Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2006 21:47 - Кой и защо подкрепя ОМО "Илинден" ПИРИН в Европарламента ?
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 70959 Коментари: 97 Гласове:
1

Последна промяна: 04.12.2006 21:48Днес пуснах в www.news.bg коментар за поддръжниците на ОМО “Илинден” ПИРИН в Европарамента. Читателите на блога ми, както и на форума www.de-zorata.de ще имат възможността да прочетат по-разширената версия на този материал.

 

КОЙ ПОДКРЕПЯ ОМО “ИЛИНДЕН” В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ?

 

Теодор Дечев*

 

“Финалният спринт” на Република България към членство в Европейския съюз, беше белязан и с опита на група депутати от Европейския парламент да изнудят българските власти да регистрират придобилата печална известност организация – ОМО “Илинден” – ПИРИН. Самата партия ОМО “Илинден” – ПИРИН би трябвало да бъде коментирана отделно, тъй като изявите й са индикатор на различни обществени явления в Пиринска Македония. За целите на настоящия анализ, съм принуден да изразя по възможно най-лаконичния начин отношението си към “партията на македонците в България”. С риск да бъда заклеймен от някои среди като националист или като човек незачитащ либералните свободи и правото на самоопределение, ще се огранича с оценката: да си “македонец” в България не е етническа принадлежност, а професия. Маргиналната компания, опитваща се да играе ролята на “политическо представителство на македонците в България”, вероятно смята, че да си “македонец - политик” в България, може да бъде ДОХОДНА професия.

Някои по-паметливи читатели може би си спомнят за ранните години на демокрацията, когато “демо версията” на ОМО “Илинден” беше зачислена на издръжка на бирената фабрика в Скопие, а един от по-личните й функционери произнесе незабравимата реплика “Дека сме сръбски мекерета е точно”.

Снизходителното ми и полу-иронично отношение към политическите чираци от ОМО “Илинден” ПИРИН, които се домогват до своите петнадесет минути телевизионна слава, не трябва да заблуждава читателите, че застъпвам подобно гледище относно самосъзнанието на гражданите на Република Македония, самоопределящи се като “македонци”. Проблемът за генезиса на “македонското” съзнание е изключително важен въпрос, който е анализиран твърде подробно в българската историческа литература и далече не толкова подробно от българските политолози. Той е от съдбоносно значение за бъдещето на региона и продължава да изисква още по-голямо навлизане в дълбочина – както по отношение на историческите факти, така и по посока на осмислянето им. С “македонското” съзнание на нашите братя оттатък Шар планина не можем да се глумим, а и не бива. Ние трябва да намерим подход към реинтеграцията на “македонците” в българската културна общност, а не да се надсмиваме над напъните им за самоидентификация.

Когато става дума за ОМО “Илинден” ПИРИН и за “европейската подкрепа” за политическата еманципация на македонците в България, най-добре е да разгледаме по-внимателно, кой ходатайства в Брюксел за правото на господата Стойко Стойков и Иван Сингартийски да се правят на политици от национален мащаб.

В нашите медии се създаде впечатлението, че зад ОМО “Илинден” ПИРИН е застанала парламентарната група на “зелените” в Европейския парламент. По-голямата прецизност, която в случая никак не е излишна, изисква да кажем, че “ангелите - хранители” на “омовци” са коалиционните партньори на “зелените” от Европейския свободен алианс (European Free Alliance - EFA), които са с тях в обща парламентарна група. EFA е европейска, наднационална политическа партия, също такава, каквато е Партията на европейските социалисти или Европейската народна партия. Тя разполага с петима депутати, които принадлежат към следните партии от различните страни – членки: двама от Шотландската национална партия (Scottish National Party - SNP) и по един от партията на уелските националисти – Plaid Cymru, от Републиканската левица на Каталуня (Esquerra Republicana de Catalunya - ERC) и от една партия, защитаваща интересите на етническите малцинства в Латвия (най-вече на рускоезичното малцинство) – Par cilvзka tiesоbвm vienotв Latvijв.

На читателите подобна компания може да изглежда повече от екзотично, но картината става още по-впечатляваща, когато изброим партиите – членки на Европейския свободен алианс.

На първо място се подрежда китка от всевъзможни регионални, националистически и едновременно с това в много случаи - ляво ориентирани партии от Испания. Това са: Националистическия блок на Галиция (Bloque Nacionalista Galego), една регионална партия със седалище в Сарагоса - Chunta Aragonesista, споменатата вече по-горе Републиканската левица на Каталуня (Esquerra Republicana de Catalunya - ERC), Партията на Андалусия (Partido Andalucista), Социалистическата и националистическа партия на Майорка (Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista), и Съюзът за Каталуня (Unitat Catalana - UC). В комплекта присъства и задължителния представител от “клъстера” на баскските националистически партии - Eusko Alkartasuna (EA).

Следва група “келтски партии” от Великобритания и от Франция: Партията на Уелс (Plaid Cymru), Шотландската национална партия (Scottish National Party - SNP), Партията на Корнуол (Mebyon Kernow – the Party for Cornwall)  и Демократичния съюз на Бретонците (Union Dйmocratique Bretonne).

Шотландската национална партия е доста успешна политическа формация при положение, че в Обединеното кралство се е установил т. нар. “уестминстърски модел” на демокрация – двупартийна система, породена от мажоритарната избирателна система с относително мнозинство. Един от най-колоритните привърженици на SNP е Шон Конъри, която е и голям донор на партията.

В Уелс, келтското влияние е още по-силно. Основните партии във Великобритания изобщо не се колебаят да печатат агитационни материали на уелски (келтски) по време на избори. Уелс е територията с най-масово използване на келтския език. Там той е много по-запазен, отколкото в Ирландия, да не говорим за Шотландия, където едва ли повече от 3 процента от населението знаят “скотиш галик”. Уелс е и нещо като “резерват”, от където Либерално – демократичната партия печели по-голямата част от мандатите си в Британския парламент.

Според собствената оценка на Mebyon Kernow – партията за Корнуол, тя е “политическа партия, застъпваща се за по-голямо самоуправление на историческата нация на Корнуол”. Тяхната политическа философия се опира на четири стърба, които те определят така: “Ние сме корнуолци (Cornish), зелени, в ляво от центъра и децентралисти”. Партията води борба за създаване на законодателно Корнуолско събрание, за което вероятно им дава кураж фактът, че Шотландия и Уелс вече имат собствени местни парламенти с определени пълномощия.

Що се отнася до Бретан – стремежът на част от жителите му, пазещи келтските, т. е. “истинските галски” традиции да се самоопределят, не е изчезнал. Във Франция не обичат много – много да си спомнят, че през Втората световна война, доста бретонци се включват в специална бойна единица в състава на “Вафен SS”.

 Островите Корсика и Сардиния също са “изпратили” по една партия в EFA: Партията “Сардинско действие” (Partito Sardo d"Azione - PSd"A) и “Националната партия на Корсика” (Partitu di a Nazione Corsa).

На територията на Италия също действат още две регионалистки партии – членове на EFA: “Алианс за свобода на Емилия - Романя” (Alleanza Libera Emiliana/ Libertа Emiliana) и Лигата на Венето (Liga Fronte Veneto). Спомените от “славните времена”, когато Северна Италия е била надробена на градове – държави са живи.

Освен тях, в немско говорещият Южен Тирол, който е част от Италия, действа друг член на EFA – Съюзът за Южен Тирол (Union fьr Sьdtirol). По подобен начин в Белгия, интересите на немскоезичното малцинство се защитават и от Партията на немскоговорящите белгийци - Partei der deutschsprachigen Belgier (PDB).

Всъщност, Южен Тирол се радва на цяла гама от “немско говорящи” партии, в това число и една християндемократическа – член на ЕНП. Така че, Union fьr Sьdtirol не е “монополист” в защитата на интересите на немско говорящото малцинство там. Пак в интерес на истината, трябва да прецизираме, че терминът “немско говорящо малцинство” е доста относителен, когато става дума за Южен Тирол. Там и италианците говорят доста сносно немски. Южен Тирол е един от регионите в Европа, където сме свидетели на функционирането на т. нар. “консоциационален” (consotional) или “квотен” модел на посредничество на интересите. Този модел се прилага на места, където са налице най-общо казано “големи културни различия”. Прилагането на т. нар. “consotionalism”, гарантира участие на всички групи (етнически, религиозни, езикови) в управлението на територията, където съжителстват. “Квотният модел” се прилага много успешно в Швейцария, добре в Южен Тирол и не толкова добре в Белгия, с нейните постоянни свади между фламандци и валонци. Затова и сме свидетели на разнообразните претенции на партии на немските езикови малцинства в Италия (Южен Тирол) и в Белгия.

Във Френска Савоя се подвизават две партии, противопоставящи се на “френското господство”: Савойската лига (Ligue Savoisienne) и Движението на Савойския регион (Mouvement Rйgion Savoie). Тези партии (особено първата), пледират, че когато през 1860 г., Наполеон Трети е анексирал Савоя, никой не е питал савойците искат ли това или не. Според Савойската лига, проведеният малко по-късно референдум е бил меко казано дирижиран. Освен това, той не е допускал отговор извън двата варианта – Савоя да бъде или във Франция или в наскоро обединилата се Италия. Вариант за независимост или за присъединяване към Швейцария не е бил предвиден. Действително, през Средновековието савойските дукове са били могъщи владетели, а Женева е бил един от най-укрепените градове в Европа точно заради съседството си с тях. Що се отнася до днешното положение – имах възможността с очите си да видя стикерите с надпис “Свободна Савоя” по много от автомобилите в савойското градче Ферней – мястото на заточението на Волтер.

Пак във Франция, за автономия на ... долината Вал дОста се бори едноименен съюз, приет за “едноутробен брат” в Европейския свободен съюз - Union Valdфtaine (UV).

Свидетели сме и на съществуването на две партии – членки на EFA, които се борят за възкресяване на два на практика изчезнали езика – фризийския в Нидерландия и окситанския във Франция. Това са Фризийската национална партия (Fryske Nasjonale Partij - FNP)  и съответно Окситанската партия (Partit Occitan - PТc).

В EFA членуват и партиите на словенските малцинства в Каринтия (в Австрия) и в Италия, известни съответно под имената Enotna Lista (със седалище в Клагенфурт) и Slovenska Skupnost (със седалище в Триест).

Демократичните промени породиха центробежни сили дори и в държави, приемани от нас “по дефиниция” за “еднонационални”, като Полша и Чехия. В Полша на сцената излезе Движението за автономия на Силезия (Ruch Autonomii Slaska). В Чехия отново се повдигна глас за обособяването на Моравия от Бохемия. Така в EFA се появява и партията “Моравци” (Moravanй). От друга страна, правата на полското малцинство в Литва се бранят от партията, членка на EFA – Полска народна партия в Литва (Polska Partita Ludowa).

От Румъния в Европейския свободен алианс членува Лигата на Трансилвания и Банат (Liga Transilvania-Banat). От своя страна, дори Унгария се е обзавела с Унгарска федералистка партия. Какво ще и се федерализира на Унгария остава неясно – маджарите са единствения народ, който може да претендира, че е разкъсан по-жестоко от България след Първата световна война с печално известния Трианонски договор. Но пък EFA си има за членове ... унгарските федералисти.

Защитничката на човешките права на руското малцинство в Латвия и депутат в Европейския парламент - Tatjana Zdanoka е приета за член на EFA сама за себе си – какво да се прави, гласът й в пленарната зала е много ценен, за да бъде оставена “неинвентаризирана”.

Между партийната екзотика, обединила се в Европейския свободен алианс изпъква още една партия, която ни напомня за ентусиазма на Йосиф Висарионович да твори нации от всякакъв характер. За нас българите, любимото му изобретение е македонската нация, но да не забравяме, че човекът е бил планирал да ни обзаведе още с добруджанска и тракийска нация. А за помиряването на пролетариата в Германия и Франция е била предвидена ... “елзас – лотарингската нация”. В наши дни, списъкът на партиите в EFA ни напомня, че Сталин е своеобразен “евъргрийн”, с многозначителното присъствие на “Партията на елзаския народ” (Union du Peuple Alsacien). Всъщност, този факт изобщо не може да се мери с намерението на Европейския свободен алианс да приеме за член ОМО “Илинден” ПИРИН. Зад евфемизма “елзаски народ”, общо взето надничат немско говорящите в Елзас-Лотарингия, които не са измислени в катедрата по езикознание в Харковския университет.

Към мотивите за създаване на някои от политическите партии, членуващи в EFA със сигурност можем да причислим и най-злокачествените форми на регионален егоизъм. Типичен представител на партиите, движени от този мотив е Партията за свободни Аландски острови - Еlands Framtid, която откровено заявява, че се застъпва за езиковите и културни права на шведското население на Аландските острови (принадлежащи на Финландия), за да може “да станат суверенна, неутрална и демилитаризирана микродължава сред все по-нарастващото и все по-уважаваното семейство на европейските микродържави”. Цитатът е от официалната справка за партията в сайта на EFA.

Примерът е изключително характерен по няколко причини. На първо място, жителите на островите се самоопредеялт като шведи, но партията Еlands Framtid иска да създаде независима микродържава. Човек би попитал, защо предприемчивите партийци не искат островите да се присъединят към Швеция ? Отговорът е прост – хората искат “микродържава”, която да просперира на същите принципи, по които си живеят държави – джуджета, като Монако, Лихтенщайн, Андора, Сан Марино. Както се казва – могат и да не бъдат членове на ЕС и тогава, ах тогава, ще се разгърне такава регистрация на офшорни фирми, такова откриване на банкови клонове при “най-стриктно спазване на банковата тайна” ... А братята им шведи от майката – отечество, да си плащат по повече от 70 процента данъци, като са будали.

Няма нищо по-абсурдно от борбата за самоопределение на Аландските острови, поне по две причини. Първата – островите имат широка автономия, свое знаме и самоуправление и участват самостоятелно в т. нар. Северен съвет, редом с Норвегия, Швеция, Дания, Исландия, Финландия, Гренландия и Фарьорските острови. Освен това, шведите са повече от добре поставени във Финландия. Те са една от най-заможните части на населението, а партията им – Шведската народна партия играе първостепенна роля в управлението на страната. Не толкова отдавна една дама – лидер на Шведската народна партия, беше военен министър на Финландия (!) и за малко не стана президент на страната.

Загадка е и за каква толкова демилитаризация на островите се борят от Еlands Framtid, след като Финландия по принцип е неутрална държава и за разлика от Швейцария не се престарава чак толкова във въоръжаването.

Читателите без друго са запознати с една партия от Фландрия (Белгия), станала нарицателна с желанието си за “мирно ликвидиране на изкуствената държава Белгия”. Става дума разбира се за партията Влаамс Блок, трансформирана в днешни дни във Влаамс Беланг (Фламандски интерес). Подобна ксенофобска организация, разбира се няма какво да търси в EFA, но интересното е, че тук откриваме някаква нейна ляво-центристка, регионалистка, екологосъобразна реплика – партията SPIRIT. За повечето от нас това име означава “дух” и вероятно точно такъв ефект е търсен, но всъщност това е “акростих” от първите букви на пълното й име на фламандски, т. е. на нидерландски: Sociaal Progresief Internationaal Regionalistisch Integraal-democratisch Toekomstgericht. Има случаи,когато името на партията говори само за себе си. Читателите изобщо не са длъжни да познават езика на автора на Тил Уленшпигел – Шарл де Костер, за да разберат с какъв политически феномен са се сблъскали. Като прибавим и няколко щипки екологическа риторика и блянове по устойчивото развитие и ето ни политическия профил на SPIRIT.

За десерт съм оставил може би най-важната формация, членуваща в Европейския свободен алианс – партията на македонците в Гърция, известна като “Дъга” и като “Вино - жито”. Преди време, когато тази политическа формация надигна глас, някои политически идеалисти, като покойният почетен председател на ВМРО – г-н Стоян Бояджиев, се зарадваха истински, че едва ли не започва възраждането на българщината в Гърция, по-точно в Егейска Македония. Оказа се обаче, че не се е възродила българщината, а македонизмът е извисил глас в без съмнение най-нетолерантната към подобни изяви страна, членуваща в ЕС. Гръцките власти “гасиха - смъдиха”, както би казал Щастливецът, но в крайна сметка трябваше да преглътнат горчивия хап и сега си имат на своя територия гръцко ОМО “Илинден”, само че под художествените названия “Вино - жито” и / или “Дъга”.

Последният пример е студен душ за всички, които задават на висок глас въпроса “Абе кой ще допусне в Гърция партии като ДПС, Евророма или ОМО “Илинден” ПИРИН ?”. Ами ето кой – официалните гръцки власти. Макар и бълвайки змии и гущери, официална Гърция трябва да спазва “бон тона” в рамките на ЕС и макар и с погнуса, търпи македонстващата формация. Всъщност, дори и Турция, започвайки дългия си поход към ЕС, отпусна хватката на репресивните си органи и престана да преследва употребата на кюрдския език и остави редица кюрдски партии и политически организации с поне минимални възможности да функционират.

След това съвсем бегло и повърхностно представяне на партиите от EFA и техните тежнения, лесно можем да разберем логиката, по която те застават зад ОМО “Илинден”. Според Манифеста на партиите от Европейския свободен алианс за изборите за Европейски парламент през 2004 г., “епохата на традиционните суверенни нации е останала в историята”. От EFA заявяват, че те “отхвърлят замяната на тази епоха с монолитен Европейски съюз, властта в който е в ръцете на големите държави - членки”. Според EFAпредизвикателството днес е как да се постигне дори и по-широко участие на всички народности в политическия процес. Политическа ДЕволюция, водеща към самоуправление и признаване на партикуларните идентичности е естествения синтез на нашата политическа борба”. Честито на всички, които трябва да спорят с EFA и да убеждават евродепутатите им, че ОМО “Илинден” е една безсмислица. Как да ни разберат ?!

Нямало било македонски език. Ами, може и да няма, ще ни кажат мило – мило от EFA. То и в Шотландия два процента от хората знаят историческия “скотиш галик”, ама SNP пак си се борят за самоуправление хората. А какво да се каже за фризийската и окситанската борба за идентичност. На окситанския език са му видели сметката още през Френската революция (включително и с доста безскрупулни репресии), но хората се борят да бъдат разглеждани като различни от французите и точка. А фризийския език се познава само от университетските преподаватели, но какво от това ? От фризийската партия се борят, хората отново да го научат. То и да си фризиец може да се окаже професия ...

Не сме били признавали македонската нация. Да, но и словаците не са били признавани за отделен народ, кажи – речи до 1911 г. Като кажеш на словак, че няма македонска нация и той те гледа с негодувание и ти припомня, че и те са имали такъв период на непризнаване. Ами какво да ни кажат функционерите от “моравската партия”. Ако някои македонци водят потеклото си от Александър Велики, то моравците го водят по-отскоро – от Велика Моравия. И се позовават на моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий. Те и македонците имат претенции към тях.

Нищожен бил броят на самоопределящите се като македонци в България. Ами точно така де – ще ни контрират от EFA. Какво се кахърите за няма 2000 души. Те на Аландските острови са цели 10500 жители и се борят за собствена независима, демилитаризирана и уважавана микро-държава. Стойков и Сингартийски за сега ужким не искат никаква микро-държава. Но защо да не почерпят вдъхновение от идеите за автономия на долината Вал дОста ? Да си спретна едно самоуправление на Местенското корито да речем ...

Някой наивен българин и патриотин би проплакъл в отговор на тази европейска логика и би напомнил, че все пак келтите и галите са исторически факт. Че все пак окситанците и фризийците също някога са били реалност. Че историческите реминисценции на някои италианци могат и да ги тласкат обратно в Средните векове. Че има доста голяма разлика между основателността на претенциите на каталунците и на нашите “омовци”. И да се провикне на края – толкова ли не могат да разберат някои евродепутати, че македонската нация е съдадена с Коминтерновски директиви, лингвистично инженерство и огромни репресии над всички, които са държали на българската си идентичност ?

И тук ни чака разочарование. От EFA ще ни погледнат със съчувствие и ще ни попитат дали сме чували, че и в Румъния е прилагано доста голямо лингвистично инженерство, когато са се обединили Влашко и Молдова и е трябвало да се изгражда интегралната румънска нация. След което ще ни попитат още, защо и в Гърция има македонска партия – “Вино - жито”, за която по едно време някои български общественици – видни националисти са се застъпвали ... В Гърция репресиите по-малки ли са били, ще попитат те и ние отново ще останем в положението на спорещи със стените в стаята, където се намираме.

Затова, трябва да сме напълно наясно. В ЕС има среди, които никога няма да приемат нашите аргументи – не поради невежество, а поради собствената си историческа обремененост и мнителността си към националната държава. За тях е абсурдно да приемат, че забраняваме една партия като сепаратистка, преди тя да е регистрирана и да е извършила някаква дейност. Изявленията на лидерите на тази партия, ПРЕДИ регистрацията й, за тези европейски политици нямат отношение, към проблема за правото на съществуване на ОМО “Илинден” ПИРИН. По тази причина, нашите усилия трябва да бъдат насочени към изясняването на мотивите на “омовци” най-вече пред бълтгарската общественост и към най-демократично държане на ОМО “Илинден” (и всичките му мутации) там, където му е мястото – в политическата маргиналия. Формалният факт, че ОМО “Илинден” ПИРИН не може да спази законовите изисквания за да се регистрира (от къде да вземат 5000 члена горките професионални македонци) е хиляди пъти по-приемлив за евродепутатите от EFA в сравнение с принципните ни аргументи. За тях процедурните причини за да НЕ се регистрира ОМО “Илинден” ПИРИН са част от ПРАВИЛАТА и с тях те се съобразяват. Но историческите, езиковедческите, етнографските и всякакви други спорове не могат да убедят крайните либерали и левите националисти – регионалисти и децентралисти, че ние сме прави.

Ние, българите сме дълбоко убедени, че историческата правда е на наша страна. Точно в това е и слабостта ни. Ние трябва да защитим правата си според европеските стандарти за това, а не според собствените си разбирания. Европейският съд давал право на съществуване на ОМО “Илинден” ПИРИН в България ? Чудесно – нека даде такова право и на “Радко” и на други български формации в Македония. Пък да видим кои са по-многобройни ...

 

* Изразените мнения са лични. Те по никакъв начин не ангажират Съюза за стопанска инциатива, на който авторът е заместник председател или Нов български университет, където преподава.Тагове:   Пирин,   ОМО,


Гласувай:
11. merita - Прочитайки
04.12.2006 23:39
Прочитайки постинга научих доста неща за различните партийки съставящи европарламента.
Винаги съм си мислила че национализма разделя хората , колкото и някой да се стремят да го представят като защита на собствената ни единтификация и принадлежност към дадена нация.
Чудя се как някой хора не разбраха едно че цялата ни човешка история показва че всяко едно делене на хората независимо по какъв признак предизвиква конфликти.Нашия стремеж трябва да бъде в търсене на каузи и признаци които да ни обединяват.
Да съгласна съм когато хората се сдружават в защита на правата си но не разбирам едно такова сдружаване да цели отделяне и създаване на нещо -в частност автономия при тенденция за глобализация на света.
Не се занимавам професионално с политика и се извинявам за езика на лаик но просто изразявам искрената си загриженост как хората се употребяват от други хора с болни амбиции и фантазии.Липсата дори на политическа култура в един народ се оказва пагубно на моменти.
Поздрав
цитирай
2. merita - Прочитайки
04.12.2006 23:41
Прочитайки постинга научих доста неща за различните партийки съставящи европарламента.
Винаги съм си мислила че национализма разделя хората , колкото и някой да се стремят да го представят като защита на собствената ни единтификация и принадлежност към дадена нация.
Чудя се как някой хора не разбраха едно че цялата ни човешка история показва че всяко едно делене на хората независимо по какъв признак предизвиква конфликти.Нашия стремеж трябва да бъде в търсене на каузи и признаци които да ни обединяват.
Да съгласна съм когато хората се сдружават в защита на правата си но не разбирам едно такова сдружаване да цели отделяне и създаване на нещо -в частност автономия при тенденция за глобализация на света.
Не се занимавам професионално с политика и се извинявам за езика на лаик но просто изразявам искрената си загриженост как хората се употребяват от други хора с болни амбиции и фантазии.Липсата дори на политическа култура в един народ се оказва пагубно на моменти.
Поздрав
цитирай
3. komitata - много добра статия,
05.12.2006 00:40
много добра статия, ще ми помага да се ориентирам в бъдеще в многоцветния европарламент.

Според мен борбата с ОМО Илинден е проста - ако те използват свободата на словото за да злоупотребяват с нея - лекарството е повече свобода на словото - например за техните съселяни и роднини.. Няма ли някой разследващ журналист накрая да се заеме сериозно с тия две-три села, където се подвизава малцинството?
между другото в статията има две фактологически грешки - македонците се намират отвъд Осогово, а не отвъд Шар. Отвъд Шар се намират гораните, които са съвсем друга работа.
И второ Вал д,Аоста е регион във Италия, а не във Франция.
цитирай
4. teodordetchev - Благодаря за бележките.
05.12.2006 08:47
Благодаря за внимателния прочит Комита. А изразът "нашите братя оттатък Шар планина" принадлежи на Алеко Константинов. Сега като си помисля - тогава Кюстендил и Дупница са били погранични градове ...
цитирай
5. thehobbit - Поздравления за великолепния материал
05.12.2006 11:42
Аз по принцип не виждам защо да не се регистрира една партия на "македонското малцинство" в България. Безспорно, става дума именно за "професия", за една изкуствена постановка. Същевременно, някои изкуствени постановки в историята са оставили забележителни следи:)))

Но специалните ми благодарности за подробното изложение, което показва, че абсурдността, историческата необоснованост, идейната празнота не са повод за ограничаване на правото на сдружаване и политическа инициатива.

Обратно - репресиите срещу подобни маргинали им дават шанс за израстване и популярност.


В интерес на истината вече оценявам хода на тези евродепутати като полезен - видях куп интересни мнения по форуми и блогове, които показват, че хора с доста познания по темата съвсем не застъпват позициите на Божидар Димитров и Слави Трифонов, които, естествено, са тотален "мейнстрийм".

В блога на Ради Точев например се срещнах със стария си познат Димо Бечев - не знам къде по света се подвизава - бивш младежки лидер на ВМРО. Неговата позиция е осведомена и умерена, в противовес на селяшкия псевдопатриотизъм, който копае НОВИ ПРОПАСТИ по долината на Струма и по билото на Беласица ...
цитирай
6. thehobbit - Eто и линк към
05.12.2006 12:02
... споменатата кратка дискусия, която съдържа множество интересни връзки в нета:

http://raddy.blog.bg/viewpost.php?id=24316
цитирай
7. raddy - Много подробен, точен и добре написан материал. Поздравления!
06.12.2006 11:07
С финалното заключение обаче ще се съглася само наполовина ;-)
ОК за юридическия "европейски" подход, ако си съберат 5000 члена да си регистрират партийката. Макар и трудно, съм убеден че ще го направят.
Не мога да се съглася обаче че този подход изключва и "предоставянето" на нашата гледна точка за историята и настоящето. Не мисля че по този въпрос трябва да ставаме по-католици от папата и да се комплексираме от националните ни каузи и интереси. Това е крив прочит на правилата на либералната европейска демокрация който има точно обратното въздействие върху общественото мнение - насаждане на краен национализъм и ксенофобия.

Не знам дали сте видяли и резултатите на гласуването на поправката на Зелените по "мак. малцинство". Проблема е че не само зелените ами и цели 141 депутати от всички партии са гласували в подкрепа а други 146 са се въздържали...
Ще се опитам да продължа на моя блог ч е взе да става дълго...;-)
цитирай
8. teodordetchev - Може и да не съберат 5000 души ...
06.12.2006 12:39
Може и да не успеят да съберат 5 000 професионални македонци. В следващ текст ще покажа пълен разрез на гласовете, подадени за ОМО "Илинден" ПИРИН през 1999 г., когато това партийно формирование се яви на местните избори. От анализа се вижда, че е почти невъзможно да съберат 5000 члена, освен ако професионализацията на македонците не е добила драматични размери !
Иначе, аз никъде не казвам да не излагаме собствената си позиция. Казвам обаче, че не бива да се учудваме, когато не ни разбират или дори не ни вярват. Това далече не всякога се дължи на невежество - има и исторически напластявания (както при словаците), има и други фактори ... но ние просто трябва да свикнем с мисълта, че постоянно трябва да доказваме правотата си, а не да пустостваме европейците, че не са изучавали историята ни. Изучавали са те, ама и историите станаха много. Трябва да го проверя, но струва ми се, че в своите "Въпроси на езикознанието", Сталин определя езика на македонците като български ! Което не му пречи да възложи разработвянето на "литературния македонски език".
цитирай
9. economics - Scottish National Party
06.12.2006 16:29
В Шотландия системата за избиране на Шотландския парламент е смесена, а системата за избиране на депутати за Европейския парламент е пропорционална. Вече и местните власти се избират по пропорционална система.

Интересното е, че Scottish National Party е близо до спечелване на изборите след което е обещала да направи референдум за независимост, който може да спечели. Още по-интересно е, че 60% от англичаните нямат нищо против шотландците да напуснат Великобритания /и съответно и Обединеното кралство/.

Както пише Икономист - тежки времена за Гордън Браун - шотландец, който вероятно скоро ще стане премиер на Обединеното кралство.

Георги Ангелов
цитирай
10. thehobbit - Независима Шотландия?
06.12.2006 20:09
Защо пък не ... никому не пречи:))
цитирай
11. teodordetchev - Идеята за Независима Шотландия.
06.12.2006 21:31
Идеята за независима Шотландия беше нашумяла към самия край на управлението на Джон Мейджър. Тогава в един от своите годишни прогнозни броеве (за 1996 г. ако не греша) списание "Икономист" анализира подробно възможния сценарий за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство.
Причината за подобно очакване беше много силния евроскептицизъм в последното консервативно правителство. Сред част от Шотландците се беше настанила идеята за независима република - много по-интегрирана в ЕС, отколкото остатъчна Великобритания.

Забелязвате парадокса - независима Шотландия, която бърза да се интегрира в ... ЕС. Истината трябва да се търси най-вероятно на дъното на Северно море, по-точно в шелфа му. Отделянето на Шотландия би довело до разделяне и на петролните и газови находища и тогава ... Тогава 16 годишните шотландки няма да ходят по за една година като детегледачки в Северна Италия, за да изкарат за чеиза си :-)))

Първото правителство на Тони Блеър се справи с проблема почти блестящо. То създаде местен парламент, с което за дълго време взе думата на шотландските националисти. Интересното е, че на изборите, на които Блеър спечели за първи път, Лейбъристката партия беше постигнала т. нар. "landslide victory" не само за Съединеното кралство като цяло, но и за Шотландия. Консерваторите направо не бяха взели мандат в Шотландия. Сега, когато във въздуха намирисва на по-голям шанс за торите, SNP незабавно "навирват рога".

Между другото, бил съм на специално обучение, в т. ч. и практическо, по провеждане на мажоритарни избори в UK и част от практиката беше на брега на езерото Лох Нес - в Инвернес - Шотландия, една от крепостите на SNP. Там на практика имах възможността да изучавам системата "door to door", която наистина позволява в навечерието на изборите да знаеш броя на избирателите си с огромна точност. Впрочем, някой беше излъгал българските партии, че системата "от врата на врата" означава да ходиш да досаждаш на хората и да ги агитираш по праговете им. Всъщност, тази система позволява на партийните кандидати да знаят към деня на изборите почти точния резултат. Обикалят се домовете на хората и се анкетират за кого смятат да гласуват по специален, унифициран алгоритъм. Във Великобритания това се смята за съвсем допустимо. Първият въпрос е: за кого смятате да гласувате? След това - ако няма кандидат на партията, която предпочитате, дали все пак не бихти предпочели кандидата на нашата партия? (За привържениците на SNP, обикновено втората предпочитана партия бяха лейбъристите, а не както би могло да се очаква - либерал демократите. Затова, може би точно Гордън Браун е човекът, който може да овладее ситуацията в Шотландия. Кой знае ...) Въпросникът наистина е разработен алгоритмично и има предвиден въпрос, който да последва в зависимост от всеки предишен отговор. Хората не се сърдят и отговарят съвсем любезно. (Единственото ограничение, което се спазва категорично е, че ако лейбърстки анкетьори получат отговор от анкетирания, че ще гласува за консерваторите, те трябва незабавно да прекъснат интервюто, да благодарят учтиво и да си тръгнат. Същото и при анкетьорите на консерваторите, в обратния смисъл. Ако анкетираният е за лейбъристите ... и така нататаък). През 1996 г., към анкетирането от врата на врата, се беше прибавило и тоталното анкетиране по телефона. Партийните централи си бяха направили малки "кол центрове", където доброволци въоръжени с алгоритмичните схеми на въпросниците, звъняха ли звъняха, а хората им отговаряха ли, отговаряха. В централния изборен щаб на лейбъристите в "Милбанк тауър" (!), беше заложено да се достигне 88 % анкетиране на населението и горе - долу го бяха постигнали. Нямате си идея, колко информация се събира по системата "door to door" и телефонните и еквиваленти.
Ако "експертите" на Бойко Борисов бяха малко от малко грамотни, те щяха да му кажат, че ако Ахмед Доган прилага някаква мутация на системата "от врата на врата" в районите със смесено население, той наистина може да се опита да научи броя на гласувалите за Първанов свои симпатизанти с точност - няколко стотици души. Е, ясно е, че ДПС - системата "от врата на врата" се различава от лейбъристката и изобщо от британската (:-))) ), но както се казва - инструментариум има, при това законен и с извинение за чуждицата - "апробиран".

Затова във Великобритания денят на изборите е най-тежкия за партийните централи. Тогава буквално по опис се търси начин всички хора, които са заявили пред анкетьорите ти, че ще гласуват за теб,да бъдат заведени да гласуват. Във Великобритания партиите предлагат да закарат до избирателните пунктове далече не само на инвалидите. Всеки, който се почувства неразположен или дори малко разколебан или го е домързяло,може да позвъни в партийната централа (която и да е тя) и да поиска да бъде закаран да гласува с партиен автомобил. Телефоните, на които да се обади са написани на всички агитационни листовки.

За всичко това ми се иска да напиша някой ден много по-обстойно, но надали ще остане време. Ако разбира се, на някой не му хрумне да въведе в България мажоритарна система с относително мнозинство ... Тогава някой може и да се сети да пита :-)))
цитирай
12. анонимен - не съм сигурен,
07.12.2006 17:52
че нашата историческа наука или скопската такава са способни да осмислят генезиса на македонската национална идентичност. Причините са доста.

Гордън Браун няма да е нито първият, нито последният шотландец на високи позиции в Уестминстър. За шотландците Лондон е нещо подобно на София за македонските имигранти 1878-1912 г. или Белград за черногорците.Димо Бечев
цитирай
13. thehobbit - Door to Door
08.12.2006 10:54
... в описания смисъл (както и в онзи - досадния) е опитвано и в България в последните години. Предполагате на коя партия е възможно да съм бил доброволец :))) (откакто се разпадна Либералната партия на Кире Либерало от Перник, лека му пръст).

Проблемът е, че тук смелата идея се сблъсква с недотам смели организатори, хора, които се страхуват да не "се изложат" пред едно консервативно, а често и враждебно микро-общество.

Резултатът е половинчат, нито си събрал достатъчно информация, нито си направил кой знае какво впечатление, нито си стигнал до медиите с тази "провокация".

Все пак имаше много интересни случки, особено по капманията на Светльо Малинов в Бургас 2005...

Но това може би е отделна тема...
цитирай
14. teodordetchev - темата за "врата до врата" напълно заслужава продължение.
08.12.2006 13:39
Най-важното в българския случай е, че подобна система за детайлна идентификация на избирателите на една или друга партия не е съдбоносно необходима. Светослав Малинов е блестящ познавач на политическия живот на Британските острови и напълно естествено е да се изкуши да опита да направи истинска кампания "от врата на врата". Само че, подобен ход е оправдан, когато имаш мажоритарна система, когато и един глас е от значение. Тогава наистина, в Обединеното кралство вадят списъците и проверяват своите идентифицирани симпатизанти един по един дали са отишли да гласуват.

У нас, при пропорционалната система, прилагането на "от врата на врата" е оправдано с оглед на постигане на максимален резултат (поне за изчерпване на гласоподавателите от коравото ядро), но НЕ е от ФАТАЛЕН характер. Загубата на един или десет гласа е от значение, но няма да Ви срине. Докато, представете си да загубите мажоритарни избори с пет гласа разлика и да знаете, че десет Ваши сигурни симпатизанти не са се разходили до избирателната секция. Направо ще ти иде да скочиш от някъде ...
цитирай
15. teodordetchev - Голямо веселие в НЮЗ.БГ ...
08.12.2006 13:48
Споменах, че съм пуснал малко по-скъратена версия на този постинг в нюз.бг
Сигурно ще Ви е интересно да видите реакциите по темата там :-)))

http://news.ibox.bg/material/id_1446605457/#clist

Аз си обичам всички читатели, но там спорът е "каква е разликата между исторически извор и документ на епохата". Чудеса, чудеса ...

Но ще оставя симпатичния Ван Хелсинк да обяснява защо "Под игото" е документ на епохата ...
цитирай
16. анонимен - Делата говорат посилно од зборовите
08.12.2006 20:41
Почитуван господине Дечев,

Ќе ми дозволите да не се согласам со почетокот и со крајот на вашата колумна. Средината, од друга страна, е мошне информативна и поучна. За тие што имаат трпение да ја прочитаат, се разбира. Трпение и мудрост.

Многу точно велите дека власта во Бугарија се доведе во чудна положба да си противречи самата на себе: од една страна вели: нема Македонци во Бугарија, тоа се една шака заблудени баби и дедовци, а од друга страна подготвена е да плати, и плаќа, огромна политичка цена за да ги попречи тие една шака заблудени баби и дедовци да регистрираат една политичка партија.

Каква е таа држава, каква е таа демократија, што се плаши од една политичка партија!? Какви ли не политички партии се формираа во Бугарија, и сите кои немаа основа и подршка од народот, за година - две, сами си исчезнаа.

И во политиката делата говорат посилно од зборовите. Штом владата реагира како попарена, значи водата врие.

Поздрав,
Филип М.
цитирай
17. merita - Едно от най-трагичните събития в ...
09.12.2006 20:41
Едно от най-трагичните събития в новата и съвременна история на българската нация е съдбата на македонските българи. Останали извън пределите на българската държава след Берлинския конгрес, македонските българи се явяват основните потърпевши от двете национални катастрофи, вследствие на което са подложени на насилствена подмяна на националното си самосъзнание в Гърция и Югославия.


Стотици хиляди македонски българи напускат окупираната си от гърци и сърби родина и поемат пътя на изселничеството към свободните български земи. Днес наследниците на македонските българи мъчително търсят баланс по тясната пътека между бездната на етническия конфликт с все по-нарастващата албанска общност и пропастта на икономическата стагнация и липсата на ясни перспективи за развитие. След като националистическите бесове и безчувствието на Великите сили провалиха идеята за Македония като обща държава на българи, гърци, албанци, турци и сърби, днес македонците с български корени отчаяно се борят за оцеляването на своята държава.


Историята на протестантството в Македония хвърля светлина върху миналото на народа на Македония, защото съдържа в себе си безпристрастната оценка на чужди на балканските национални конфликти лица - американските мисионери. Изследователите са удивително единодушни, при все, че темата касае толкова непримирими позиции за миналото на самоосъзнаващите се днес като македонци, то протестантските мисионери са схващали делото в Мизия, Тракия и Македония винаги като едно мисионерско поле сред единния български народ.

цитирай
18. анонимен - Кој е виновен за поделбата на Македонија
11.12.2006 17:07
Госпоѓо Мерита,

Не ми се чини дека протестантските мисионери дојдоа во Македонија и Бугарија да го решаваат источното прашање и Македонскиот проблем. Тие дојдоа да обезбедат Библија на јазик што луѓето ќе можат да го разберат, за да ги евангелизираат луѓето. За разлика од православната црква, или подобро речено од православните цркви (грчка, српска и бугарска), чии раце беа окрвавени до лактите, протестантските мисионери не се мешаа во политика.

Ние Македонците лесно и брзо ќе ги обвиниме и Големите сили и нашите мали соседи: Србија, Бугарија и Грција, што ни ја поделија земјата. Но дали е вината само кај нив?

Уште од средината на 19 век се наметнаа четири одговори на прашањето: „Кои се Македонците и чија треба да биде Македонија?“

1. Македонците се Бугари и најголемиот дел од Македонија треба да и’ припадне на Бугарија.

2. Македонците се Срби и најголемиот дел од Македонија треба да и’ припадне на Србија.

3. Македонците се Грци и најголемиот дел од Македонија треба да и’ припадне на Грција.

4. Македонците не се ни Бугари, ни Срби, ни Грци, туку посебен народ, и цела Македонија треба да им припадне на Македонија.

Значи, не требаше човек да биде многу паметен за да сфати дека само четвртата опција можеше да обезбеди Македонија да не се подели.

Тоа им беше совршено јасно и на нашите претци. Но тоа сепак не ги спречи да се поделат на бугарофили, србомани и гркомани, и наместо за интересите на Македонија, да работат за интересите на нивните спонзори.

Значи, вината е и кај нас. Или можеби, вината е најмногу кај нас, зашто кој може да ги обвинува Бугарите, Србите и Грците што си ги гледаа прво нивните интереси, и не се грижеа за нас. Зарем тоа не е природно?

Поздрав,
Филип М
цитирай
19. анонимен - Makedonsko sonce
12.12.2006 23:11
abe za6to ne razberete za6to v Republika Makedoniq ot tolku balgari kakto kazvaate vie nit
o edin ne e re6il da napravi nqkakva bagarska partiq ili pak pone nqkakvo balgarsko dvizene
za balgarite v Republika Makedoniq ni6to nestava te ne si ni trsat znaete li za6to e taka
6toto nqma balgari v Republika Makedoniq aa za6to sa6to i v Garciq v Sarbija v Albanija
ima takiva Makedonski zdrujeniq 6toto te si trsat sopstvenite prava i imalo e i 6te ima
Makedonci ot kogato e podelenaa makedoniq te hora sa ostanale v rodnoto si ogn6te i 6te
si jiveqt tam deto sa si se rodile za6t da ne i normalno 6te si trsaat pravataa.Saa6to iskam
da kaazam i za te grajdanstav deto se spomnqvat denesno vreme samite sme svedoci 4e
grazdanite na Republika Makedoniq sas sopstvenite pasporti ne mogat da otidat ili da
paatuvat prez straanite 4lenki naa Evropeiskiq Sojuz a dokato sas Balgarski paport sava
da hodi6 deto iska6 i kakv i da si za li4na egzistenciq 6te poemas sqkakvi odgovornosti ne
gledaiki kak i kakva strategiq ima balgarsoto ministerstvo na prvosadieto tava i samite si go
znaete ama prosto taka vi pisva v u4ebnicite i taka si mislite as prosto gledam od
stranata na logikata pozdrav ot Sofiq

nqma tuka istoriq koito stiigne toi q pisva
i sled tova Grajdanite na Repumlika Makedoniq Balgari
цитирай
20. анонимен - Makedonsko sonce
12.12.2006 23:15
koito misli 4e ne sam v pravo neka pi6e pa 6te se uprvame
цитирай
21. анонимен - За да регистрираат политичка партија во Македонија им требаат 50 души
13.12.2006 04:12
Точно така, Македонско сонце. За да регистрираат Бугарите во Македонија политичка партија, доволни им се 50 души. Можат, ако сакаат. Според сите пописи од 1946 наваму бројката на Бугари во Македонија се движи меѓу 1300 и 1600.

Филип М
цитирай
22. анонимен - Чекайте сега
13.12.2006 08:43
В България има веке регистрирани неколко непартиски и невладински организации на македонското малцинство. С нив бугарската влад нема проблем. Постои проблем со регистрацията на етничка политическа партия само. А когато българите в Македония се обидоа да си регистрират непартиска организация ("Радко"), сите знаеме шо стана. За разлика от бугарската влада во однос на македонците, македонската се уште не ги дозволува непартиските организации на бугари. Какво да кажеме тогаш за бугарски партии во Македония? Вие навистина ли мислите дека во Македония ке се даде дозвола за бугарска партия? Айде стига, ме насмеявте. Инаку и яз съм "за" регистрацията на ОМО Илинден во Бугария, но тоа е друго прашанье.
цитирай
23. анонимен - Е зошто да не им дадат на Бугарите во Македонија да регистритаат политичка партија?
13.12.2006 15:18
Има четири (ако не и повеќе) албански, две српски, три ромски, две турски, ... има многу етнички партии.

Со „Радко“ не знам точно што беше проблемот. Мислам дека во програмата за работа имаа ставено нешто како демек ќе се бореле да покажат дека македонски народ не постои, туку сите Македонци биле Бугари.

Од друга страна ОМО Илинден не се затворени за членство само за Македонци. Значи, правно гледано, тие не се етничка партија, туку се единствена партија во Бугарија која има храброст да признае дека во Бугарија постојат Македонци како посебен народ.
цитирай
24. анонимен - Makedonsko sonce
13.12.2006 15:39
za6to da ne se registrira balgarska prtiq v makedoniq ako ima dostato4no gora koito 6te podpisat deklaracijata i 6te slozat svoi podpis kak na albancite dozvoliha taka i na balgarte 6te i dozvoljat ama nqma nikakvi balgari v makedoniq na te taka i kazvat samo ucebnicite 4e makedoniq e balgariq 4e vsi4ko e balgarsko za6to slusat stara makedonska folklrno narodna muzika za6to? prosto nemojat da go prifatat tova koeto e istina 6toto sa rodeni v balgariq az licno sam bil v solun i sam jiveial tam edna godina 80% ot naselenieto pretezno stara populacija vseki govori Makedonski tava se fakti a ne sala i sled tava baalgari ima v garcija balgari ima v makedoniq balgari ima v moldavija vsjakade.BBalgari ima i v Amerika uste maalku vreme ^te kazete 4e i Amerika e bila v balgarskoto vi carstvo
цитирай
25. анонимен - Makedonsko sonce
13.12.2006 15:54
kakto se slucva sas denesnite Makednonski studenti v Balgarija deto gi tormozat da se deklarirat kato BAlgari v deklaraciqta deto trsat narodnost sa6to e i bilo uste d staro vree kogato sa se obrazuvale i u4ile nasite revolucioneri te sa ucile v balgariq no poradi tie deklaracii koito sa bile prinudeni da gi podpisvat dnes nimame si sporovi sas balgarija sasto taka e i as imam balgarski asport i na pravo sam balgarin as toj balgarski pasport go zeh samo za v evropa da patuvam bez da vaadqm vizi eto zasto go zeh I USTE NESTO ISKAM DAA MI ODGOVORITE NA TOZI VAPROS KUGA ZA PARV PAT SE E RAZBRALO ZA IMETO BALGARIQ NE KUGAA ZA PRVI PAT E SAZDAADENA BALGARSKATA DRJAVA TUKU KUGA ZA PARV PAT SE SLUSNALO ZA IMETO MAKEDONIJA ? a sled tava az ne6to 6te vi kazam i da razberete pozdrav ot sofiq
цитирай
26. анонимен - нещо не се разбираме
13.12.2006 17:51
Македонско сонце, с тебе нема какво да се спори - аргументите ти са от такъв тип ("Кога се слушнало за прв пат името Македония?"). А това дето мак. революционери били принудени да подписват декларации - голем смех! А най-смешно е, че си взел БГ пасош и не те е срам да ръсиш такива неща.

Само уточнение, етническа партия не значи партия, която приема само членове от определен етнос. Да не би сръбските, турските и албанските партии в Македония да вземат само сърби, турци и албанци за членове?
цитирай
27. анонимен - А што е, според вас, етничка партија
14.12.2006 20:01
Во македонското законодавство ако партијата нема ограничувања за членство од само една етничка заедница (или вера), таа не се смета за етничка. Кој ќе членува во партијата си е негова работа. Тука државата не може да се меша.
цитирай
28. анонимен - Изгубих си доста време
16.12.2006 00:48
Изгубих си доста време да прочета коментарите по статията на Теодор Дечев. Авторът ни дава великолепна взъзможност да си сверим часовниците с противниците и да разширим виждането си по македонския въпрос. Коментарите са излишни. Опонирането на мизантропи (или по точно определение би било кокошкари) готови да се подпишат под чуждо име/вяра/народност и т.н. за да получат паспорт, си е чисто губене на времето. Смешно е че такива хора с низка нравственост се аргументират цитирайки имена на революционери и герои. не само смешно но и тъжно. Само да не се намери някой да вземе да обяснява на Sunny Makedonski защо българите не се редят на опашка за скопски паспорти.
Поглед от далече (географски,a не емоционално)
ме кара да оценя фактологията в статията като изключително полезна и любопитна и да благодаря на автора за добрината да ни я поднесе.
П.Гълъбов
(ако ми позволите да използвам истинското си име)
цитирай
29. анонимен - Makedonsko soce
16.12.2006 03:55
Като пьро искам да спомня когато Р.Македония беше вьв Jugoslavija защо ниту един македонец не е дуйдол в Бьлгария да потрса бьлгарски паспорт?
Нужен ми е одговора на този вьпрос.
Като второ искам да разберете че "геогравското област Македония" както казвате вие е сащствувала усте от 825 g. p.n.e. когато КАРН бил прогласен за пьрв Македонски крал,а не Александар македонски които е роден на22/23 юли 356g. p.n.e. до 326g. p.n.e. за това знаете нали искам да ви кажа само че не става името Бьлгария аз не говоря за местото или пак някаква област нали след това и царство аз говоря за името Бьлгария което за паьрви пат се е чуяло во наста ера ,а ако преди е саществувала македония сьщо и македонците нали македонците са бьлгари хахахахаха как на кькав основ го приказвате,баш ви Бьлгарите аз не говоря за Грция Гьрците има сьс какво да спорат за Македония що то те имат сщо многу стара история ама вие од каде на каде за какво спорите можеби сме гьрци можеби сме словени що то сме биле словенизирани ама сьс сигурност не сме Бьлгари това трябва да го рзберете.
цитирай
30. анонимен - Makedonsko soce
16.12.2006 05:24
И след многу гоини дуйделе турците поробиле цяла Македоня както и Бьлгария между
всичкото Бьлгария успева да се ослободи от турското ропство преди Македония и
след това Бьлгария иска да и помогне на Македония да се ослободи сащо и успеват
но тая помош било само за да Бьлгария придобие превласта над Македонската
територия но тя не може това да го направи що то сащо така дел от Македония
потрсиле и Гьрция и Сьрбия сьщо и малак дел нa Албания поделбя става сьс
Букурешкия мировен договор от август 1913 год. И денес хорат почват да си ги
трсат правата като Малцинство в Албания има многу македонски здружения и една
политическа партия в сьрбийа сьщо така има две здужения в гарция една а сащо
така и в пиринската част на Македония има ОМО Илинден Пирин и секогаш ще има
македонци
цитирай
31. анонимен - Makedonsko soce
16.12.2006 05:25
MAKEDONIJA VO BALKANSKITE I PRVATA SVETSKA VOJNA

(1912-1919)

Vo 1912 god. balkanskite dr`avi - Srbija, Bugarija, Grcija i Crna Gora sklu~ile voen sojuz za

otstranuvawe na turskata vlast od Balkanot. Po isteruvaweto na Turcite za vreme na Prvata

balkanska vojna (1912/13), osvojuva~kite apetiti na sojuzni~kite dr`avi sprema Makedonija
dovele do vojna me|u samite sojuznici - Vtora balkanska vojna (1913). Pritoa, ne bilo
zemeno predvid ostvaruvaweto na planiranata avtonomija za Makedonija. Aspiraciite na
sosednite dr`avi bile potkrepeni od golemite sili, koi poa|ale od svoi interesi.

So Bukure{kiot miroven dogovor od avgust 1913 god. bila izvr{ena podelba na Makedonija
{to predizvikalo te{ki i dolgotrajni posledici za edinstvenoto etni~ko tkivo na makedonskiot
narod i za teritorijalnata celost na Makedonija. Vo soglasnost so Dogovorot, Grcija ja zagra
bila Ju`na Makedonija so primorjeto (Egejska Makedonija), Srbija - Severna i Sredna (Vardarska Makedonija), a Bugarija - Isto~na (Pirinska Makedonija). Podelbata predizvikala novo, u{te poizrazeno nacionalno, politi~ko, ekonomsko i kulturno-prosvetno ugnetuvawe na makedonskiot narod.

Pretstavnicite na makedonskiot narod, organizirani vo makedonskata kolonija vo
Sankt Peterburg, so memorandumi i apeli se obra}ale do vladite na golemite sili i
balkanskite dr`avi i do evropskata javnost so barawa da se spre~i podelbata na
Makedonija i taa da se konstituira kako slobodna i nezavisna dr`ava vo nejzinite
etnogeografski granici.

Vo Prvata svetska vojna makedonskiot narod bil podlo`en na novi okupacii, voeni
razoruvawa i delbi. Srbija prisilno regrutirala 53.000 Makedonci, Bugarija - 33.000,
a Grcija - 20.000. ^etni~kite akcii i voenite sudiri za Makedonija pome|u Srbija i Grcija,
koi bile na stranata na Antantata, i Bugarija, koja bila na stranata na Centralnite sili,
osobeno golemite voeni operacii na Makedonskiot front, predizvikale te{ki posledici za
makedonskiot narod. Obata okupatori vo Makedonija vr{ele rekvizicija i grabe`i na
nacionalnoto bogatstvo i sproveduvale masovna prinudna rabota, deportacii i represalii.
Makedonskiot narod daval razni formi na otpor: kriewe stoki, dezertirawe od voenite
edinici, preminuvawe vo ilegalnost i dr.

Vo vojnata te{ko nastradale mnogu makedonski gradovi: Bitola, Serez, Lerin, Dojran i dr.
Vo Makedonija zavladeale op{ta pusto{, glad i zarazni bolesti. Novata podelba na
Makedonija mu donela na makedonskiot narod u{te pogolemi nacionalni i politi~ki
ugnetuvawa.

Makedoncite vo stranstvo, organizirani vo politi~ki organizacii i dru{tva, se obra}ale
so razni apeli i memorandumi do vladite na golemite sili, do Pariskata mirovna
konferencija i do svetskata javnost, zapoznavaj}i gi so polo`bata i streme`ite na
makedonskiot narod i baraj}i re{avawe na makedonskoto nacionalno i dr`avno pra{awe. Tie
jasno mu poka`ale na svetot deka makedonskiot narod e re{en Makedonija da se
konstituira kako slobodna, obedineta i nezavisna dr`ava na Balkanot.

Zabele`itelna e aktivnosta na makedonskite dru{tva vo [vajcarija, obedineti vo Generalen
sovet. Tie od vladite na golemite sili barale da mu se ovozmo`i na makedonskiot narod
samoopredeluvawe i nezavisnost, vo soglasnost so 14-te to~ki od Deklaracijata na
pretsedatelot na SAD Vudro Vilson.

Makedonskata emigracija vo Bugarija, pretstavuvana od revolucionernite "Ser~ani", vo
1918 god. izdala Deklaracija so koja se bara avtonomija na Makedonija vo nejzinite
etnogeografski granici, kako ramnopraven ~len na idna balkanska federacija. Vo 1919 god.
grupa makedonski revolucioneri go formirale Privremenoto pretstavni{tvo na porane{nata
VMRO. Pretstavni{tvoto upatilo Apel so koj se zalaga za sozdavawe na samostojna i
nezavisna Makedonija kako neutralna dr`ava pod me|unaroden protektorat.
Pretstavni{tvoto ispratilo svoja delegacija na Pariskata mirovna konferencija.

Makedonskite intelektualci od Sankt Peterburg, predvodeni od Dimitrija ^upovski, vo
1917 god. formirale Makedonski revolucioneren komitet koj se zalagal za sozdavawe
Balkanska Demokratska Federativna Republika, vo koja Makedonskata republika,
nezavisna i obedineta, bi bila ramnopravna ~lenka.

Vakvite apeli i barawa na makedonskiot narod i na negovite politi~ki pretstavnici ne bile
zemeni predvid od strana na me|unarodnite faktori. Na Pariskata mirovna
konferencija (1919), i pokraj poedini predlozi na Italija i Velika Britanija za avtonomija na
Makedonija, do{le do izraz interesite na balkanskite dr`avi i golemite sili. Makedonskoto
pra{awe bilo tretirano kako malcinsko pra{awe i bila izvr{ena nova podelba na Makedonija
pome|u Kralstvoto na SHS (Jugoslavija), Grcija i Bugarija.

цитирай
32. анонимен - marsianec
16.12.2006 18:21
Viz Makedonsko soce,

ti govorish ezika na Alexander Makedonski i dobre se razbirame. Ot de znaesh slavqnski trudno ste mi otgovorish. A inache i Srbiq, i Grciq dobre sa porabotili za formiraneto na Makedonskata naciq vizdam. Vizdam, ne ti lipsvat argumrnti i facti.
Istoriqta pokazva che naciq moze da se formira.
Naciq ot hora deto nishto obshto nqmat edin s drug. Amerikanskata naprimer. No e nay-silnata naciq v momenta.
Az mislq da formiram parvata naciq na marsiqncite. Shtoto ima mnogo dokazatelstva che sme doshli na zemqta ot Mars. Q se chuvstvam Marsiqnec.

Vidim che ti druga rabota nemash. Avtora na po gornata statiq sashto. On moze da e nay dobriq ingener vsred politicite, i nay dobriq politic vsred ingenerite, no ni e nai dobriq ingener , ni nay dobirq politik.

A inache da si jiv i zdrav!
цитирай
33. анонимен - Български облак :-)
16.12.2006 21:27
Боже, Боже! Kолко мъка има на този свят, Боже! (и по-специално в Македония...).
Tova za sbogom na makedonskoto SOCE!
цитирай
34. teodordetchev - За ерозията на българската народност в Македония.
16.12.2006 21:40
Дискусията по статията доста се проточи. Това не е проблем - всеки е добре дошъл. Разблира се, едва ли някой от участниците в дискусията очаква, че ще успее да убеди другата страна в правотата си. Това едва ли е възможно. Добре че поне езикова бариера нямаме :-)))

Иначе, на тези, които разглеждат текста ми като обективен (пък и научен) анализ, а не като някаква пропаганда искам да кажа, че от доста време изучавам различните форми на ерозията на българското национално съзнание в Македония в края на 19-ти - началото на 20-ти век и особено след Илинденското възстание от 1903 г. Събрал съм много материали, за сърбизирането на Азот и Пиянечко, така и за началото на формиране на своеобразен политически елит в Македония, на който му е по-изгодно "да се еманципира" от България, дори и без да отрича българския си произход. Впрочем, спомнете си прословутата брошура на Димо Хаджидимов, озаглавена: "Да сме наясно с българското съзнание на серчани". Имало е защо да се обяснява човекът, защото:
- Близкият на сърцето му Яне Сандански никога не е отричал българския си произход (та той е от Дупница !), нито пък преобладаващо българския характер на населението в Македония (разбира се, с широко присъствие на албанци, турци, власи, гърци и пр.), но през по-голямата част от кариерата си рязко се е противопоставял на намесата на официална България в Македония.
- Същият Сандански похарчва целият откуп взет за освобождението на Елен Стоун за борба с други български чети - предимно от страна на "Върховния комитет", начело с ген. Цончев. Христо Силянов със срам признава, че огромната за времето си сума от откупа е похарчена само за братоубийство.
- Същият Сандански организира първо садистичното убийство на драмския войвода Михаил Даев (също родом от "Стара България" - от Балчик), а след това изпраща Тодор Паница да застреля двама членове на ЦК на ВМРО наведнъж. Убийството на Борис Сарафов и на Иван Гарванов, политически и подстрекателски тежи изцяло на съвестта на Сандански.
- По време на т. нар. "Хюриет", в периода 1908 - 1910 г., Сандански организира т. нар. "Федеративна народна партия" (българска секция). Повече секции така и не е успял да стъкми, но създаването на ФНП (б.с.) е една от кулминациите на опитите на определени среди в освободителното движение в Македония, да останат извън орбитата на България. За едни от тях (като Димо Хаджидимов), това е било част от социален експеримент и опит за осъществяване на някаква политическа утопия - създаване на нещо като автономна република, вътре в "хюриетската", "отоманизираща се" империя. За по-голямата част от привържениците на Сандански и на самия Сандански, идеята е била по-семпла. По-добре е да си пръв на село, отколкото последен в града. Сандански и хората му са виждали много по-голяма перспектива да правят политическа кариера в "хюриетската" държава, като "отомански граждани", отколкото да се борят за присъединяване към Българското ЦАРСТВО. Можем да не се съмняваме, че цялата група около Сандански са мразели точно формата на държавно устройство на България - монархията (първо княжество, след 1908 г. - царство).
На тях обаче и през ум не им е минавало, да твръдят, че н е са българи. Напротив - и НФП е с БЪЛГАРСКА СЕКЦИЯ (!), а и идеолозите на групата около Сандански, яростно са отхвърляли обвиненията, че не се чувстват българи. Смятали са, че са българи и още как, но много им се е искало да си бъдат началници сами на себе си.
Разбира се, хюриетската идилия трае ден до пладне и накрая Сандански се оказва в положението на основен помагач на настъплението на българските войски през Първата балканска война през 1912 г. Пак той изпълнява вече български правителствени мисии при албанците през 1913 г. Сигурно би продължил да се "развива" в тази насока, ако ВМРО не го екзекутира през 1915 г.

Пиша всичко това, само за да щрихирам някои старославни мотиви на македонските българи за бягство от българския им корен или пък от българската държава. Със съжаление трябва да признаем, че чуждите пропаганди - и сръбската и гръцката не са били чак толкова неефективни, нито пък нашите сънародници винаги са били толкова "железни", та българското ядро в Македония да остане монолитно и непокътнато...
Второ, дори и с ясно българско съзнание, редица дейци на освободителното движение, искрено са се изкушавали от идеята да управлават собствена държава или автономна провинция, вместо да се присъединяват към "Стара България", където възможностите за присъствие по върховете са били по-ограничени. Този синдром откриваме дори и при функционери, които са родом от Княжеството - Сандански е христоматиен пример в тази насока.

Ако пренесем тези две мотивации в днешно време, виждаме, че в някаква степен те са валидни и дори "векторите" им са станали еднопосочни. Едно е да си президент на Македония, друго е да си областен управител на Битолска или Скопска област ... Политическият елит във Вардарска Македония няма никаква лична изгода, за да се сеща за българския си корен.
Що се отнася до обикновените хора, през периода на Титовото управление, те са били изправени буквално пред следната алтернатива:
- или твърдиш, че си българин и те пращат на "Голи оток" (или просто те пречукват в някое милиционерско мазе)...
- или забравяш, че си българин, обявяваш се за македонец и се радваш на относително по-голямата свобода на движение по света, която Титова Югославия даваше.
Иначе казано, избираш дали да те смелят от бой, да те пратят на концлагер и да гонят рода ти поне до трето коляно (хайде да не е до девето, че Югославия се оказа по-краткосрочен проект...) или да си получиш югославския паспорт и да отпрашиш на гурбет в Германия, Австрия или другаде по широкия свят. От там можеш и да пращаш картички на братовчедите си в България - нека се пукат, че са останали от другата страна на желязната завеса.
Днес новото в ситуацията е, че сега братовчедите от България са с по-голямата свобода на предвижване - от там и пиетета на македонските ни братя към "бугарския пасош". Не правя никакво откритие с последното заключение. Но то достатъчно добре описва мотивите за двойнственото поведение на нашите роднини от Вардарско, които иначе са потомци на Филип Македонски и на Александър Велики.:-))) Изписах толкова нещо, за да покажа и корените на тези мотиви, в които както виждаме няма нищо ирационално.
цитирай
35. анонимен - Makedonsko soce
16.12.2006 22:49
езикат та езика е само тава го говорите а ето в Гьрция од каде горе-долу цялиот народ които живе до Солун го говори Македонския език,a ako Грцкиот език ниту малку не е сроден сьс Македонския сащто има и Македонски народно здружение което се казва ВИНОЖИТО-ЕГЕЙ недейте да ми приказвате на мен за това дето ви го казвам щто то сам живеал в Солун 5години аре те хора се балгари според вашата история нали ма няма никакво бьлгарско народно здружение

http://www.makedonika.org/

МАКЕДОНИЯ Е СЬЩТЕСТВУВАЛА ЩЕ САЩТЕСТВУВА В БЬДЕЩЕТО

ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЯ


цитирай
36. komitata - Даже ви мързи да мислите..
16.12.2006 23:00
@Soce - И като ми пействаш части от книгата на Ванчо Стойчев , голям праз - толкова объркана книга отдавна не съм чел. Да беше написал нещо, измислено от собствената ти глава?
цитирай
37. kuromur - най-добрия възможен анализ
16.12.2006 23:29
Дълго се въздържах да не коментирам тази тема, поради лични пристрастия в нея, даже бях написал един ироничен коментар, който изтрих. Сега обаче считам че трябва да се намеся. Това е link http://www.macedoniainfo.com/10_Lies_Macedonism.htm към най-добрия възможен анализ за Македонския въпрос(да ме прощава автора на блога, който също е изключителен анализатор- все пак става дума за книга на Божидар Димитров). Не искам да я преразказвам, автора е изложил всичко точно. Това, което искам е да разкажа 2 лични истории. В 2 форума публикувах тази книга(македонски форуми) и бях веднага баннат по ip адрес. Та, ако България се бои от Македонска партия, защо обикновените хора се боят от една книга в Македония??? Другата история е свързана с Андрей Ляпчев- един от видните българи, родом от Македония в българската политика. Когато подписва Солунското примирие, Ляпчев се връща в България с автомобил(рядкост за това време). Къщата на Ляпчев е била близо да Народното Събрание, където е трябвало да се изкаже, като се върне. 3ма човека не са били достатъчни да извадят Ляпчев от автомобила. Тогава им помага прачичо ми полк. Спас Данаилов(по това време поручик). По разказа на прачичо ми, няколко инжекции карзил не са били достатъчни да успокоят сърцето на Ляпчев, който постоянно е повтарял- "предадох майка си, предадох Македония, предадох всички българи". Няколко войничета помагат на Ляпчев да стигне до НС. Та кажете, ако не е бил българин и не е смятал че македонците са българи, защо един от малкото ни некорумпирани политици- Ляпчев е говорил така???
цитирай
38. kuromur - факти
17.12.2006 04:22
Съжалявам, но наистина се подразних и от нелепото непознаване на фактите, относно историята на областта Македония. Никога Македония не е била на едно и също място за да се претендира, че македонците имат някаква антична връзка с областта. Василий Македонец е бил роден в тема Македония - византийска административно-териториална единица, която по това време отговаряла на областа около Адрианопол (Одринска Тракия, дн. Турция). Василий Македонец се счита че е бил арменец по етнически произход. А по тезата, която развива г-н Дечев, че е по-добре да си пръв в селото, отколкото последен в града съм абсолютно съгласен. Едно малко държавно сформирование предполага широко политическо маневриране- спрямо данъци, офшорни зони, либерализация на наркотици ако щете, комар...(Холандия, Сан Марино, Лихтенщаин, Швейцaрия и т.н). Вижте Косово- албанците искат независимо Косово, а не да се обединят с Албания. Същото в общи линии е и с Абхазия, а съществуват и много други примери. Не твърдя че съм специалист в политиката, това са само лични наблюдения, предизвикани от прочетените исторически миражи, в някои от коментарите.


цитирай
39. анонимен - За Македония
17.12.2006 12:40
Етнонационализмът се управлява от политически полета. А не от памет, род или територия. Действителността прилича на въображението по това, че никога не прощава! Македония е одържавено надценяване на колективния „Аз”, на внушения Аз. Патология на измислената родина. Но това е стар разговор, вече непроменяем. Македония е държава, която си създава непрекъснато някакъв народ. Изобретява го с разни средства на властовия инструментариум. Национализмът по правило живее от това да е срещу някой. Цялото му обособяване е вид разграничаване. Той се храни от отрицанието на другите. Национализмът е мръсен бизнес, който винаги дестабилизра. Той има емоционално измерение, често е лишен от историческо разбиране. Или се позовава на митове. Като великите македонски митове за идентичност. Които целия Балкански полуостров не може да подели. Македония е като жена, която всички са чукали, и всеки я има за своя. А тя и на себе си не принадлежи. Истината е, че говори български.
Да има партия на етно македонците в България е престъпление! От порядъка да има партия на негрите в Америка. Или партия на алжирците във Франция. За щастие живеем във времето на детериториализацията на света. И скоро, всички тези неща ще бъдат отмиращи щения на архаичен популизъм. Появява се транснационалното гражданство!
цитирай
40. kalinaandrolova - Забравих да се лог-на
17.12.2006 12:42
Горният анонимен коментар беше от мен, Калина. Поздрав!!!
цитирай
41. анонимен - Makedonsko sonce
17.12.2006 13:20
nema problemi evropskiot sud se ke rese ne se sekirajte vie ne se tolku nogu zamarajte ke bide reseno od sudot za covekovi prava ok.
Pa ke ve vodam kako ke govorete posle toa aj nem vreme da vi objasnuvam bidejki nisto ne raazbirate napunile vi gi glavite so gluposti i nisto ne mozete da razberete jas nemam nisto protiv bugarite ama zaaso se mesate vo makaedonskataa istorija slavejte si vasite praznici
i ne se zamaarajte tolku makedoncite bugari procitajte gi gore navedenite FAKTI NA KAAKEDONSKATA ISTORIJA I MAKEDONSKIOT NAROD KOI SE JAVUVA I DEN DENES VO GRCIJA VO BUGARIJAA VO SRBIJA I MAL DEL VO ALBANIJA
I NEM DA VIDAM NEKOJ BUGARIN KAKO SLUSA STARI MAKEDONSKI ESNI OK LI BE NE RAZBBRANI
цитирай
42. zemaria - Притча
17.12.2006 13:32
Мохамед влязъл в една джамия за сутрешна молитва. Взел със себе си младеж, който никога преди това не бил влизал в храма на Аллах. На връщане - било лято и хората още спели - младежът казал на Мохамед:
- Хазрат, виж ги тия грешници как още спят. Сега време ли е за сън? Трябва да се молят!
А било първия път, когато самият той отивал на молитва=
Знаете ли какво отвърнал Мохамед? Вдигнал взор към небето и казал:
- Съжалявам.
- На кого казваш това - учудил се младият човек.
- На бога. Трябва да се върна в джамията... Моля те, не идвай с мен. Добре че ти е за пръв път. Направих грешка, че те взех. По-добре е да си беше отспал - нямаше да развиеш такова его. Сега си светец, само защото си се помолил веднъж, а в твоите очи хората са грешници. Развали и моята молитва - затова трябва да се върна. Моля те, не идвай тук отново. Е, поне аз няма повече да те взимам със себе си.
И той се върнал в джамията да се моли за прошка от Бога. Плачел така силно, че сълзите мокрели страните му.
-Станал си санясин преди няколко дни - може би седмици - и вече смяташ другите за глупави. Това не е право, никак даже. Всъщност санясин е онзи, който е престанал да се меси в живота на другите. Твоето отношение е намеса. Защо? Ако не искат да ме виждат, ако не им е приятно да ме слушат, ако не са в състояние да разберат какво точно става тук - свободни са.
Те не са глупави, а просто свободни, трябва да бъдат самите себе си.
Ако се поддаваш на такова отношение, непременно ще свършиш при фанатизма. Един ден ще се превърнеш във фанатик, ще се опиташ да ги докараш насила.
- Трябва да дойдете! - ще викаш.
-Ще ги насилваш от състрадание. Тъкмо това е правела религията в течение на векове - мохамедани убиват индуисти, индуисти убиват мохамедани, християни убиват мохамедани, мохамедани убиват християни. И за какво? От състрадание. Казват: "Ще те вкараме в правия път. Отклоняваш се, не можем да позволим това!"
Свободата е свобода, когато е пълна. Свободата означава и да се отклоняваш. Ако не позволиш на човека да се отклонява, що за свобода му предлагаш? Казваш на детето: "Свободен си само да постъпваш правилно, а аз решавам кое е то. Нямаш свобода да правиш лоши неща, а аз решавам кое е лошо." Що за свобода е това? Кой си ти да решаваш кое е правилно и кое не? Нека всеки решава за себе си.
цитирай
43. анонимен - Кај кого е најголемата вина за судбината на Македонија
17.12.2006 18:43
Мајка Македонија беше фрлена болна на постела. Сите ја чекаа да умре.

Лесно е за нас Македонците да бараме вина во Големите сили, и во нашите мали балкански соседи.

Ама вистината е дека најголемата вина е кај нас, самите Македонци. Дозволивме да не поделат на мани и фили, наместо за Македонија, да не впрегнат да работиме за Бугарија, Србија и Грција.

Мајка Македонија не умре. Касно, ама Македонците си го собраа умот. Нашите врели солзи ја исцелија.

Сега Македонија дигна глава. И нема повеќе да ја ведне.

Македонија нема да се обедини, ама Македонците веќе се обединија.

Филип М
цитирай
44. zemaria - Към коментара №35
17.12.2006 19:47
Към коментар 35
Доста спорна е тезата, че Сандански и други дейци на освободителното движение са искали да правят кариери в хюриетски държави, или да станат първи в собствена. Та те болшинсктвото от тях са оставили костите си и никакви кариери не са направили. То е все едно да търсим подобен мотив при „старите” от БРЦК през1872-6-примерно бизнес с Империята, или при „младите”-да направят кариера в освободена България.
Възможно обяснение е, че те са виждали прокопсията в освободена България-князът", "чиновниците", сивото всекидневие на "София"...
Ако Македония се присъедини към България, това ще я сполети и нея. Ако се гради като друга държава, край на разочарованията-тя ще е утопичната „чиста и свята република” Този момент е отлично разгледан от Хайтов в последните серии на капитан Петко войвода. Държавата на поборниците се оказала мащеха за тях и майка на измислените такива. За буйните поборници действителността в наща България е нещо, което става елемент на настоящето, подлежащо на осъждане-не тая си я бяхме представяли..Същото, което са изпитвали антифашистите-идеалисти след Девети. Борбата им е идеал, а при идеала служби няма. Да загубиш живота си не означава нищо друго, освен да изгубиш настоящето, а това очевидно не е голяма загуба, след като е осквернено от чужд ботуш или обезсмислено, като хала в княжевска България. Просто е известно, че саможертвата, не се полива от това, което имаш или си, а далеч повече от това, което желаеш да имаш. Смущаваща и неприятна е истината, че когато човек притежава "онова, за което си струва да се бориш", на него съвсем не му е до борби. Във всички времена хората са се борили най-отчаяно за прекрасните, но още непостроени градове и незасадени градини. Неосвободена самостоятелна Родина е далеч по притегателен идеал от тази, която вече са имали на хвърлей от тях..
Ето какво пише Хофър"Общо взето, не е абсурден фактът, че хората са готови да умрат за една значка, знаме, дума, мнение, мит и т.н. Напротив, най-безсмисленото е да жертваш живота си за нещо, което очевидно си заслужава да имаш. Защото със сигурност животът на човека е най-реалното от всички реални неща и без него не можеш да имаш нищо от онова, които си струва да имаш. Саможертвата не може да бъде израз на материална корист. Дори когато сме готови да загинем, съпротивлявайки се, за да не бъдем просто избити, импулсът да се борим идва в по-малка степен от нашата себичност и в много по-голяма от такива неосезаеми, нематериални ценности, каквито са традицията, честта (дадената дума) и преди всичко - надеждата. Когато надеждата е напуснала хората, те или безуспешно се опитват да избягат, или се оставят да бъдат избити без никаква съпротива. Като замаяни те ще си останат до края вкопчени в живота. Как иначе можем да си обясним факта, че милиони европейци позволиха безропотно да бъдат вкарани в лагерите на смъртта и газовите камери, знаейки със сигурност, че отиват към своята гибел? Една от чудовищните дарби на Хитлер бе способността му да лишава враговете си (поне в континентална Европа) от всякаква надежда. Неговата фанатична убеденост, че изгражда един нов ред, който ще съществува хиляда години, се бе предала и на привържениците, и на противниците му. На едните тя даваше чувството, че сражавайки се за Третия райх, те се съюзяват с вечността, докато за другите съпротивата против Хитлеровия нов ред означаваше да въстанеш срещу неумолимата съдба.
Интересно е да се отбележи, че същите тези евреи, които приеха покорно унищожението си в Хитлерова Европа, озовали се в Палестина, се сражаваха безстрашно и дръзко. И макар да се твърди, че в Палестина те са се борили, защото не са имали друг избор - или е трябвало да се бият, или да се оставят да бъдат изклани от арабите, все пак истината е, че дръзката им и неустрашима готовност за саможертва извираше не от отчаянието, а от пламенния им. стремеж да възродят една древна земя и един древен народ"

цитирай
45. kuromur - До Земария
17.12.2006 20:51
До Земария:

Относно идеите на македенските освободителни дейци за бъдещето на Македония- дали са я искали свободна, заради своята лична кариера или заради идеала, въпроса е спорен. Много от тях са имали "флирт" с младотурските водачи, точно с цел да придобият чиновнически длъжности. Идеята през Илинденско-Преображенското въстание(искам да питам всички македонци, как така българите в Македония и в Източна Тракия са се вдигнали организирано и заедно??), е била да има независима Македония, която на даден етап да се обедини с България- кога е щял да бъде този момент, никой не споменава. А относно "младите" от БРЦК, Стамболов направи една блестяща кариера, така че си го има и този момент. Дори Захари Стоянов си имаше залъгалка с политиката в Румелия.....


цитирай
46. teodordetchev - Трябва да се подчертае, че става дума само за част от македонските революционери.
17.12.2006 22:02
Тезата ми за формирането на политически елит в Македония от Български произход, но враждебен на официална България, не трябва да се разпростира върху всички деятели на освободителното движение. Това би било и погрешно и нечестно спрямо паметта на страшно много хора.

Но не е излишно да се отбележат някои факти. С дейността си в периода до Хюриета (до 1908 г.), ВМОРО ("О"-то все още не е отпаднало от името) създава в Македония нещо като паралелна държава. Българите, особено селяните са насърчавани изобщо да не се обръщат към турското правосъдие. Ролята на турските кадии е иззета в огромна степен от функционерлите на ВМОРО. Освен това, дейците на ВМОРО извършват огромна по обем просветителска дейност. Войводата Сава Михайлов става прословут с неговата работа срещу неграмотността и за подобряване на здравеопазването в Македония. Та този македонски войвода е трябвало да организира дори и кампания срещу въшките ! (Виж Христо Силянов - "Освободителните борби в Македония"). Войводите от ВМОРО карат хората да правят канализация, да откриват аптеки и какво ли още не. Те са влизали в постоянни сблъсъци и с Екзархията, защото са искали да контролират и просветното дело, че и владиците отгоре. За това има изобилна документация.
В тази обстановка, при която наистина е създадена паралелна държава, изкушението да искаш да си останеш начело на собственото си творение е било доста голямо. Разбира се, по-голямата част от дейците на ВМОРО са били истински идеалисти, но и "прагматици" не са липсвали. Типичен пример е Сандански, с неговото самомнение, авторитаризъм и безскрупулност.

Не е случаен фактът, че през 1908 г., в Македония се появяват две български партии (македонска не се появява незнайно защо...). Едната са т. нар. "Български конституционни клубове", където гравитират легализиралите се дейци на ВМОРО и местна интелигенция, които са симпатизирали на крилото на Тодор Александров и които трудно са прикривали желанието си да направят от Македония нова Източна Румелия с всички произтичащи от това перспективи.
Другата партия е била Народната федеративна партия (българска секция). както вече писах, създадената около Сандански партия НФП (б.с.), така и не успява да си създаде други национални секции. Но на дейците на НФП и през ум не им е минавало, че могат да постигнат каквото и да е ако се дистанцират от българския си произход. Те са можели да мотивират дистанцирането си от българската държава, но в никакъв случай да се откажат от българското си потекло. Това не им е било и нужно - те са се борели за влияние сред най-голямата етническа група в тогавашните македонски вилаети - българската.
В наши дни бяхме свидетели на подобен прецедент в Молдова след разпадането на Съветския съюз. Молдова също е етнически пъстра, но най-многобройни са си молдованите, за които никой не спори, че говорят на румънски, а не на някакъв нов и непознат език. Веднага след отделянето си от бившия СССР, в Молдова беше премахнато използването на кирилицата и въведена латиницата. Започна бързо уеднаквяване на езиковата практика с Румъния. Но... до сливане с Румъния не се стигна. Една от причините беше бавното разпадане на "колхозния строй". Председателите на колхозите бяха изключително влиятелни в Молдова, някои твърдят дори, че тогавашния президент Мирча Снегур също е бил "лобист" на колхозния елит. На колхозните вождове, употребата на литературен румънски не им пречеше, но идеята за присъединяване към Румъния ги шокираше. Това означаваше светкавична денационализация на земята и край на техния авторитет и властови позиции. (Абстрахилам се от геополитическите аспекти на евентуалното присъединяване на Молдова към Румъния - те са имали значение за елита в Букурещ и далече не толкова за началниците в Кишинев..). Така и до ден днешен си имаме две румънски държави, даже за разнообразие втората си има за президнет руснак - комунист, който заявява, че иска да я вкара то ли в НАТО, то ли в ЕС...
цитирай
47. raddy - Да си представим сега нещо...
19.12.2006 12:56
Идва някой и почва да ми доказва че аз не съм българин. Доказва ми че дядовците ми не са били такива, а използвайки и свърхмодерни технологии на ДНК доказва дори генетично и неоспоримо че прадедите ми са да речем гърци, турци или пък най-невероятното че са "чеда александрови".
Дори и пред неоспоримия характер на доказателствата, честно казано аз няма да "мръдна" от българското си самосъзнание.
Приемам че това е така и с много от македонците; доказателствата не действат на момента, ако въобще действат. Важна е динамиката и интересите!
Напринер аз, живеейки 15 години във Франция определено съм дори подсъзнателно повлиян от френската представа за света, за държавата, погледа към историята или пък към религията.
По повечето от тези теми, на мен ми е по-трудно да излагам идеите си и да убеждавам българи.
Това което искам да кажа е че динамиката на процесите в колективния мозък на обществото е постоянна и непредвидима.
Шизофренията е типична не само за индивидите но и за обществата.
"Гневът се лекува само от времето"
цитирай
48. анонимен - Гневот се лекува само со времето...
19.12.2006 21:37
Една добра нус појава од целата комендија околу регистрацијата на ОМО Илинден: конечно дојде време да се погледнеме очи в очи.

И се погледнавме. И? Не се познаваме. Кои сте море вие луѓе. Јазикот, криво-право некако и ќе го разбереме. Ами вас, никако.

Гневот се лекува само со времете. Убава мисла. Е галиба многу време ќе треба нашиот гнев да се исцели.
цитирай
49. kuromur - Една подкрепа, макар и с тъжни факти ...
20.12.2006 04:22
Една подкрепа, макар и с тъжни факти за тезата на г-н Дечев за службите и личните интереси:

http://www.pro-anti.net/show.php?issue=649&article=7

БЕЗУМНА МИСЪЛ
е утвърдена като дългосрочна програма. Тя нанася тежки поражения в душевния мир на много българи и ги превръща в родоизменници и братоубийци. Предателската идея – мираж за Балканска федерация, се възприема най-вече от лумпенизирани бивши членове на ВМРО. Те я използват за прикриване на низки инстинкти, алчност и жажда за власт. Най-значимият от тях е Яне Сандански.
Големият успех на ръководената от него акция по отвличането на мис Стоун вместо да го извиси, освобождава демоните в душата на този суров човек! Грандомания, властолюбие и сребролюбие помрачават разума му и от герой го превръщат в ренегат и вулгарен убиец.
Голям принос за моралната деградация на Яне имат неговите духовни наставници – тесните социалисти Димо Хаджидимов, Стою Хаджиев, Чудомир Катранджиев и Ал. Буйнов – братовчед на В. Коларов. Тласкан от собствената си природа и съветите на престъпната шайка около него, Яне извършва безброй престъпления:
- не участва в Илинденското въстание;
- подкрепя младотурския преврат и поддържа идея за помирение с поробителя, с което нанася вреда на революционното движение;
- обявява се против Екзархията и назначените от нея учители, защото те били “проводник на българските държавни стремежи!” По негова заповед тези люде, които с апостолско вдъхновение и жертвоготовност хвърлят семето на национално самосъзнание и духовно извисяване, са преследвани, измъчвани и убивани. Демирхисарският войвода социалистът Стою Хаджиев собственоръчно изтезава и разстрелва екзархийския учител Щерю Атанасов, защото не отстъпва мястото си на назначен от турците негов колега!
Потънал дълбоко в идеологическата хипноза на бъдещите болшевици, в 1909 г. Сандански създава федеративна партия. Нейната програмна цел е “да подготви бедните трудещи се маси за борба срещу монархизма, национализма и експлоататорските слоеве”. (Какво постоянство, професоре! Близо век - и никаква промяна както в коварния, предателския и мафиотския начин на действията, така и в речниковия фонд на демагогията, с която прикривате престъпленията!)
“Услугите”, които Сандански прави на османците, са добре заплатени. Награда за предателствата са арабски жребец, 50 лири месечна заплата, концесия върху минерални бани и изключително право да сече пиринските гори!
цитирай
50. thehobbit - kоментар # 35 и насетне
20.12.2006 14:42
... заслужават внимание като отделна - и то много ценна тема за дискусия.

Все пак за мен македонската история през ХХ век (в т.ч. и почти чудодейното оцеляване на републиката през 1991 и през 1999, което и в двата случая не се дължеше на някакъв порив на нейните елити, нито на нейните граждани) е повече подвластна на Мелпомена, нежели на Клио.

Образът на Яне например бледнее, когато е разгледан в "дела и документи" - виждаме един брадат злодей, който в други обстоятелства би се проявявал в кварталната кръчма дорде му затворят устата с полупразна халба. В трагическата македонска действителност той се превръща в неистов гений, дал началото на ужасяваща поредица от престъпления, всяко следващо по-жестоко, всичките жертви - кръвни македонски братя, всичките наричащи себе си българи в началото, разделени на "българи" и "македонци" по-късно...

От тази гледна точка (а според мен тя е човешки и житейски смислената) аз съм съгласен с господина, написал коментар # 49:

Толкова гняв, страх, омраза и отмъщение има в историята на Македония, че спорът за етноса е вятърничав...

Честно казано, за мен съдбата на Република Македония през ХХІ век е проблем на македонците и албанците в държавата, иска ми се по никакъв начин да не е мой и на децата ми. Откъсването на македонските християни от българската им идентичност представлява, век след трагедиите на България от '13 - '18 год., освобождаване от едно тежко и неясно бреме.
цитирай
51. анонимен - Немаше ли во Бугарија еден град Сандански?
20.12.2006 14:47
Ако Јане Сандански вистина бил таков анти-Бугарин, како тоа во негова чест еден град преименувавте: Сандански?
цитирай
52. thehobbit - Питай приятелите си
20.12.2006 15:00
... комунистите отсам границата. Същите, които пребиваха хората за да се пишат "македонци".

Но пак казвам: Минало свършено.

Помните ли "Некеме ви свобо'дата, вра'тете ни килимите!"

Е, сега си имате и свобОдата, и килимите. И бУгарски пасош да ходите до Лондон (макар според мен това да е порочна практика - издаването на пасоша, не пътуването :) ).

Ами оправяйте се.
цитирай
53. teodordetchev - То имаше и Коларовград и Станке Димитров, пък и Перник беше Димитрово.
20.12.2006 15:02
Като гледам македонското присъствие в дискусията и се сещам за една публикация в "Още.инфо" - "Бригади шетат в Интерент". Така беше или нещо подобно. Ама много Ви е пъргава реакцията бе господа любезни ...
Както и да е - в България имаше град кръстен дори на Пело Пелов, така че не трябва да се чудим, че сандански си е Сандански. Има хора, които искат да се върне старото име - Свети Врач, но те са убедително ... малцинство. Ще кажета, защо ? Ами защото градове като Благоевград и Сандански са се развили и са достигнали сегашното си състояние на относителен просперитет под тези си имена. И хората не искат да ги сменят. Глас народен - глас Божи.

Що се отнася до Сандански - той не би могъл да бъде определен точно като анти-българин, най-малкото, защото никога не е твърдял, че НЕ е българин. (Впрочем, въпреки някои спекулации около една негова реч в Парламента, Димитър Благоев също е категоричен относно българския си произход, дори за известно време е бил ключова фигура във Върховния македонски комитет - ще направя специална справка и ще Ви информирам). Сандански има непростими престъпления срещу ВМРО, от която тръгва революционната му и политическа кариера. Затова е и осъден от ВМРО на смърт. И наистина - трудно може да се прости убийството на двама от тримата членове на ЦК на ВМРО, поръчано лично от Сандански. По ирония на съдбата, смъртта застига Сандански тогава, когато започва да се опитва да изкупува греховете си.
Но в текста си няма пред вид само Сандански. Още един път ще повторя - опитвам се да изследвам и анализирам процеса на образуване на местен политически елит в Македония, който не е гръкомански, сърбомански или някакъв трети. Става дума за хора, които не са се отрекли от балгарската си народност, но нямат нищо против да просперират в някаква друга ДЪРЖАВНОСТ.
цитирай
54. thehobbit - Тезата за формирането на политически елит
20.12.2006 15:13
... като основа на днешното разделение, подозрение и понякога омраза ми се струва неубедителна, макар самият процес да е върло интересен:)))

Самият този елит няма никаква или почти никаква роля в кралска Югославия (когато нашите западни братя са "прави" и "южни" срби) и много ограничена роля в Титова Югославия.

По-право е да се каже, че в Титово време роля имат най-деградираните среди, състоящи се изключително от директни сръбски агенти. Т.е. днешният резултат не произтича от някогашния процес, а само намира опора и оправдание в негови аспекти.

Киро Глигоров не произхожда от семейство на македонски иредентисти, а е продажен отрок на българска фамилия.

Та генезиса на днешна ФУРОМ - такава, каквато е - намирам повече в комунистически практики на корупция, доносничество и непотизъм.
цитирай
55. teodordetchev - Почти си прав ама ...
20.12.2006 15:24
почти си прав, но не съвсем. Примерно по време на Хюриета, започва кариерата на един млад и обещаващ политик - по това време адвокат в Солун, а по-късно - баща на македонската нация. Познахте ли кой ? Димитър Влахов, разбира се...
Най-интересното е, че в развитието си, Влахов минава и през много рядкото явление - "български шовинист" ! Винаги съм твърдял, че у нас шовинисти почти няма, но оказва се, че в различни периоди от живота си, и Кръсте Мисирков и Димитър Влахов са минали през ... истински шовинизъм. С Кръсте няма да се занимавам сега, но не мога да пропусна Димитър Влахов. По време на Първата световна война, той е нещо като ... областен управител на окупираното от България КОСОВО. И от там пише едни сърцераздирателни рапорти до МВнР, как да ... побългарим албанците ! Майтап... А сетне става баща на македонската нация. Е, ово е стандарт, ово кариера политичарска !
цитирай
56. thehobbit - t.e. практиките на корупция
20.12.2006 15:27
... и прочие, които са в основата на днешната ФУРОМ, биват и предкомунистически:)))

Фала!
цитирай
57. анонимен - За да се дојде до коренот на самостојната македонска национална и политичка мисла
20.12.2006 17:33
треба малку подлабоко да се копа. Мисирков не е почетокот. Мој совет е да се препрочитаат писмата од Славејков од 1874 година во однос на унијатското движење во Македонија. Тие си одат рака под рака со неговата статија: „Македонскија вапрос“ од 1871.

Освен тоа треба да се преиспита и улогата на Димитар Поп-Горгиев Беровски, па Кресненското востание. Па Македонската лига од 1880, па привремената македонска влада (составена не само од македонци туку и од грци и власи...).

Има многу за копање.

А за пргави, пргави сме. Во Македонија ситна роса да зароси, потоците порои стануваат. Така не тера водата.
цитирай
58. teodordetchev - Виж сега, ано 58, ...
20.12.2006 18:07
Ако ще копаеш надълбоко, вземи пък разкопай и Учредителното събрание в Търново и ще видиш, че при конституирането на новата българска държава са участвали дълъг списък народни представители от Македония. При това, не назначени от Княз Корсаков, както някои от турските депутати, а избрани в общините си - дошли с подпечатани пълномощни ! Е, това разбирам аз "историческо копане" :-))) Пък ако ти се види, че е плитко копано - копай и до референдума по македонските земи за присъединяване към Св. Българска Екзархия. ще видиш, че още в турско време, най-демократично жителите на Вардарска Македония в преобладаващата си част са се определили към БЪЛГАРСКАТА Екзархия.

Виж сега ано 58, никой не иска да Ви дразни и да Ви дава указания кои сте и какви сте. Никой не поставя под съмнение съществуването на Република Македония със столица Скопие. Въпросът е, че когато искаме Македония да е "Швейцария на Балканите", ние няма да сбъркаме ако погледнем в самата Швейцария - там швейцарците си имат четири официални езика - немски, френски, италиански и ретроромански. Никой не е въвел "швейцарски" език, но пък Швейцарската конфедерация си е цяла и непокътната. Въпреки езиковата и религиозна пъстрота. Разбира се, надявам се Македония да не бъде разделяна на кантони (хайде няма нужда...), но поуката е друга. Швейцарците са воювали с всички свои съседи, говорещи поне три от четирите официални езика в Швейцария (с особено удоволствие са воювали със Савойските дукове), но това не е наложило да си редактират историята до такава степен, че Вилхелм Тел да се окаже чист швейцарец, говорещ швейцарски и потомък на едни швейцарци, които живеели там малко преди римляните, че и преди Александър Македонски.
Колкото и да ни ядосвате с ентусиазма си да съградите поредната микро-нация в Европа, ние пак си Ви обичаме -в духа на притчата за Соломон и двете жени, които спорели за едно дете. Прочети в Светото писани - там си пише.
Ние тук се опитваме да си обясним как се е стигнало до отчуждаването на македонските българи от българите от Свободна България. Не мисля, че се опитваме да Ви задължим да се смятате за някакви други, а не за такива, каквито се чувствате. Но не мислите ли, че освен българите, ограбвате и себе си, като късате пъпната си връв с България ?
цитирай
59. анонимен - Неколку интересни мисли тука. Швајцарија, Соломон и папочната врвца.
20.12.2006 18:36
Швајцарија: Таму Германците се договараат со Германците од Германија и Австрија. Кога прават јазични реформи, сите три дела на тој народ учествуваат. Во нашиот случај Неофит Рилски ја напиша првата „болгарска“ граматика всушност на македонски јазик (говорите од Пиринска Македонија). Тој јазик можеше убаво и удобно да послужи како заеднички јазик и за Македонците и за Бугарите. Арно ама, ние Швајцарци ли сме? Не. Бугарските школарци едноставно го игнорираа Неофита и го усвоија источното наречје за основа на книжевниот јазик. Така да биде на средина меѓу шопите и рибите во Црното море. А Македонците? Кои Македонци, какви Македонци...

Соломон: Ако не сакаше Бугарија да се пресече бебето на половина, зошто им помогна на Србите и Грцита да си ги наострат сабјите? Ќе се осмелеа ли Србите и Грците да отворат војна без бугарско учество? Зошто воопшто започна војна за која беше јасно дека води во сечење на бебето, не на две, туку на три. И ај што почна, туку откога почна, како тоа Бугарија заборави дека Македонија е на запад, па целата војска ја испрпати на исток. Во Дарданелите ли ја бараа Македонија?

Папочната врвца: не си ја сечеме. И нема да дозволиме ни вие да ни ја пресечете. Господинот Калфин ни порача да не сме краделе од вашата историја и култура. И нема. Си имате вие убава историја и култура. Нека си ви ја. Ама си имаме и ние наша. Без неа ниту можеме, ниту сакаме. Од неа не не одвоија ни другите ваши „сојузници“, па нема да можете ни вие.

Ете сега. Сакаш, неќеш - порој.
цитирай
60. анонимен - jeba4 na ????????
22.12.2006 22:17
Abe do nekna zenite vi ravea vsicko za 5leva dьvki nemate da jvakate saa ee se pravete gazdi pincineznaete deka se mavagate najbedni beete pred 5-6godini so 200marki puneme si gi kolite so jadenje od kaj vas saa kejadete bureci za mkd oti ne zimaa paasosi makedoncite koga beea u jugoslavija aaa oti oti nr i trebaa slobodno odea deka sakat duri i u Amerika so vie ke sonuvate za tava da Odete za Amerika bez viza ceergari prosti
neznaete kade se namirate na nqboto li ili na zemqta aj odejte lecejte se
цитирай
61. teodordetchev - До Ано 61.
22.12.2006 22:53
По неразбран текст не съм виждал. Разбирам отлично речта и на македонците и на горанците ама това чудо ми идва в повече. Няма ли начин малко да нормализираме текстовете ?!
цитирай
62. анонимен - Браво
26.12.2006 00:30
Панта Реи, вие сте квалификуван сценарист на сценариа од типот на филмовите на Џери Луис.
Навистина, целиот текст изобилува со хумор.
Никој нечини само болгарите се добри. За некои французи рековте дека соработувале со Хитлер и образувале една ЅЅ-формација? А тоа што цела болгарска држава беше сојузник со Хитлерска Германија, тоа нема везе,а? Што ги натоваривте сите 7000 евреи од Македонија на воз, и правац во Аушвиц, и тоа нема везе.
Им се смеете на сите овие партии, но дали проверивте колкаво гласачко тело има секоја од нив? И не ли е секоја болгарска партија - локална?
И на крај: Со пописот од 1946 и 1957г. во Н.Р. Бугарија имали 180.000 Македонци. А се надевам дека нарталитетот “барем“ стагнирал сите овие години. А тоа е околу 3% од целото население, или грешам. Но кога ќе се земе само Пиринска Македонија, ќе се појави бројката од околу 75% Македонци. И Македонците не се потомци на Хан Аспарух и неможат да бидат болгари. Прво Вие расчистете кој сте и што сте. Или ви фали Склавинско-Словенско население за наследниците на гагузите и маврите не го дигнат својот глас и си ги превземат своите права.
Биди ми здрав и жив и имај плоден живот. Мој совет. Право во Холивуд.
цитирай
63. анонимен - Зошто ви се лути Македонците
28.12.2006 01:53
Накако ми се чини дека уште не ви е јасно зошто ви се лути Македонците. На тоа прашање самите ќе треба да си го најдете одговорот. Еве јас да ви дадам една листа теми за размислување.

1. Јазичниот спор 1840-60
2. Црковното прашање 1860-76
3. Кресненското востание
4. Анексијата на Источна Румелија 1885 и прекршувањето на Берлинскиот договор од бугарска страна.
5. Поттикнување на неподготвеното Илинденско востание, а потоа препуштање на востаниците и народот самите на себе.
6. Започнувањето на Првата Балканска Војна и поделбата на Македонија.
7. Отворањето на Втората Балканска Војна и прогонот на населението од Кукушко.
8. Букурешкиот договор.
9. Одбивањето да се поткрепи идејата за обединета и независна Македонија после Првата Светска Војна 1919.
10. Спогодбата со Грција за „доброволна“ размена на населението
11. Протерувањето на македонските учители од 1948.
12. Ревизијата на решението за признавање на македонската нација и македонското малцинство во Бугарија од 1956.
13. Редовното тепање секој април на годишнината на смртта на Сандански во последните 16 години.
14. Малтретирањето на членовите на ОМО Илинден Пирин.

цитирай
64. comfy - Приятелю, възхитен съм
04.03.2007 00:00
от информативността на статията и прекрасния стил на поднасянето на информацията!!
А под това: "Ние, българите сме дълбоко убедени, че историческата правда е на наша страна. Точно в това е и слабостта ни. Ние трябва да защитим правата си според европеските стандарти за това, а не според собствените си разбирания."
се подписвам с двете си ръце и аз!!
Поздрави! :)))
Беше ми много интересно! :)
цитирай
65. анонимен - ПАНТЕРЕЙ всичко тече
23.03.2007 14:53
Къде е бил космодрума на Аспарух в пиринска Македония за неговата совалка и каде я пасял А
цитирай
66. teodordetchev - Интересна статистика ...
27.03.2007 12:22
... - този постинг е най-четеният в блога без каквато ида е конкуренция. Към този миг постингът вече е прочетен 900 пъти ! Следващият в класацията е на половината на този. Въпросът защо има такъв здрав интерес към темата, може да бъде обект на отделен анализ. На този етап ще кажа само - фактът си е факт.
цитирай
67. анонимен - Темата, луѓе, темата
08.08.2007 03:39
А бе, темата е за партијата ОМО Илинден. Не ме свакајте дека пишувам пристрасно, ама смешно е една декларирана демократска држава да не дозволува регистрација на политичка партија. Можно ли е тоа во 21 век? А плус, и судот во Стразбур пресуди дека Бугарија не е во право. Навистина неразбирливо. Бугарија сама си прави проблеми и се става на листата на срамот со овие постапки. Па, ако партијата е толку маргинална, Бугарија требаше тивко да ја регистрира партијата и таа како маргинална ќе згаснеше. А не сега сите да се крстат дали е тоа можно во држава членка на ЕУ (згора и на НАТО)
цитирай
68. georgiev - Споделям написаното в с...
10.08.2007 13:44
Споделям написаното в статията. Нерегистрираната организация ОМО-Илинден се състои от една група хора, които абсолютно неоснователно претендират за някакво т.нар. "македонство малцинство" в България. Всеки, който е запознат поне малко с реалността и с историята на България знае, че това е груба манипулация и фалшифициране на историческата истина. Такова т.нар. "малцинство" няма и никога не е имало. Факт.
цитирай
69. teodordetchev - Продължение по темата ...
20.08.2007 11:35
... може да се намери на адрес:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=101868

там има доста числа и просто обяснение, защо ОМО "Илинден" - ПИРИН не може да се регистрира. Просто в цялата си история ОМО "Илинден" - ПИРИН не е успяла да събере 5000 гласа на избори, та какво остава за членове :-))) Подробностите - на указания адрес.
цитирай
70. lambo - до Pela от 26.12. 2006г. ... Браво ...
10.10.2007 22:23
Чети сега, македонецо ...
Както аз успешно си те чета, така съм сигурен и за теб, че ще ме разбереш ...
Значи ти си си сложил прякор (nick-name) Pela ...
Столицата на древна Македония. Аааа виж какъв голям порасна,
като се сроди со Сашко Македонски

Преброяванията, за които ти пишеш след 1946г. са по заповед на Югославския агент Георги Димитров, по това време наложен за господар на БГ. Той такава заповед е издал на местната власт и милиция: "Най-малко 85% от населението трябва да го запишете македонци" С хубав бой и пердах е станало това. Такава е истината

Нашия български народ е съставен от над 33 етноса.
Отначало това са били само 3 групи:
местните траки, славяните и българите на Аспарух.
Аспарух е един от 5-те сина на Хан Кубрат, от рода Дуло

Но другия син на Кубрат - Кубер, заедно със своите българи идва в Македония,
малко преди Аспарух и се заселва в Битолското поле (тогава Керамисийско)
Има запазено писмо на Тервел (наследника на Аспарух) до "чичовците" от Македония

Така че и трите етноса - заварени траки, славяни и българи от рода Дуло,
са в основата на населението от Черно до Адриатическо море

Така че първо чети, после пиши ...
цитирай
71. georgiev - Т. нар. измислени "македон...
07.01.2008 22:31
Т.нар. измислени "македонисти" живеят в някакъв свой измислен свят. Те трябва да знаят, че в географската област Македония и в днешната република Македония живеят хиляди българи, които искат да си възстановят българското гражданство. Един от най-красноречивите примери е бившият премиер Любчо Георгиевки и съпругата му Снежана, които поискаха и получиха българско гражданство.
Кръвта на вода не става!
Поздравления и кураж на всички братя македонски българи, които живеят в бившата югославска република Македония!
цитирай
72. анонимен - Bugarska Fantazija
24.09.2008 12:01
Potragata po svojot izguben nacionalen identitet na denesnive Bugari e nesporen.


Bugarija e drzava sozdadena od carska Rusija vo 1878, po Rusko-Turskata vojna. Osnovnata cel na taa nova drzava bila da gi obezbeduva Ruskite interesi na Balkanot. Bugarskoto samosoznanie kao i literaturniot (standarden) Bugarski jazik vo XIX vek nepostojat.

Osnovnite zadaci na instituciite na novo formiranta drzava se da ja izgaradat (citaj sozdadat) nacionalnata istorija i go standardizira jazikot na koj administracijata i obrazovanieto ke fukncionira. Svesni deka na novata drzava treba da i se dade nesto sto ke i pripagja samo nea (nacionalen duh), dusegriznicite se odlucuvaat retrogradno da ja sozdadat nepsotoeckata nacionalna istorija. Toa znaci da i se dade na Bugarskata drzava legitimitet preku koj ke moze da se povikuva ili prisvojuva 1300 godisna Bugarska istorija. Vo kreiranjeto na nacionalnata svest se cini deka svesno se propusteni mnogu isoriski fakti, a da nezboruvame pak za etnickoto sarenilo na tie prostori. Do den denesen ne e razjasneto nitu vo Bugarija nitu posiroko, kako Bugarite se slovenizirale ili pak kako Slovenite se bugarizirale?!

Znaci, Bugarskata nacional-sovinisticakta istoriografija i dava istoriski kuntinuitet na eden etnos (tursko-mongolski) koj prakticno nema nisto zaednicko so sovremenite Bugari. No, sto stanuva so pripadnicite na ostanatite etnicki grupi? Pa se razbira, site stanuvaat Bugari?!

Bez razlika na opstestveno politckoto ureduvnaje na Bugarija, instituciite zadolzeni za kreiranjeto na Bugarskata samosvest ne gi biraat sredstvata. Apsurdi, falsifikati, lagi pa ne e ni cudo sto Bugarskite istoricari i entuzijasti se obiduvaat da go najdat sopstveniot identitet na teritorijata medju Ohrid, Kostur, pa duri se do Sibir. No fakt e deka tie novo sozdadeni Bugari gravitiraat prema zapad odnosno Makedonija,. Zosto?

Spored oderedeni izvori, na teritorijata na denesna Bugarija, vo periodot medju 1878 and 1924 godina migriraat (ili “so dobrovolna zamena na naselenieto”) poveke od 500,000 Makedonci od predelite na Vardarska i Egejska Makedonija. Iako oficijalni podatoci ne postojat, se smeta deka vo denesna Bugarija Makedonski koreni vlecat medju 2.8-4 milioni Bugarski dzavjani. Ako e ova vistina, toa zanci deka 37-53% od vkupnoto Bugarsko naselenie e so Makedonsko poteklo. Kakvo e nivnoto samosoznanie i zosto, se sosema razlicni prasanja. Vo sekoj slucaj ne se samo 5000 kako sto tvrdi oficijalnata Bugarska statistika.

Ovie gragjani go nosat slavnoto Bugarsko ime (tursko-tatarsko) ama kulturoloski gravitiraat prema Makedonija? Ako nekoj e tolku opsednat so folklorot, jazikot, istorijata i licnostite koi se proizvod na Makedonskiot narod , togas mozeme slobodno da zaklucime deka tie Bugarski gragjani sepak nemaat rascisteno so svoeto etnicko poteklo. Za zal poveceto od niv se samo Bugarizirani Makedonci ili da go upotrebam recnikot na nasite propiteli od 500 godini – JANICARI.

Makedonskiot karakter vo Bugarskoto opstestvo e prisuten i prepoznatliv vo sekoj eden domen od negovoto ziveenje. Takviot (obraten) fenomen vo Makedonija ne e evidenten.

Mozebi onie Bugari sto imaat barem malku po konstruktiven priod na nestata, ke pocnat da se prasuvaat za verodostojnosta na Bugarskata istoriografija?! Dali nekoj voopsto ke se prasa sto Bugarskite dusegriznici sozdadoa od sopstvenoto naselenie? Bugarski sloveni?!?! Kako, pa takvo pleme nikogas nepostoelo?

Dali e toa voopsto bitno ako nekoj ne e ni svesen za resultatite na dolgogodisnata Bugarska propaganda? Spored onaa narodnata, BLAZENI SE ONIE KOI ZIVEAT VO NEZNAENJE.
цитирай
73. georgiev - Анонимник 72, България е държава ...
24.09.2008 19:24
Анонимник 72, България е държава няколко хиляди години пр. Хр. още от Памир и после Велика България на кан Авитохол, Ирник, Кубрат... "Македонистите" са българи-родоотстъпници с промити мозъци, които са се отрекли от българския си корен. Македония е географско понятие и е част от България. Въстанието от 1903 г. е Илинденско-Преображенско, защото е на българите от Македония и Тракия. Защо фалшификатори-"историци" не споменават, че то е и Преображенско, а не само Илинденско? Защото лъсва опашатата лъжа, че това въстание било на някаква друга, измислена "нация". През 1945 г. географската област Вардарска Македония беше отцепена от Майка България. Така стотици хиляди българи останаха разделени от своите роднини в днешните предели на България. Александър Велики е от Древна Елада и Гърция с пълно основание претендира върху тази част от историята си. Той е наречен Македонски, защото е живял в тази географска област.
Между другото всички историци и хронисти в света наричат Василий ІІ - БЪЛГАРОУБИЕЦ, защото е ослепил 14000 български войни на българския цар Самуил. Доказателствата за българския характер на областта Македония са хиляди... А на теб трябват такива като Ванчо Михайлов, Тодор Александров или Владо Черноземски. Те много добре обясняваха на родоотстъпниците от коя нация са.
цитирай
74. анонимен - Da Bugarija e drzava, ama civa
25.09.2008 04:16
Georgiev, mala korekcija na mojot predhoden komentar, denesna Bugarija e sozdadena od carska Rusija vo 1878 godina. Istoricarite na novata nacionalna drzava se prinudeni da go sozdadat toj neophoden Bugarski nacionalen duh. Kako? Preku retrogradno kreiranje na taa isorija. Znaci, kreiranje na eden isoriski kontinuitet koj moze mnogu lesno da se pobie od pricina sto e zasnovan na fantazija i nelogicno povrzani “istoriski” fakti.

Pak ke povtoram, Bugarski sloveni, pa kako koga veke mnogu dobro se znae koi bile osnovopoloznicite na prvata Bugarska drzava. Lugje so azijatsko poteklo, pagani, koi nosele azijatski tituli, zboruvale za vas neposznat jazik….

Mozebi Bugarija postoi kako drzava 1300 godini (so kontiniran prekin od 600 godini, a so nekontinuiran ???) i toa kako multietnicka drzava.

Mal del od naselenieto e so vistinski bugarski etnicki koreni. Prasanjeto e sto bile ostanatite? Kako toj mal broj vistinksi Bugari uspeva da go nametne sopstvenoto ime na mnozinstvoto?

Nesporno e deka i denesna Bugarija e multetnicka zaednica, odnosno obedineti nacii vo malo.

Citaj (ne spored oficijalni izvori, zatoa sto Bugarskata statistika e dokazano deka ne ja prikazuva realnata sostojaba):

1mil Roma
0.75 mil Turci
3+ mil lugje koi vlecat makedonski koreni, pa ermenci, srbi, vlasi, cuvasi, gagaizi, pecenezi, trakicjci, grci, rumunci, kumani….

Site ovie se drzavjani na Republika Bugarija, ama ne i etnicki Bugari.

So ogled deka ne go zboruvate jazikot na pravite Bugari, prasanje e civ jazik zboruvate? Nemoj da izjavis deka e toa Bugarski, zosto toj ne e. Vasiot jazik e mesavina mozebi od poveke slovenski jazici, srpski, ukrainski, ruski a najmnogu od makedonskiot.

Celata situacija e tolku apsurdna sto covek so zdrav razum nemoze da si objasni, zosto Bugarija (bez razlika na sistemot) tolku mnogu insistira da go narekuva Makedonskoto naseleni Bugarsko?
Zosto vo Bugarija se peat Makedonski pesni, se slavat Makedonskite dejci, revolucioneri….? Vo Makedonija nikoj ne pee Bugarski pesni ili pak go slavi Levski ili Vazov….

Odgovorot se nametnuva sam po sebe, iako golem del od lugjeto se deklariraat kako Bugari, sepak se cini deka nemaat rascisteno so svoeto etnicko poteklo. Makedonskata kultura ili kulturata na nivnite predci na nekoj nacin im e pobliska. Apsurdot e uste pogolem sto tie deklarirani Bugari nemaat problem so se sto e Makedonsko, ama imaat so se sto e od tusko-tatarsko-mongolsko. Zosto nikoj vo Bugarija ne mu posvetuva tolku vnimanie (samo deklarativno) na Asparuh, Krum, Omurtag…pa neli se tie tatkovcite na Bugarskata drzavnost?

Znaci deka sepak stanuva zbor za Bugarizirani Makedonci, koi kopneat po svojot izguben nacionalen identitet.

Od se ona sto pisuvas vo tvojot komentar, bezdrugo moze da se vidi deka si proizvod na Bugarskiot obrazoven system, koj podlegnal na veke 130 godisnata propaganda deka Makedonija e Bugarska. Soocuvanjeto so realnost e bolno. Sooci se so realnosta,


1. prifati deka Republika Makedonija postoi
2. vo ne ziveat 67% Makedonci
3. prifati gi svoite predci, Asparuh i Krum i slavi gi onaka kako sto prilega
4. ili pak priznaj deka si samo drzavjanin na Bugarija so Makedonsko etnicko poteklo

Koga ke gi razresite ovie dilemi, veruvaj na site ke ni bide polesno.


Sto se odnesuva do Aleksandar, toj bil Makedonec, ne Grk. Se sto se znae za Aleksnadar e pretezno od Grcki izvori. Koj ke mi dokaze deka denesnite Grci se direkni potomci na starite Grci?! Podatoci ima samo treba da se najdat, Grcite se edna od najizmesanite nacii vo svetot.
Nacional sovoinizmot isto taka zapocnuva vo XIX vek. Za prv pat Grcija kako obedineta drzava se pojavuva vo 1827 godina pod patronat na Germanija i Anglija.

Samuil ne bil etnicko Bugarin, tuku Car na Bugarija, multietnick drzava vo koj ziveele, Grci, Makedonci, Srbi, Vlasi, Hrvati, Ermenci, Cuvasi, Gagauzi i sto ne.... negoviot prestolnici bile vo Makedonija, a ne vo Pliska...
Za da bide proglasen za Car, moral da prifati da postane car na Bulgaria, zosto krunata bila slobodna...Negovata vojska bila multietnicka, znaci lugjeto ne bile Bugari

Makedonskata kruna bila zafatena od Vasilij II i spored vizantiskite izvori od toa vreme, Vasilij ubival ne etnicki Bugari, tuku prosta, nekultivirana zaostanata masa lugje-Bulgari, odnosno Vulgari. Toa e opsto prifateno objasnuvanje vo Vizantiskata istoriografija.

Sto se odnesuva do Pamir, Asparuh i ostanatite nie nemame nisto zaednicko so niv. Mozebi odreden broj na Bugarski drzavjani imaat no nie Makedonicte ne. Veruvam deka ni Bugariziranite Makedonci isto taka nemaat nisto zaednicko so tie azijatski narodi. Sakas da bides Bugarin, nikoj ne ti go brani toa, samo rascistete koe e vaseto poteklo.

Bidimi zdrav i ziv.
цитирай
75. georgiev - До анонимника 74
25.09.2008 20:36
Написаното от теб няма нищо общо с истината. Тази лъжа е толкова елементарна, че не се нуждае от коментар. През 1878 г. Русия не е създала България, а е участвала в Освобождението на България от турско робство. Българска държава съществува хиляди години преди Русия. Ние, българите, чрез българските братя св.св. Кирил и Методий сме дали азбука и писменост на славяните. Българите произхождат от Памир хиляди години пр. Хр., когато там сме имали държава. Кан Аспарух е основал Българската държава на Балканския полуостров, в която участват мизийски, тракийски и македонски българи, които населяват географските области Мизия, Тракия и Македония. Славянските племена, които сме заварили тук са се претопили и са се вляли в българската нация. Македонистите са българи-родоотстъпници и нищо повече. Македонските българи са чисти българи, каквито са и мизийските и тракийските българи.
цитирай
76. анонимен - Vlado M - (Ne)otkrienite vistini za Bugarija
26.09.2008 05:03
G-din Georgiev

Znaci ti si Bugarin koj ima poteklo od Pamir i zboruva slovenksi jazik?! Zanci spored Bugarskata isoriografija, Bugarite se slovenizirale, so isklucok na Gagauzite i Cuvasite, a slovenite i site ostanati se Bugariziraat odnosno go primaat Bugarskoto ime. Toa li sakas da mi go kazes?! Iskreno me zbunuvas.

Izvini ama tie od Pamir, Mongolija, Volga ili od kade i da se, sem na mala prosetka, nikogas ne se naselile vo Makedonija, Pirin, Egej ili Vardar. Od reka Mesta pa natamu, da gi imalo.

Keriranjeto na Sanstefanska Bugarija e isoriski dokumentirano, od kogo, kako, koga i zosto. Nemoj da mi gi spomenuvas Rusite kako primer. Problemot e vo sozdavanjeto na novata Bugarska drzava i vasata isoriografija koj se obiduva da i dade retrograden istoriski kontinitet na na taa ruska tvorba od 19 vek.

Ako veke tolku sakas da znaes,

Teorijata za kreiranjeto na Bugarsko-slovenski etnos vo sredniot vek e razrabotena vo 19 vek, kako rezultat na konfrontacijata megju panslovenskata interpretacija i ambiciite na novata i mlada Bugarska nacija i ideologija – so naucni dokazi deka kreatorot na srednovekovnata Bugarska drzava e sosema razlicna nacija.

Problemot so Bugarskata etnogeneza e voglavno obrabotuvan od Bugarski istoricari, cij nacionalen predizvik, razbirlivo e jasno izrazen i pred se voden od geopolitickite celi na Bugarskite vladi. Pak ke recam bez razlika na koja strana od politickiot spektrum tie vladi se naogjale.

Od druga strana istiot toj problem ne e razrabotuvan od nitu eden zapaden ili ne slovenski istoricar. Znaci deka Bugarsko-slovenskata etnogeneza e teorija koja e razrabotuvana samo od Bugari i mal broj Rusi. Toa zanci deka nivnata teorija postanuva aksiom, zosto nikoj nemal interes da ja ospori.

Grofot Ignatiev vo edna prilika ke izjavi:

““Vi se obrakam vam, Gospodine Bahmacev, nezaboravajte deka jas sum toj sto ja sozdade idejata za Golema Bugarija, a so cel da gi zastitam Ruskite interesi na istok…”

Jurij Vanelin, Rusin, ke ja sozdade prvata Bugarska gramatika.

Nitu vo San Stefano nitu pak na Berlinskiot kongres, nema ni eden Bugarski pretstavnik. Bugarskite interesi gi zastapuvaat Rusite.

Ponatamu, brakata Kiril i Metodij, ne se Bugari tuku proizvod na mesan brak po majka slovenka i tatko Ermenec. Pri standardiziranjeto na staro slovenskiot jazik go koristele narecjeto koe vo toa vreme se koristelo vo okolinata na Solun. So ogled deka toa narecje i den denes e skoro identicno so standardniot Makedonski jazik, moze slobodno da se zakluci deka tie kako osnova za slovenskata pismenost go zimaat Makedonskiot jazik.

Bugarite ne zboruvale slovenski jazik. Bugarite ne go donele jazikot na koj vie deneska zboruvate i pisuvate. Koj vi go dal toj jazik ako ne domorodnoto naselenie, odnosno Makedoncite.

Tvoite predci doagjaat od Azija, nosat Aziski tituli, bile pagani i zboruvale na tursko-mongolski jazik. Suma sumarum, nemale nisto zednicko so domicilniot narodot na koi naisle.

Slovenski narod ste tocno, bidejki go imate prifateno slovenskoto pismo na koe ve naucile Makedoncite Kiril i Metodij i nivnite sledbenici.


Vredno e ovde da se napomene “Sloven” ne kako etnonim, tuku kako kulturoloski poim.

Od se pogore spomenato mozeme slobodno da zaklucime deka od Makedoncite ste prifatile:

Jazik
Pismo
Religija
Kultura

Koga ke se zeme vo prdvid deka se sto imate denes, ste go prifatile od domorodnoto naselenie, togas sto e Bugarija? Sto se Bugarite? Ponatamu, ako tolku kopneete po taa Makedonija, a ne ste etnicki Bugari, togas sto ste ako ne Bugarizirani Makedonci.

Ke ti povtoram, razresete gi svoite dilemi i ke vi bide polesno. Otreznuvanjeto i samo soznavanjeto moze da bide bolno, ama ispolneto i so cuvstvo na neizmerno zadovolstvo.

Moja dobronamerna sugestija e da prestanes da gi slusas Bozo Dimitrov, Parvanov, Slavi Trifunov, Karakacanov i ostantite Zivkovisti. Otvori se! Ne dozvoluvaj mozokot da ti raboti kako padobran, odnosno da raboti samo koga e otvoren.

Patem, dali mozes da mi kazes od kade poteknuvaat tvoite babi dedovci?

Pozdrav,
Vlado M
цитирай
77. georgiev - До анонимника македонист
27.09.2008 09:10
Анонимник, пак си изпьоскал поредната порция измишльотини, които съществуват само в собствената ти глава. Поне си кажи името и от къде си и не се крий, обаче не смееш. Тази дивотия, дето си я надраскал е купчина лъжи и халюцинации. Аспаруховите българи първо са се заселили в Онгъла, а след това са се разселили в географските области Мизия, Тракия, Македония. Това са изконни български земи. Промитите македонистки мозъци крадат от историята на България и Гърция за да скалъпят някаква измислена "история" и "нация", които никога не са съществували, ама няма как да стане. Българските братя св.св. Кирил и Методий създадоха българската азбука. Св. Климент даде азбуката на българския княз Борис І - Покръстител. А Св. Наум Преславски проповядваше в българската столица Преслав, след което отиде да просвети българите в Охрид. Македонистите са български родоотстъпници. Никога никой няма да повярва на плитките ти и смешни лъжи и измишльотини. Всички знаят, че бившата югославска република, наречена Македония беше създадена през 1945 г. след като географската област Вардарска Македония беше отцепена от България. И много българи останаха разделени един от друг. Всичките простотии, които драскаш тук са пълни фантазии и лъжи, които нямат нищо общо с истината. Без да разбера ти отделих много внимание.
цитирай
78. анонимен - Vlado M - Zoltoto stanuva belo
27.09.2008 13:58
Ako dobro go procita predhodniot komentar ke videse deka veke ne sum anonimen. Meoto ime e Vlado i voopsto ne se krijam. Ja sum od Republika Makedonija, roden vo “naj bugarskiot” grad, Ohrid, koj zivee vo Skopje. Makedonec od glava do peti.

Neznam kakvi se tvoite strucni kvalifikacii i kolku si kompetenten da razgovaras na ovie temi. Kako i da e, vrz osnova na ona sto imas se dosega napisano, evidentno e deka si pod vlijanie na Bugarskata nacionaln ideologija. Istata bez nikakov predizvik slobodno se propagira veke 130 godini, pa ne e ni cudo sto si slika i prilika ns taa idologija/propaganda. Za pravo nemozam nisto poveke ni pomalku da ocekuvam od toa. Posle tolku mnogu godini na neprecena agitacija i beloto ke stane crno, vie veruvate deka beloto e crno ili deka od zolti ste stanale beli.

Ne mi odgovori od kade se tvoite babi i dedovci?! Zapomni, i den denes pravite Bugari (Cuvasi i Gagauzi) nemaat nisto so Makedonija, ama bugariziranite Makedonci seuste kopneat po svojot izguben nacionalen identitet.

Koga zboruvas za lagi, prvo treba da napravis edna introspekcija odnosno samo analiza, a potoa da zboruvas za drugi.

Kazi od se sto bese predhodno napisano, sto ne e vistina?!

Sumirano za tebe:

1. Bugarite doagjaat od Azija i ja naseluvaat Dobruzda
2. Bugarite se od tursko mongolsko poteklo
3. Bugarite zboruvaat vid na turski, za vas nepoznat jazik
4. Bugarite se pagani,
5. Bugarite ne se sloveni
6. Bugarite ne zboruvaat slovenski jazik
7. Bugarite imaat Aziski tituli
8. Bugarskoto samosoznanie e nepostoecko vo 19 vek
9. Ne postoi standarden bugarski jazik do krajot na 19 vek
10. Rusite go formiraat Bugarskot knezevstvo po Rusko-Turskata vojna
11. Rusite ja kreiraat Sanstefanska Bugarija,
12. Sanstefanska Bugarija trebalo da ima 164000KM2 i 4.5 mil ziteli
13. Nema Bugarski pretstavnici vo San Stefano
14. Ottogas Bugarskata politika e fokusirana kon dominacija na Makedonija
15. Vanelin ja kreira prvata Bugarska gramatika
16. Rusite rabotat na Bugarizacija na Makedonskoto naseleni, Viktor Grigorevic, Ruski pretstavnik vo Makedonija/Turcija od Kazan/Tatarstan
17. Bugarija, bez razlika dali toa e sorabotka so carska Rusija, fasisticka Germanija, komunisticka Rusija ili sega demokratska Evropa, vo fokusot ja ima Makedonija
18. Fasisticka Bugarija ja okupira Makedonija vo 1941 godina, a vo 1944 istata taa vojska , ama sega komunisticka ja “osloboduva”
19. Bugarija go priznava Makedonskoto malcinstvo do 1956, za potoa istoto kompletno da iscezne
20. Bugarija pravi presedan i za prv pat vo sopstvenata istorija, stanuva sojuznik so Grcija, isti celi, isti politicki pretenzii ……. Itn

Se pogore kazano e fakt, a ne laga. Istoriski podatoci i dokumenti vi stojat na raspolaganje, samo ke vi treba dobra volja za da se najdata i obrabotat. Ako i ponatamu si opsedant so bugarskiot nacio romatizam togas vi nema spas, a i nam, od vas.

Ako se izvadi se sto e Makedonsko od vasata istorija, ke vidite deka nemate nisto sopstveno, pa toa e uste edna od pricinite zosto kopneete po Makedonija.

Ubeden sum ako te prasam da mi dades lista od 10 prerodbenici ili revolucioneri, a koi nemaat nisto Makedonsko, togas ke ti bide mnogu tesko da ja sostavis taa lista. Mnogu malku pravi Bugari ke ti stojat na raspolaganje.

Eve ti edna pesna koja se pee vo Bugarija:


http://www.youtube.com/watch?v=7RRfnpaCZSg

a eve ti go originalot ispean vo Makedonija i na Makedonski:

http://www.youtube.com/watch?v=F_xS7QRmzlc

pa kazi sega koj krade i laze? Eh ceda Asparuhovi!

Jas nema da ti kazam deka ti posvetiv mnogu vnimanie, zosto smetam deka mojata misija e misionerska. Da obrazuvas odnosno osvestis nekogo e edna od najblagorodnite raboti na svetot.

Vlado M
цитирай
79. georgiev - До "македониста"
28.09.2008 10:53
Поредната порция простотии и лъжи, на която едва ли някой сериозен човек ще обърне внимание. Не се хаби да драскаш тези чаршафи с измишльотини. Това са купчини с лъжи и клевети против България. Никой не вярва на тези смешки и глупости. Македония винаги е била българска. Самият ти пишеш на български език, то няма и на какъв друг език да пишеш, естествено. Големите български революционери от македонския край Ванчо Михайлов, Тодор Александров и Владо Черноземски и всички революционери от ВМРО много добре "обясняваха" на македонистите от коя националност са. Хулите ти против България и всички лъжи, които си изпьоскал са повече от жалки. Географската област Македония е изконна българска земя.

А ето какво казват македонските българи:

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/
цитирай
80. karavelov - За промити мозъци като теб Vlado M, ...
28.09.2008 14:17
За промити мозъци като теб Vlado M, мога да кажа само едно или по точно да прочетеш едно писмо на Гоце Делчев до Малашевски, знаеш за какво става дума там! Нали!?
цитирай
81. анонимен - Vlado M - Zabludeni dusi
29.09.2008 16:19
Georgiev

Mene mnogu mi e jasno sto pisuvaat Makedonskite “Bugari”. Toa se samo bugaromani ili bugarizirani Makedonci, vsusnost kako ti, a i mnogu drugi koi ziveat vo Bugarija. Pravite bugari koi ziveat vo Makedonija (se naseluvaat po vtorata svetska vojna i doagjaat od istocna Srbija) nemozes da gi vidsi da se eksponiraat na takov nacin. Ova e uste edna potvrda deka odnarodenite se samo janicari ili pogolemi turci od turcite. Vo nivniot slucaj pogolemi Bugari od Bugarite.

Jazikot na koj ti pisuvam e Makedonski, a tvojot na koj ti pisuvas ne e Bugarski tuku skrsen Makedonski. Dali e toa tolku tesko da se sfati? Bugarskiot jazik e izumren ili pak go zboruvaat Cuvasite i Gagauzite, a ne vie.

Jas svojot identitet ti go otkriv, no ti po nekoja pricina seuste se kries ?! Ne mi odgovori od kade se tvoite babi i dedovci? Da ne ispadens deka si od onie Bugariziranite? Makedonist e nokoj sto ne e Makedonec, a ja saka makedonskata kultur, jazik, obicai… kako Bugarite na primer. Jas sum samo Makedonec.

Isto taka neodgovori na mnogute drugi prasanja. Bezdrugo Bugarskata propagandna masinerija, vo tvojot slucj ja ima postignato svojata cel. Da se izleze od toj sablon potreben e poseben intelektualen napor. Ako ti toa dosega ne si go storil, sekoja mala promena koj bara barem mal angazman na mozokot moze da bide mnogu bolna po istiot.

Pa kakva e vasata etnogeneza, slovenizirani bugari ili bugarizirani sloveni?

Se sto prethodno bese napisano vo moite komentari e cista vistina i nisto pomalku od toa. Razmilsi, obidise da se oslobodis od Bugarskiot nacional romatizam. Se dodeka ne pocnes kriticki da gledas na rabotite, ti samo ke tapkas vo mesto.

Mojata misionerska rolja pordolzuva.

Vo pisanieto na Tiveriopolskite macenici ke se sretne slednovo:

“No, otkako se mavna toj narod, eden drug surov nardo bez svoi zakoni, narecen Bugari, navleze od oblasta Skitija. Otkako ja pominaa rekata Istar (Dunav) tie se javija kako tezok kamsik, ispraten od Boga vo zapadnite zemji. Tie neznaele za Hristovoto ime, mu sluzele na skitskoto bezumie, kako na sonceto, taka i na mesecinata i na drugite dzvezdi, a nekoi od niv im prinesuvale zrtvi i na kucinja….”

Ne sum cul nekoj vo Makedonija da prinesuval zrtvi na kucinja!!!
цитирай
82. анонимен - Vlado M do Karavelov
29.09.2008 16:41

Delcev: Sekoj onal koj ke raboti za interesite na Srbija, Bugarija ili Grcija, toj moze da bide samo dobar Srbin, Bugarin ili Grk, ama ne i Makledonec.

Ajde ke te molam procitaj gi moite prethodni komentari i obidi se da bides konstruktiven.
цитирай
83. georgiev - Македонист жалък,
29.09.2008 20:53
Македонист жалък, ти живееш в свой измислен свят. Мозъкът ти е промит от комунистическата зараза, която измисли тази простотия, наречена македонизъм. Македонска "нация" и "език" никога не са съществували. Македонец е географско понятие и значи чист българин. Ти пишеш на български език, обаче на латиница. Пишеш и говориш на български език, какъвто говорят всички българи от трите области на държавата България - Мизия, Тракия и Македония. Коминтернът по заповед на Сталин измисли някаква несъществуваща "нация" и я нарече "македонска". Ама такова чуда просто няма. Знам, че мозъкът ти е бетониран от титовите и великосръбските антибългарски лъжи, които системно и целенасочено промиваха мозъците на българите в областта Македония по време на комунистическия режим. Най-малко на такъв профан и неграмотник като теб ще тръгна да обяснявам историята и да си губя времето. Но както Гоце Делчев (истинско име Георги Николов Делчев), Дамян Груев, Борис Сарафов, д-р Христо Татарчев, така и всички революционери от македонския край на България и всички членове на славната ВМРО хиляди пъти са декларирали, че са чисти българи и че се борят за свободата на Родината си България. А тези велики българи от Македония - Иван (Ванчо) Михайлов, Тодор Александров, Владо Черноземски, Кирил Дрангов са истинско доказателство, че никакви комунистически лъжи и измишльотини не могат да унищожат и да фалшифицират българската история в един от най-българските краища - македонския, нито могат да унищожат българския дух в Македония. А ти се скрий в мишата си дупка и се извини за хулите си на Майка България, след като дори името ти е българско и пишеш на български език.
Македония винаги ще бъде българска и стотици хиляди македонски българи никога няма да се отрекат от Майка България. Защото това е Родината им.
цитирай
84. анонимен - Vlado M - Patot do samosoznavanjeto e trnliv
30.09.2008 04:56
Do golemiot B'lgarin Georgiev,

Mnogu pisuvas, a malku kazuvas, parkticno dosega nisto nekaza sto ima bilo kakva substance. Znaci, cista nula.

Ke ti dadam uste edna tema za razmisluvanje.

VMRO e skratenica za Vnatresna MAKEDONSKA Revolucionerna Organizacija, negledam deka se koristi terminot Bugarska.

Dali nekade vo svetot si videl da revolucionerna organizacija nosi ime na sopstvena teritorija ( vo ovaj slucaj Makedonija), a se bori za tugji interesi (vo ovaj slucaj Bugarija). Toa e presedan koj nikade nemoze da se sretne, sem vo Bugarsata istoriografija. Zosto? Zatoa sto Bugariziranite se Makedonci, a ne lugje so tursko-mongolsko poteklo. Kakov apsurd, da se narekuvas Bugarin, a da ne nemas nisto zaednicko so Bugarite, nitu jazikot, nitu kulturata, nitu religijata, nitu pismoto…. Sram golem e za tebe sam da se neznaes!


Eden drug bloger ke go napise slednovo:

“Па Русите им направиjа не сaмо држава туку и црква во 1870, без Русите би било невозможно да се издеjствува каj Турците такво нешто.

Сакам да кажам дека од руска мисловна именка, подоцна "Бугарите" Раковски, Крстевич, Дринов, и другите "будители" влегле во филм и речиси СИТЕ други на Балканот ги проглсиле за Бугари. Дека се работи за колектувна халуцинациjа е неспорно. Тие земаат основа да тврдат дека:

- Александар Македонски и Аристотел биле Бугари! Почнале да тврдат дека Аристотел пишувал и бугарски но грците тоа го откриле и го уништиле (види "Morning Post" oд 8. фебруари 1916 год).

- Во бугарските училишни учебници Константин Велики го прокламирале за Бугар, затоа што бил роден во Ниш! Кирил и Методиј биле Бугари, затоа што биле родени во Солун. Според нив, покраj сите Македонци, дури и српските, грчките и други jунаци биле Бугари: Алекса Ненадовиќ, ајдут Вељко, Бочорис, Караискис, Канарис, Миаулис, итн.

Врз такви основи се ствара фантомската Санстефанска Бугариjа, коjа според тоагашните руски размисли требало да има 164.000 km2 и 4.5 милиони жители. Мислам дека "Бугарите" дури би барале многу повеќе, врз основа на фантастичните теории, вероjатно и Далмациjа.”
Prodolzuvame, mora da ima svetlina na krajot na tunelot….
цитирай
85. georgiev - Едва ли някой ще обърне внимание на ...
30.09.2008 14:07
Едва ли някой ще обърне внимание на всичките ти платени лъжи и фантазии, които си надраскал, така че няма смисъл да се напъваш толкова.
Естествено, че ВМРО е ЧИСТО БЪЛГАРСКА организация от основаването си. Нищо не казваш за Иван Михайлов, водачът на ВМРО.
Александър Велики е от Древна Елада и е роден в днешна Гърция.
Айде, продължавай да си фантазираш. За твое успокоение иди се прегледай.
цитирай
86. анонимен - Vlado M - Vidi site bile Bugari na Balkanot
30.09.2008 14:48
Gospodine Georgiev, ti na mnogu raboti ne dade knomentar. Porcitaj gi svoite postovi i ke vidis deka site se samo neosnovani negacii. Za licnostite Kako Vanco Mihajlov mi e pod sekoja cest da diskutiram.

Ajde sega procitaj, kako pocnuva da se kreira Bugarskata istorija kno krajot na 18 vek:Hаписа Иеросхимонах Спиридон Габровски в лето 1792
За Болг, петия крал илирически .

...Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, /стигнa/ даже до Бяло море и Рим. И той бе подобен на своя баща - голям мъчител: заповяда на народа да се нарича на неговото име болгаре, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река иде /името/ болгари. Гърците като нямат словото "буке" /буквата "Б"/, не могат да кажат болгари; а римляните, имащи буквата "Б" могат да кажат болгари.


За Александър Македонски

След смъртта на Перун, Иллирикия остана под властта на Александър. И взе Александър цялата войска иллирическа и двата сина на Перун и тръгна да бие вселената. Когато Александър се завърна от Индия, иллирийци поискаха от Александър част от земята си и той им даде Македония, своето отечество, в годината от сътворението на света 5038 /470 преди Христa/; и им даде писмо написано на кожена хартия със златни слова: "народ славен и непобедим";/даде им/ още и царска титла за преголямата храброст и за преславната победа, с която победи с тях вселената, а сам остана във Вавилон. И от тогава приеха българите името славяни и македонци да се наричат.


Vidi ne sum zanel deka i Ilirite bile Bugari i deka bugarite uste vo vremeto na Aleksandar stanale sloveni i im bilo dozovoleno da se narekuvaat Makedonci.

Ah, kako mozev da zaboravam, pa i Homer pisuval na Bugarski.


Vakva papazjanija moze samo kaj vas da se najde. Slovenizrani Bugari ili Bugarizirani sloveni……

Kako sto rekov da se izleze od Bugarskoto nacionalistcko mocuriste, ke treba mnogu napor, mnogu knigi od razlicni avtori da se procitaat.

Kako i obicno, sekogas koga nesto ne vi odgovara go napustate bojnoto pole, makar toa bilo i kompjutersko/cyber.....
цитирай
87. georgiev - Смешник-македонист
30.09.2008 15:18
На откровени лъжи и измишльотини не отговарям, естествено, особено когато са написани от неграмотници с промити мозъци. И не си правя труда да чета тия смешки докрай - не мога да им отдам такова внимание. ВМРО, всички знаем, в началото се казваше ВМОРО - Вътрешна МАКЕДОНО-ОДРИНСКА революционна организация. Естествено, това е организацията на българите от областите Македония и Тракия.

