на царицата).

 

     Айлавбатра. На съставни части това име се дели така: ай-лав-батра. Първата съставяща "ай" в буквален превод означава "луна, месечина". Последната съставяща "батра" е фонетичен вариант на думата "батир" (герой, богатир). В древността тюркоезичната дума "батир" понякога е била прибавяна към името на върховния владетел като отличителен признак за неговата власт. Следва да подчертаем, че в тюркските езици няма родова категория и затова думата "батир" е можела да
бъде приложена и към женско име, ако жената е имала върховната власт. В този случай думата има семантиката "управляваща". Втората съставяща от името - "лав" - следва да бъде разгледана по-подробно, защото използването й в случая е малко неочаквано. Съдейки по граматичната форма на думата Айлавбатра, формантът "лав" изпълнява тук ролята афикс по отношение на думата "ай". В средния диалект на татарския език има афикс "лап". Много вероятно е "лав" (или "лаб") да е фонетичен вариант на афикса "лап" или негово изкривяване в арабската транскрипция (лап>лаб>лав). В съвременния тюркски език "лап" се използва като формообразуващ афикс на числителните в приблизителното пресмятане или като формообразуващ афикс за наречия. В разглеждания случай формантът "лап" явно има функцията
на уподобителен афикс, образуващ уподобителна форма от съществителното "ай". В превод от тюркски език думата "айлав" ще означава "подобна на луната, луноподобна". Погледнато цялостно, името Айлавбатыр (Айлавбатра) в буквален превод ще означава "Луноподобната владетелка". Това вероятно е било и действителното име на Клеопатра."

 

         Госпожа Ошо с трите дипломи пише следното.

Българите са видели плодородието на тази земя и са я нарекли Дадена от Майката Богиня – Макя Дана / Македония в последствие. А днешните гръцки земи са нарекли Йония / Юнан със значение Южните земи. Ето защо и до днес много гръцки селища носят български имена."

         Изглежда, никога не е чувала за Юлия Маека (майка). Странно.

         Относно Йония и Юнан.

     "Ал-Бакуви пише, че "родината на гръцките мъдреци" - "това е Йунан - местност в земята ар-Рум с множество градове и селища... Днес тя е залята от вода". Тук намекът за земя, залята от вода, изглежда съвсем ясен. Става дума за египетската Александрия, където част от земята потънала след земетресението през 1100-тната година. Отново всичко това е свързано със "земята ар-Рум". Анонимният автор посочва, че древните руми "произлизат от потомците на Йунан, син на Нух (Ной, бел. моя)". Ал-Бакуви посочва, че "Йунан е местност в земята ар-Рум". Излиза, че името на праотеца на народа и названието на местността се обозначават с една и съща дума.          Има смисъл да опитаме да разкрием семантиката й. "Йунан" е арабизирана тюркоезична дума, която на съставни части можем да разделим така: Йун-ан. Първата съставяща "Йун" е арабизиран запис на многозначната тюркоезична дума "юнь", която в дадения контекст се превежда като "способност, смисъл".
     Втората съставяща "ан" е изменената "эн" (род, порода). Изходна форма на това име е била думата Юнэн с буквален превод "родът на способните, смислените". Можем да приемем семантиката "род на мъдрите". Излиза, че това не е било собствено име и не е название на местност, а име на рода. Названието на народа, производно от "името" на този праотец, в арабизиран вариант е ал-Йунанийуна. Тук формантът "ал" е арабски определелителен артикул, който при превод се изпуска, а останалата част от думата на съставящи може да се раздели така: йунан-и-йун-а. Първата съставяща е "юнэн" (родът на мъдрите, способните). Втората съставяща "и" е фонетичен вариант на афикса за притежание "ы". Третата съставяща "йун" е "юнь" (способност, смисленост) и последната съставяща "а" е или изкривеният афикс "ы", или привнесено окончание. Иходната форма на названието на този народ е била думата "юнэныюны" и означава "род на най-способните" или "род на най-мъдрите". (Юнона? бел. прев.). Изведената семантика на това название практически не се отличава от характеристиката, дадена му от арабския анонимен автор - най-мъдрият от всички народи."

 

     Появява се въпрос: през КОЙ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ГОСПОЖО С ТРИТЕ ДИПЛОМИ, СЕ РАЗТЪЛКУВАТ СПОКОЙНО ТИЯ ДУМИЧКИ?


       Продължаваме със словоблудствата от Софийския университет.

 

     "Самият Хеленистичен език идва от Елада / Алада, страната на Древнобългарското племе на Елините /Алените. Алените са се наименовали така на своя Древнобългарски Бог Слънце Ален. Бог Слънце на Дедите ни е имал множество имена и все български – Бал Аз, Бал Он, където аз и он са окончания за мъжки род, използвани и днес в езика ни като лични местоимения. На Бог Бал е кръстен Балкана, както и неговите обитатели Българите (гласните звуци „а“ и „ъ“ са взаимозаменяеми). Балазгарите / Българите, хората от горите на Балаз Бог Слънце са се спуснали в днес македонските и гръцките земи, заселили са ги с човеци и са им дали наименования. Те всички са говорили българския език, божествения език на първите човеци."
 

     Никога и никъде елините не са наричани Алени. Думата "ален" е фонетичен вариант на етнонима "алан". Добре, че не ги е изкарала елени, примерно...

     Интересно... Заменяемост на "ъ" и "а"? Калка-кълка, тласт-тлъст, парви-първи? Несериозно е, госпожо висшистка...

     "Такъв език са говорили и Етруските, хората на Тараз (Та Ра Аз земните души), когато са заселвали Апенинския полуостров. Затова и там има връх СебАзи например – кръстен на същия този Божествен син на Човешката душа, на СебеАза, когото Дедите ни са почитали като син на Богинята Майка създателка."

     Езикът на етруските е бил откровено тюркски, госпожо. Не става само с ядене, трябва и четене. Цяла книга преведох, ама то с три висши как да седнете и да четете...

   Де е България :: Тюркските корени на етруския и италианския езици, Насим Сахапов (blog.bg)

                  етрускиnew (mediafire.com)

   Директен линк за сваляне ще намерите на страницата, даже два.

     "Да напомня, че Васил, Василиса, Василица са български имена с кореново значение В Сила / Силен. Народът ни е почитал Богинята майка в нейното Трибожие – Брама (Бременната с живот), Веснъ / Висну – плодородната и Сива / Василица – посивялата старица на смъртта и новото раждане. На 1 януари народът ни празнува Богинята Сива / Василиса чрез наричания днес Василовден."

         Български, ама друг път :):):):). Не и в тоя смисъл, който Ви е вманиачил, госпожо "умнице"!

                                          Я да видим сега :).

 

     "Най-малкият брат е бил основател на рода, който се наричал басилеи. Думата "басил" се дели на съставни части по следния начин: бас-ил. Първата съставяща "бас" е фонетичен вариант на многозначната дума "баш", която в дадения контекст ще преведем като "главен". Втората съставяща "ил" също е многозначна и в контекста означава "народ". Изходното наименование "басил" означава буквално "главен народ".
Официалното гръкоезично самоназвание на тази страна е било Βασιλεία των ′Ρωμαίων или Αρχη των ′Ρωμαίων. Думата Βασιλεία в наша транскрипция ще има формата "Басилеия". Тази тюркоезична дума се дели на съставящите я части така: Бас-ил-е-ия. Първата съставяща "бас" е фонетичен вариант на думата "баш", която в дадения контекст означава "главен". Втората съставяща "ил" е "народ". Третата съставяща "е" замества тюркоезичния афикс "ы". Последната съставяща "ия" е "територия". Изходната форма на това название е била Басилыия."

 

         Това беше по въпроса с произхода на думи като васил, василевс и подобните им.

 

          Ц-ц-ц-ц... Не думай?!...

 

     "Крайно време е да отдаден дължимото на родния си Български език и на Българицата, неговата вечна азбука, създадена преди много хилядолетия в Балкана. Тя е първата азбука в света. Тя е била официална азбука на Римската империя. И не случайно – Българите са създателите и на Рим, и на Българицата.

След разпадането на Римската империя, Българицата остава официална азбука на Източната част от империята, която обхваща и Северна Африка, и Мала Азия. Там също са намерени надписи от 6 век на Българица.

 Нашата първа и изконна азбука е Българицата от най-дълбока древност. Затоваи Глаголицата, създадена по папско нареждане, не е могла да я измести, въпреки политическите опити и интриги.

 Цялата история на човечеството е изградена върху една вопиюща лъжа – да се скрие и отрече първородието на Божия народ, Българите от Балкана!"


 

 

     ЦЕЛИЯТ ВИ БЛОГ, ГОСПОЖА ОШО, Е НЕВЕРОЯТНА СМЕСИЦА ОТ АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ С ПАРЧЕНЦА ИСТИНА...

 

     Не знам по какво са Ви дали дипломите, но знам какво можете да направите с тях.

         Мисля, че сега ще го разберат и останалите четящи колеги.


 

     Българите са имали азбука. Руническа. Нищо общо с измислиците Ви.

     Надписът на Мадарския конник е с гръцки букви:):):). На Кубратовия пръстен е разчетена титлата кинг :). Отново през български език, но кой по-точно?

     Отново Ви предлагам да престанете да се изпражнявате писмено върху паметта на дедите.

                                                             На Вашите услуги.

                                                                      Добрев, обикновен българин

 




Гласувай:
13



1. vmir - Ай лав Батра на чист британски диалект има съвсем точен смисъл.
07.06.2022 20:17
Въпросът е на кой диалект се произнася.
цитирай
2. notfun - ...тъкмо, се чудих..как така..
07.06.2022 20:41
най културно, да те запитам, красимире..
прати ли и, една..майна и от мен/ то,бива,бива..лиготии..но тези, тук..
ни ,направиха на маймуни..с тези бози, и локуми..

казах ти, днес и за ангел шапаров..и той с 3 Виши..)
за лео, ми е смешно, и да спомена..химик, човека, поне не се крие, като ангел..
хора, без работа, и..без свян...скачат за 2та лева...
жалка картинкаа...
цитирай
3. zemja - Мисля, че...
07.06.2022 20:58
...тук не трябва да се говори за лъжи ни измислици, а за спорни мнения.
И двамата автори демонстрират познания по темата. И труд, който заслужава внимание.
Бъдете здрави!
цитирай
4. zemja - Мисля, че...
07.06.2022 20:59
...тук не трябва да се говори за лъжи ни измислици, а за спорни мнения.
И двамата автори демонстрират познания по темата. И труд, който заслужава внимание.
Бъдете здрави!
цитирай
5. dobrodan - Vmir, това ми е известно :):):).
07.06.2022 21:02
Само че става дума за две хиляди години по-рано.
Съвременният английски език не е подходящ за извеждане на етимология на име, записано от араби :).
Все пак показваш мислене по тия неща, това хич не е малко!
цитирай
6. dobrodan - Zemja, не знам какви са познанията на авторката.
07.06.2022 21:06
Гледам какво пише и категорично не мога да се съглася с тотални измислици.
(Категорично и тотално са думи от стария език, само напомням. Думата земя идва от Z-тюркската zemin, аз също бях учуден да го науча. Както и латинската terra :):):).
цитирай
7. dobrodan - Юле, опитвам се да бъда възпитан и културен в общуването с нея.
07.06.2022 21:09
Макар отвътре да ми идват съвсем други мисли :).
Тя не допуска диалог, трие всичко, което й пиша и отгоре на всичко заяви нагло, че я заплашвам :):):):):).
Тия неща при мен не остават без последствия.
цитирай
8. mt46 - !?
07.06.2022 21:34
Чудя се дали това са пълни глупости, или са празни глупости!... :)
цитирай
9. dobrodan - Избери си сам, Марине.
07.06.2022 21:38
Остарях,но така и не се научих да понасям глупостта на драго сърце.
цитирай
10. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0_VII
07.06.2022 21:41
Името „Клеопатра“ е с гръцки произход и означава „Бащина слава“; пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си“.
цитирай
11. dobrodan - Много се радвам за Клеопатра, но?
07.06.2022 21:56
Откъде гърците имат думата "патра" или може би "бат'р", както я произнасят монголите:):):)?
Първата част от името няма общо с тюркски език.
цитирай
12. marana69 - ...недей се .бърка.там, където.НЕ е за пОтетки..''мила'''..земьо Мисанска..
07.06.2022 22:29
zemja написа:
...тук не трябва да се говори за лъжи ни измислици, а за спорни мнения.
И двамата автори демонстрират познания по темата. И труд, който заслужава внимание.
Бъдете здрави!

цитирай
13. marana69 - ....съклет, кинтонемея..и паразитизъм , още Лукавство..@@
07.06.2022 22:31
mt46 написа:
Чудя се дали това са пълни глупости, или са празни глупости!... :)

цитирай
14. dobrodan - Да, мога да разбера всичкото това.
07.06.2022 22:45
Но не може ли човек да не повдига егото си с лъжи на талази...
Правилният начин е първо да се чете, после да се пише. Свободни съчинения не са нужни никому в крайна сметка. Има си литературен раздел "фантастика", вярно, че в блог.бг липсва такъв, но мисля, че желаещите да се пробват ще намерят платформа за изява, мрежата е голяма, правиш си един сайт и толкова.
За нас, които сме ходили на училище преди университета, е омерзително да наблюдаваме лингвистични упражнения във въздуха :).
цитирай
15. notfun - ....жалко, но, в блога, няма..
08.06.2022 10:51
секция Фантастика, и други.. - магарии ..
затова, ровим и търсим , неуморно, Бисери, краси..
Благодаря ти,за Труда, приятелю...
цитирай
16. barin - Здравей, Добродане. Чел съм нейни ...
08.06.2022 20:34
Здравей, Добродане. Чел съм нейни теми, но не са написани лесно да се четат. Наскоро получих още две съобщения, че са благодарни, че моите теми се четат лесно и са достъпни. Веднъж опитах да ѝ пиша коментар, но мисля, че коментарите са затворени и не се получи.
Поздрави!
цитирай
17. dobrodan - Здравей, Барин :).
08.06.2022 20:41
Когато Мохамед не отишъл при планината, тя отишла при него.
Да, не е лесно да четеш и да се чудиш авторката на кой свят се намира :):):):).
Аз... какво друго да сторя, като бяга от комуникации...
Има и други такива бисери като нея, от жлъчка вадени...
Не е лесно и няма да е лесно, но се обзалагам, че няма да им се получи на тия.... най-умните на майките си:).
Имам грижата.
Бъди жив и здрав, тук нормалните хора оредяват напоследък, притеснително е.
цитирай
18. born - Откровено казано, уважаемий Добродане,
10.06.2022 16:56
не успях да чатна/загрея за коя по- точно става дума.
Не зная дали ти е известно, но в тази платформа принципно не се допускат блогери (а особено блогерки) с по-малко от 3 (три) виши. Известни изключения се допускат за такива с не-по-малко от две, но и с не по-малко от 60 (издадени) стихосбирки.

© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.
цитирай
19. dobrodan - Светлейши, малко по-долу от заглавието съм написал
10.06.2022 18:55
чии мъдри мисли ме възпалиха него ден заедно със заглавието на поредния сензационен и умопомрачителен труд на тридипломната госпожа.
Човек да го хване срам за ученето...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1067067
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930