Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2006 14:46 - Гласували ли са десни избиратели за Първанов ? Избирателите които гласуват, разпознават "своите" кандидати безпогрешно. Докъде стигна "Атака"
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 2186 Коментари: 0 Гласове:
1




Поместеният по-долу текст е публикуван на уеб-адрес: http://news.ibox.bg/news/id_1456783070

            Посещението на този адрес си струва, доколкото могат да бъдат прочетени и постингите от форума под текста, който помествам в блога изцяло.

Журналистката от “NEWS.BG е обобщила отговорите ми, дадени по време на доста продължително телефонно интервю. Като цяло – смисълът на отговорите е предаден добросъвестно и доста точно. В обозримо бъдеще смятам да разработа няколко от темите, засегнати в приведения по-долу текст.

            Данните от т. нар. “exit poll”, че 13 процента от привържениците на СДС и 10 процента от привържениците на ДСБ (!) са гласували за Първанов, НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ МЕН, а многократно бяха излъчени по БНТ. Никой от интервюираните политолози и ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДС И ДСБ не оспори тези данни. Странното е, че и никой не им обърна особено внимание. Затова си позволих да ги коментирам пред Диана Христова.

 

Последна редакция: 23.10.2006, 14:50

Публикуване: 23.10.2006, 14:29

 

 

ДЕСНИТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ПЪРВАНОВ ЗА ДА НЯМА БАЛОТАЖ ?

 

Диана Христова

 

Оформя се устойчива тенденция каква част от гласоподавателите у нас гласуват на първи тур на президентски избори - и през 2001 година, и сега е еднакъв делът на гласувалите на първи тур, смята политологът Теодор Дечев, с уговорката, че все още не са оповестени окончателните резултати, коментира изборите.

Важен извод, който може да се направи след първия тур на изборите според него, е, че българските гласоподаватели точно разпознават своите кандидати въпреки участието в предизборната надпревара на кандидати, които е трябвало да откъснат гласове от основните трима претенденти - Първанов, Сидеров и Беронов.

Така например, според Дечев, протестно настроените избиратели са дали гласа си за Сидеров, а левите са подкрепили Първанов въпреки явяването на Велев и Петров.

Петър Берон, който трябвало да откъсне от гласове от Сидеров и Беронов, остава без задоволителен резултат, а Георги Марков няма основание да претендира, че е препятствал Беронов на изборите, тъй като сборът от гласовете за двамата остава зад тези за Волен Сидеров, смята политологът.

Дечев изтъкна и данните от exit poll, огласени по БНТ веднага след края на изборния ден, според които 13 на сто от симпатизантите на СДС и 10 на сто то тези на ДСБ са дали гласа си за Георги Първанов.

Това само по себе си е твърде смущаващо, коментира той, тъй като ако при СДС може да се говори за периферия, то при ДСБ такава няма, а има само здраво ядро.

Парадокса Теодор Дечев обяснява с това, че тези избирателите са били напълно убедени в поражението и са дали гласа си с единствената цел активността да надхвърли 50 на сто и да не се стигне до балотаж, на който отново да се съревновава Волен Сидеров.

От друга страна в нощта след първи тур са проличали личните качества на Беронов, който според Дечев съвсем не е бил лош кандидат за президент, но поради забавянето на издигането на кандидатурата не бе представен добре на обществото и обществото не го разпозна.

Политологът предположи, че ако щабът на десните е разполагал с още месец - месец и половина, то е възможно резултатът да е различен.

Относно ниската изборната активност Дечев споделя позицията, която проф. Георги Марков изказа в студиото на БНТ - за Европа такава активност на избори може да е нормална, но за България тя е ниска.

Според Дечев това е тенденция, която отчасти се дължи на недостатъчната информираност на хората за управленските ресурси на президента, който при сегашните правомощия е основен политически играч.

Въпреки това хората продължават да гледат на президента като един вид „полууправленец" и тенденцията за активността на президентските избори вероятно ще се запази, ако не настъпят промени в конституционните правомощия на институцията, прогнозира той.

Независимо за кого този изборен резултат е катастрофално поражение, опитът показва, че подаването на оставка по-скоро вреди на едно политическо движение, отколкото да помага, като в крайна сметка води до криза на лидерството вътре.

Така Теодор Дечев коментира въпроса, че след резултатите от първи тур лидерите в дясно не подадоха своите оставки.

Десните имат един кардинален проблем - всички задачи, поставени от тях от 90-та година насам, са изпълнени, посочи още той, като в това число влизат и промяната на собствеността, и установяването на демократична система, и геополитическите приоритети на България.

Налице е криза на идентичността, която може да се преодолее не с оставки, а чрез съдържателна дискусия по нови задачи, категоричен е Дечев.

Атака може да не е достигнала тавана на потенциалния си електорат, но се е приближила до максимума на възможната подкрепа за нея, каза още Дечев, помолен да коментира резултата, постигнат от Волен Сидеров.

Според него, като се имат предвид скандалите около партията след парламентарните избори, резултатът на Сидеров на тези избори може да се приеме за постижение.

Той обаче изтъкна, че голямата част от хората, подкрепящи тази партия, са хора, които едновременно са склонни да приемат конспирации и не се стряскат от публични скандали.

Подкрепата за Атака ще расте, докато тя не влезе в централната изпълнителна власт, категоричен е Дечев.

Докато са в законодателната власт те могат да повтарят непрекъснато това, от което хората са недоволни и хората да ги разпознават като техни говорители, поясни той.

Но веднъж попаднали в изпълнителната власт, в подобни партии настъпва криза.

Тогава те или влизат в общото русло (какъвто е случаят със Северната лига на Умберто Боси в Италия), или са разклатени от сътресения и принудени да напуснат управлението (както стана със Самоотбрана в Полша), поясни Дечев.


Тагове:   атака,   кандидати,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5842931
Постинги: 784
Коментари: 3551
Гласове: 53000
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов