Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2006 22:17 - Грешката на Хънтингтън - ІІІ част.
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 2392 Коментари: 0 Гласове:
2



Българската православна църква посрещна десети ноември и крушението на “религията на революцията” обезкървена, дезорганизирана и изпразнена от съдържание. Висшият клир беше (и продължава да е) компрометиран от безпринципните му флиртове с комунистическите управници. Благотворителната дейност на БПЦ е почти символична, на фона на чуждестранните примери. Не достигат монаси дори за да бъдат хиротонисани измежду тях епископи... На фона на тази криза, разколът е същински бял кахър. (В Гърция, в зависимост от ситуацията има от пет до седем синода, но никой не твърди, че православната църква там е слаба).

Може уверено да се твърди, че статистиката на вярващите също е силно деформирана. Без да е имало някакви “централни” указания за това, по време на преброяването от 1992 г. атеистите масово биваха записвани като ... православни. Отделен е въпросът, каква част от вярващите се ограничават само с епизодично извършване на някои ритуали.

Макар че в световен мащаб се наблюдава явлението, определено от Жил Кепел като “la revanche de Dieu” (“реваншът на Бога”), характеризиращо се с масово връщане на хората към вярата в Бог (без значение на изповеданието) , в България то по - скоро отсъствува. Ако го има, то за съжаление не е в рамките на източноправославното изповедание, а негови двигатели са най - вече разнообразните протестантски деноминации. (Доц. Кирил Кертиков твърди, че подобен “бум” има и сред мюсюлманите - шиити). Не достославните православни отци, а младежи от различните протестантски деноминации (вестниците предпочитат да ги наричат секти) осъществиха т.нар. “Марш на свободната вяра” , който си остава една от най - масовите публични изяви на вярващи за последните десет години, независимо от това дали симпатизираме на целите му или не. Видим напредък в България на верското поприще в момента имат евангелисти, петдесетници, дори и католици, но не и източноправославните.При всички тези

 

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

 

се вижда, че е просто смешно България да бъде поставяна на острието на православната цивилизация. Ние сме една твърде светска и в значителна степен религиозно толерантна страна за да бъдем подвеждани под общ знаменател с Гърция, Сърбия или дори с Румъния, където и вярата е много по - силна. В българското историческо наследство и масово съзнание има цяла мрежа от нишки, които ни свъзват с Европа - несравнимо повече, отколкото при Русия, Сърбия или дори “разломената” Украина.

Непознаването на малката по територия, но изключително многообразна Югоизточна Европа е подвело Хънтингтън да напише текстове, на които незапознатият западен читател може и да се довери, но под които в България биха се подписали само шепа политически маргинали - “лъженационалисти”. Загадка остава мълчанието на политолозите.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831846
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов