Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 18:01 - Да чуем човек, когото самият Путин явно е признал, че може и знае как и какво да говори
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Г-н Галямов, за да ви представя на нашите зрители в България, в началото на нашето интервю ще кажа, че вече много години се занимавате с политическата ситуация в Русия, наблюдавате я, а в миналото сте работили и като спийчрайтър на Путин. Както по време на първия му президентски мандат, така и по времето, когато той беше министър-председател. В какво се състоеше работата ви там и какво беше да работиш за Путин?

Работата се състоеше в това да пиша текстовете за публичните му изяви и нищо повече. Спийчрайтърите се занимават само с това. А по отношение на това какво беше да работя за него - беше интересно. Когато отидох да работя там, нямах достатъчно опит. До известна степен попаднах там случайно. А да работиш в екипа на президента беше опит, който много ми помогна в бъдещето.

Още тогава не одобрявах много от нещата, които Путин правеше. Когато се появи възможност да си тръгна, го направих. Борис Немцов, който тогава оглавяваше партия "Съюз на десните сили", ме покани да оглавя неговата пресслужба. С удоволствие приех.

А след това, когато Путин стана министър-председател, това беше обнадеждаващо време. Тогава Медведев изглеждаше либерален. Говореше, че свободата е по-добра от несвободата. Изглеждаше, че етапът на консолидация на режима е преминал. Струваше ни се, че пред нас бавно, но сигурно идва демократизацията на страната. Тогава всички руски либерали бяха много обнадеждени. Умерен демократ става президент, Путин си тръгва - такава беше ситуацията. Атмосферата в страната беше позитивна, затова когато ме извикаха в правителството на Путин на по-висока длъжност, се съгласих.

През тези две години, в които работех там, нямаше особени разочарования. Путин се занимаваше с икономиката на Русия. Икономическата криза започна няколко месеца след като той стана министър-председател и ние се занимавахме именно с това.

Това беше интересен период. Наблюдавах и обкръжението на Путин задълбочено. Тогава той създаваше впечатление за рационален човек. Ако някой тогава ми беше казал, че той ще направи това, което прави в момента, нямаше да повярвам.

Държеше се като нормален, позитивен човек, добър мениджър, който правилно разпределя задълженията на подчинените си, знае как да формулира задачи, знае как да задава въпроси. Знаеше и кой в какво е силен, беше готов да слуша и да изказва своето мнение.



Защо това се промени толкова рязко, какво се случи?

И аз много мислих по този въпрос, когато започна войната. Как се случи така, че човекът, когото виждах толкова отблизо десетки и дори стотици пъти на закрити и открити съвещания и наблюдавах часове наред, се промени? Нищо не го предвещаваше.

Стигнах до извода, че той е хамелеон. Винаги съм го виждал в ситуации, в които се занимава с проблеми, които не представляват за него екзистенциална заплаха.

Затова там той беше рационален, логичен, беше готов да изслушва различните гледни точки. Тези проблеми по своята същност бяха технически. А въпросите, свързани с противопоставянето с НАТО или с Украйна като част от Западния свят, както той я възприемаше, противопоставянето с опозицията с Русия, стояха съвсем различно. Когато трябва да се занимава с тях, той става опърничав, зъл, агресивен и безжалостен.



Видно е, че човешкият живот няма никакво значение за него. Това е просто празно пространство.

Тук не става въпрос за промяна в същността на Путин. И в онзи момент, ако ставаше въпрос за власт, той би могъл да вкара някого в затвора. Тогава просто той не се занимаваше с такива въпроси. Аз присъствах с него само на официални срещи, а решенията да бъде вкаран някой в затвора, той вземаше съвсем спокойно, без емоции, но не публично, а в най тесен кръг.

Ако трябва да се опитам да го опиша само с няколко думи, че кажа, че той е хамелеон - нагажда се според ситуацията. Както казах, човешкият живот и достойнство не означават нищо за него. Той не е хуманист, макар и да може да убеди другите. че е.

Като казвам това, се сещам за интересна случка от 2001 г. Тогава работих при него и се готвехме за посещението му в Германия и за речта му пред Бундестага. Това беше една от първите му големи външнополитически прояви. Когато писахме текста за речта му на немски език, вечерта от него дойде искане за поправка. С личния си почерк беше написал: "Моля ви, добавете в речта някакъв цитат от немските романтици на 19. век". Обръщайки се към германците, той смяташе, че е нужно да им цитира някой от техните.

image

Впоследствие Галямов става известен политически консултант и анализатор, който често е цитиран в руски и чуждестранни медии. През последните години живее в чужбина.

Руски издания и репортер на АП откриха, че Галямов е обявен за издирване в базата данни на руското вътрешно министерство. Там е посочено, че той се издирва „по член от Наказателния кодекс“, но не се споменава законът, който е обвинен, че е нарушил.

Миналия месец руското правосъдно министерство включи Галямов в регистъра си с т. Нар. „чуждестранни агенти“, термин, въведен от властта за преследване на другомислещи, отклоняващи се от „правилната линия“.

 

Ведомството заяви, че той „е разпространявал сред неограничен кръг лица материали, създадени от чуждестранни агенти, изказвал се е срещу специалната военна операция в Украйна и е участвал като експерт и събеседник в информационни платформи, предоставени от чуждестранни структури“.



 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 499105
Постинги: 320
Коментари: 906
Гласове: 1671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031