Александър Велики е роден в град Пела, Гърция. Тогава македонска държава никога не е съществувала. Както знаем добре бившата югославска република Македония беше създадена през 1945 г. когато част от географската област Македония беше откъсната от нашата държава България по заповед на Коминтерна. И ако този очеваден факт не ти харества, то това си е твой проблем. Знам, че мозъкът ти е промит от десетилетната сърбо-комунистическа македонистка пропаганда и за теб няма лечение.
Продължаваш да не казваш нито дума за великите български революционери и водачи на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов. Не казваш защо всички историци в света наричат император Василий БЪЛГАРОУБИЕЦ? Защото е ослепил 14 000 българи, войни на българския цар Самуил.

Всъщност си толкова смешен и неграмотен, че се чудя как изобщо ти обърнах внимание, защото всичко написано от теб са само и единствено глупости, лъжи и болни фантазии.
цитирай
88. анонимен - Vlado M - Sanstefanska Bugarija
30.09.2008 17:28
Vo najmal slucaj 90% od se sto dosega bese napisano e izvadeno od knigi ili se pak citati.

Eve sto zapadnite politicari izjavuvale vo vrska so idejata za Sanstefancka Bugarija:

Во врска со пропаста на идејата за заживување на Санстефанска Бугарија најдобро ќе биде да цитираме изјави на тогашните европски политичари, кои децидно изјавувале дека Санстефанска Бугарија не може да заживее во практика токму поради фактот што во Македонија живеат Македонци, а не Бугари! Очигледно дека бугароманите не знаат (или не сакаат да знаат] ништо ниту во врска со ова. Санстефанска Бугарија била утопија создадена во фантазијата на рускиот гроф (инаку страстен бугарофил] Игнатиев, кој заради ваквата своја утопија толку бил критикуван од странската, но и од домашната (руска) политичка јавност, што дури извесно време морал да се повлече од јавниот живот. Јасен е и провиден поводот на неговата пуста желба - проширување на Русија (преку својот новосоздаден сателит Бугарија] на територии кои никогаш етнички не биле бугарски. Но, да видиме конечно што изјавиле претставниците на неколку европски држави во врска со фантастичната желба на грофот Игнатиев.

Англискиот министер за надворешни работи, лорд Солзбери во врска со фиктивната идеја за Санстефанска Бугарија, на 18 април 1878 година, изјавил: Зацртаното бугарско кнежество во санстефанскиот мировен договор не смее да остане во такви широки граници и да држи територии кои етнички не му припаѓаат.

Кои се тие територии кои етнички не му припаѓале на Бугарското кнежество - нека повелат нека одговорат бугароманите.


Грофот Андраши, кој тогаш бил австриски министер за надворешни работи, во врска со Санстефанскиот договор во мај, 1878 година, изјавил:

Ставете му до знаење на Нелидов (руски амбасадор во Цариград, з. м.], дека нашата влада воопшто нема да толерира едно широко бугарско кнежество. Во Санстефанскиот прелиминарен мировен договор воопшто не е зачуван етничкиот принцип. Според статистичките податоци со кои располагаме нам ни е познато дека Бугарите и Србите ја населуваат земјата од Црно до Јадранско море. Србите се протегаат на запад и на левиот брег на Дунав и Сава, додека Бугарите се протегаат од Дунав до Стара планина. Територијата на Македонија е населена со разнородно население, во кое преовладува словенскиот елемент. Меѓутоа, познато е дека во тамошното словенско население се јавува една силна струја, која настојува да тргне по својот сопствен пат. Нашите интереси во поново време налагаат да навлеземе во Македонија и да излеземе на Егејско Mope, користејќи ја наклоноста на словенското население во Македонија.


И од оваа изјава (криена од пошироката бугарска јавност] јасно се гледа ставот на Австрија и нејзината запознаеност со етничкиот состав на Македонија и за фактот што во Македонија никогаш не живееле никакви Бугари како мнозинско население. Конечно, во контекст на овие изјави од врвните дипломати на тогашните европски велесили, да ја презентираме и изјавата на францускиот министер за надворешни работи Вадингтон, кој во врска со Санстефанскиот договор го изјавил следното: Ние и понатаму стоиме на гледиштето дека, освен бугарскиот, постојат и други народи на Балканскиот полуостров, кои во догледно време треба да бидат ослободени... Нашата влада остро се противи на Санстефанскиот прелиминарен договор.

И од оваа изјава гледаме дека Франција најенергично ја осудува идејата за Санстефанска Бугарија, под изговор дека Бугарите не се единствените жители на Балканот.


Дека тоа време бугарските публицисти и интелектуалци биле многу посвесни од денешните бугаромани, кога е во прашање македонската национална засебност, ќе го цитираме познатиот тогашен бугарски историчар А. Шопов, кој во врска со Санстефанска Бугарија, во 1885 година, го дал следново признание:

Берлинскиот конгрес не и даде автономија на Македонија и не ја присоедини кон Бугарија или кон источна Румелија од едноставна причина што Англија цврсто застана на стојалиштето дека огромното мнозинство на населението од Македонија не е бугарско... Па дури ни денес, во 1885 година, кога Европа би побарала македонското население да се определи и да каже на која народност и припаѓа, уверени сме дека поголемиот дел од Македонија ќе ни летне од рацете, ако исклучиме две-три околии од северна Македонија. Сите други Македонци се готови да дадат каков сакаш пишан документ дека тие не се Бугари.


Зошто и оваа сензационална изјава од бугарскиот историчар Шопов денес се крие од пошироката јавност во Бугарија. Оваа изјава секако дека не е и единствена дадена од тогашни бугарски дејци, кои констатирале дека Македонците претставуваат засебен етникум од Бугарите и токму ваквите бугарски изјави претставуваат неодбранлив аргумент против лагите на денешните бугаромани дека во 19. век Македонците наводно се декларирале како Бугари. Како тогаш да се објаснат ваквите цитати дадени од бугарски дејци?

Nekomu moze so sila da mu zemes, ama ne i da mu dades.
цитирай
89. анонимен - Сополанкото македонстващ
30.09.2008 20:38
Абе, сополанко смотан, не разбра ли че македонска държава преди Втората световна война никога не е имало. Македония е само една географска област, каквито са Добруджа, Мизия, Тракия. Бившата югославска република Македония е част от югозападна България. Македонец е географско понятие и значи българин. Ти си някакъв изперкал, дето не си е взимал хапчетата скоро. Тука хората ти казаха маса доказателства, че т.нар. "македонска нация" е чисто комунистическа лъжа, насаждана от болшевиките от Коминтерна.
През 1941 г. Вардарска Македония беше освободена от сръбска окупация и върната на България. И местните българи посрещнаха с огромна радост и облекчение българския цар Борис ІІІ и българските освободителни войски. В Първото, Второто и Третото българско царство в областта Македония са живели само българи, както и в другите области на България - Мизия и Тракия. Илиндеско-Преображенското въстание е организирано именно от тракийските и македонските българи. А Гоце Делчев, Дамян Груев и всички останали български патриоти дадоха живота си за свободата на България и за освобождението на македонските българи. Слава на голевият българин и водач на ВМРО Ванчо Михайлов. Още ви е страх само като чуете името му. Жалко, че сега няма такъв като него. Имам познати в днешната република Македония, и от Охрид, и всички те се гордеят, че са българи.
А ти един жалък помияр и нещастник, който е плюл на българския си произход, от рода на дедите си. Върви се скрий някъде, смрад такава.
цитирай
90. анонимен - Vlado M - Ajde malku pak za jazikot
01.10.2008 04:36
Што се однесува до тврдењето за наводната вековна старобугарска книжевност, на која наводно припаѓа и македонската, бројни податоци од тоа време зборуваат дека дури и во почетокот на 19. век, најголемиот дел од Бугарите, не само што биле неписмени луѓе, туку тие немале ниту свој книжевен бугарски јазик (кој јазик, како што е познато, е создаден дури во средината на 19. век).


Така на пример, Роберт Волш, во патеписот од неговата посета на Бугарија во 1827 година, мошне сликовито ја опишал оваа состојба:Таму кадешто не се користи грчкиот јазик во богослужбите се користи древниот писмен јазик, но бидејќи Бугарите не го разбираат ниту едниот, ниту другиот, тоа значи дека тие практично богослужбата ја слушаат на, за нив, непознати јазици.

Во оние малку училишта што ги има по градовите сите учебници се напишани на грчки, иако тој јазик народот не го познава. Како резултат на сето ова најголемиот дел од луѓето се неписмени. Јазикот со кој се користат е само усмен и овој јазик никогаш не бил литературен.
Дури неодамна биле отпечатени неколку книшки на овој јазик, но јас не успеав да видам ниту една од нив...

Во многу места нема ниту училиште, ниту црква, ниту пак книги... Низ сите села низ кои поминав не сретнав ниту еден човек кој знаеше да чита и да пишува.

Во ова сведоштво е многу значајно тврдењето дека Бугарите воопшто не го разбирале ниту т. н. црковнословенски јазик (што своевремено Турко-Бугарите го примиле од Македонците], па нејасно е зошто некои денес и понатаму, тврдоглаво и вон секаква логика, тврдат дека овој јазик наводно бил старобугарски.

Впрочем, за непостоењето на каква и да е бугарска литаратура дури и во првите децении од 19. век, сведочеле и бројни национално осознаени бугарски преродбеници од четириесеттите до седумдесеттите години на 19. век.

Овие бугарски дејци жестоко го критикувале ниското ниво на писменост кај Бугарите, како и непостоењето на книжевен бугарски јазик. Најголем доказ за ова се бугарските преродбенички текстови, напишани на србизиран бугарски јазик, во кои авторите недвосмислено се жалат дека Бугарите немаат свој книжевен јазик и бараат веднаш да биде создаден ваков јазик.


Понатаму, во нашата јавност е малку познато дека пред да биде создаден бугарскиот литературен јазик (средина на 19. век], тогашните ретки бугарски панслависти отпрвин пишувале на јазик, кој претставувал мешавина помеѓу рускиот и српскиот јазик и овој нивен јазик бил тешко разбирлив за ретките Бугари, кои умееле да читаат во тоа време.

Подоцна, по востанието во Србија, во почетокот на 19. век, бугарските преродбеници почнале да ги пишуваат своите дела на - српски! На српски пишувал и големиот бугарски преродбеник Љубен Каравелов.

Во четириесеттите, педесеттите, шеесеттите, па дури и во седумдесеттите години на 19. век, Бугарите почнуваат да пишуваат на еден србизиран бугарски јазик, кој денешните Бугари исто така тешко го разбираат. Поради ова текстовите на тогашните бугарски преродбеници денес во Бугарија се преведуваат на современиот бугарски литературен јазик.
Инаку, вистината за појавата на бугарскиот книжевен јазик во 19. век, е сосема позната и во светот.

Како доказ, ќе го спомнам цитатот од големата мултимедијална компјутерска ЦД Гролиер енциклопедија (УСА, 1995 г), каде за бугарската литература го пишува следното:
Бугарската литература се појавува дури во 19. век како израз на патриотските артикулации против турското ропство.

Znaci moze povtorno da zaklucime deka vo Makedonijam ziveaat Makedonci i drugi malcinstva, a vo Bugarija ziveat Bugarizirani Makedonci, Cuvasi, Gagauzi, Vlasi, Ermenci, Turci.... Samo cuvasite i Gagauzite mozat da se narecat direktni potomci Bugarite.

Site ostanati koi vo Bugarija se narekuvaat Bugari samo go nosat svoeto politicko ime, ama ne i svoeto ethicko ime.

Fatite zboruvaa, a ti toa pa toa. Bugarskata propaganda vo svoeto najsvetlo izdanie. Pa cuvasite ne skokaat tolku mnog za Bugarstinata kolku sto vi janicarite go pravite to. Pa da razbirlivo e, i toa e istoriski dokazano deka konvertiranite se najlosiot protivnik na sopstveniot narod.
цитирай
91. teodordetchev - Мисля, че е крайно време да съобщя на любезния си гостенин Владо М., ...
01.10.2008 10:04
... че водената от него дискусия е "оф - топик". Тя няма почти нищо общо с темата. Ние обсъждаме защо една портия от "професионални" македонци получава подкрепа от определени среди в Европейския парламент. Вие ни заливате с някаква примитивна пропаганда, която даже не искам да коментирам и квалифициран.

Мисля, че Ви се дадоха достатъчно възможности за изява. Ако искате повече - направете си блог, пък пуснете един линк към него. Ще Ви помоля повече да не използувате този постинг в блога ми за упражнения от типа на Гьобелсовата пропаганда. С най-добри чувства, Ваш:

Теодор Дечев
цитирай
92. анонимен - Vlado M - Blagodarnost
01.10.2008 17:29
Gospodine Detchev,

Maoram od se srce da vi se zablagodaram za trpenieto, vremeto i prostorot otstapen na vasiot blog.

Iskreno veruvam deka potrosiv mnogu vreme za da ja prikazam i drugata strana na medalot. Dali barem malku sum uspeal vo toa vremeto ke pokaze.

Vasiot posleden dopis e samo indikacija deka nitu Vie nitu bilo koj drug koj bese ili e vklucen na blogot e spreme za sloboden, konstruktiven i ne nacionalistiki nastroen razgovor.

Za vasa informacija, se sto dosega bese napisano od moja strana e ili izvadeno on knigi ili pak bea citati od razlicni avtori, vklucuvajki i Bugarskite. Znaci ne stanuva zbor za nikakov Gebelsov tip na propaganda. So rugi zborovi ne e se crno i belo kako sto oficijalnata Bugarska istoriografija tvrdi. Pred faktite i bogovite molcat.

Sto se odnesuva do OMO Ilinden – Pirin, ako se samo 5000 lugje, kako sto oficijalnata Bugrska statistika tvrdi, togas nemozm da ja vidam pricinata zosto ovaa partija nemoze da bide registrirana. Zarem Bugarskata drzava se plasi od tie 5000 lugje, apsurdno, zarem ne?!

No, stom tolku se kreva panika, verojatno problemot e mnogu pogolem, odnosno ne stanuva zbor za samo neznacitelna gupa na lugje so Makedonska samosvest?!

Ve uveruvam deka nema poveke da ve voznemiruvam so moite knomentari.

Pozdrav
Vlado (M)akedonski
цитирай
93. анонимен - Примерите с т. нар. "келтски" партии са смехотворни!
01.12.2008 16:48
Признавам си, че не прочетох всичко. Но да привеждате пример с Уелска партия е смешно. Първо, езикът на Уелс има статут на официален. Той се изучава в училищата. Могат да си печатат агитационните материали на него, естествено, то и пътните им табели са двуезични. Личи си и колко познавате материята на лингвистично ниво - има келтска група езици, 6 на брой, но нито един от тях не се казва "келтски език", всеки си има име. Когато се привежда пример в някакъв текст, който трябва да мине за сериозен, то е редно авторът да познава материята по-издълбоко, нали така? Иначе рискувате читателите да си направят изводите, че и от политика разбирате толкова, колкото и от галик.
Поздрави от Суонси, Уелс
цитирай
94. teodordetchev - Не си спомням някъде да съм отричал, че има ...
01.12.2008 23:31
... келтска група езици !? Не мисля и че е голямо престъпление, че не знам езика, който е със статут на официален в Уелс. Не разбирам и кое му е смешното на посочените в текста партии ... Ще се радвам ако зазете допълнителни разяснения по хумористичната част ...:)
Поздрави и на Вас в Суонси !
цитирай
95. анонимен - С лъжи не се доказва истината
04.06.2009 14:49
В целия свят единствено българските езиковеди твърдят нелепата измислица, че българите били съдали славянската азбука. И вие мултиплицирате тази измислица! С лъжи не се прави история! Светите братя Кирил и Методий не са създали българска азбука, а славянска? СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА Е СЪЗДАДЕНА НА ОСНОВАТА НА СОЛУНСКИЯ СЛАВЯНСКИ ДИАЛЕКТ, А ЗНАЕ СЕ, ЧЕ ОБЛАСТТА НА СОЛУН НИКОГА НЕ Е БИЛА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. Св. Климет Охридски пише следното: "Случи се в онези дни, че славянският княз Ростислав и Светополк изпратиха от Моравия пратеници до цар Михаила, говорейки така: „С божия милост здрави сме, ала между нас са дошли мнозина учители, християни от Италия, Гръцко и Немско, които ни учат различно. А ние, славяните, сме прост народ и нямаме кой да ни напъти към истината и да ни научи на разум. Та, добри господарю, изпрати такъв мъж, който ще ни разясни всяка истина!“ Тогава цар Михаил рече на Константина философ: „Философе, чуваш ли тези думи? Освен тебе друг не може да свърши това. На ти много дарове и иди, като вземеш брата си, игумена Методия. ВИЕ СТЕ СОЛУНЯНИ, А ВСИЧКИ СОЛУНЯНИ ГОВОРЯТ ЧИСТО СЛАВЯНСКИ. “ ЗАЩО ЛИ ТИЯ ЗАГУБЕНИ СОЛУНЧАНИ НЕ СА ЧУВАЛИ ДОРИ РОДНИЯ СИ «БЪЛГАРСКИ» ЕЗИК?
ЗАЩО НИКОЙ ОТ СЛАВЯНСКИ ПИСАТЕЛИ ОТ 9 ДО 14 ВЕК НЕ ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, А САМО ЗА СЛАВЯНИ И СЛАВЯНСКИ ЕЗИК? Примерите са безброй: св. Константин Кирил Философ в "Проглас към евангелието": "...слушайте, всички славяни, защото от бога е този дар..."; или Константин Преславски в "Азбучна молитва": "Литна днес и славянското племе милостта на кръста твой да търси..."; или Черноризец Храбър в "За буквите": "...изпърво славяните нямаха книги...", а после гордо изтъква: ,,... ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." ( КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ АЗБУКАРЧЕТА?); В 14 ВЕК ПО ЗАПОВЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР ЕВАНГЕЛИЕТО "БИДЕ ПРЕВЕДЕНО ОТ ГРЪЦКИ СЛОВА НА НАШАТА СЛАВЯНСКА РЕЧ И БЕ ПОЛОЖЕНО ЗА ПОКАЗ". ЗАЩО ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ЦАР ЗАПОВЯДАЛ ДА ПРЕВЕДАТ ЕВАНГЕЛИЕТО НА СЛАВЯНСКИ, А НЕ ДА ГО ПРЕВЕДАТ НА БЪЛГАРСКИ? КЪДЕ СА БЪЛГАРИТЕ? КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК?
цитирай
96. анонимен - Б. Д. събра ли парите?
04.06.2009 15:49
Всички българи и българеещи се македонци твърде безкритично и на юнашко доверие възприемат за истина представяните за история журналистическите измислици на „историци” като Божидар Димитров или представящи се за историци счетоводители като Петър Добрев и техните следовници, че македонците през средните векове не съществували като народ. Тъкмо обратното показват средновековни хроники. Византиецът Йоан Камениат, живял по времето на цар Симеон, по молба на своя приятел Григорий Кападокиец описал превземането на на гр. Солун през 904 г. от арабите, командвани от вероотстъпника Лъв Триполит. Взети били 22000 пленници, между които и самия Камениат. Ето какво пише той: „НИЕ, ПРИЯТЕЛЮ, СМЕ РОДОМ ОТ СОЛУН. ... ТОЙ Е ГОЛЯМ ГРАД И Е ПРЪВ В МАКЕДОНИЯ.” (ГИБИ т. V стр. 19). Обърнете внимание – става въпрос за 10 век! Ето какво свидетелства и сатирата „Тимарион”, която пък е от 12 век: „Празникът ( в Солун) е на свети Димитър, каквито са Панатенеите в Атина и Панйониите в Милет. И при МАКЕДОНЦИТЕ става най-голям панаир. На него се стича не само местен и коренен народ, но отвсякъде и всякакъв: ГЪРЦИ отвсякъде, всякакви МИЗИЙСКИ ПЛЕМЕНА, ЖИВЕЕЩИ ЧАК ДО ИСТЪР И ДО СКИТИЯ, кампанци, италийци, иберийци, отвъдалпийски келти.” (ГИБИ 10, с. 101). Авторът съвсем ясно разграничава македонците от гърците, за него те са различни народи. Естествено възниква въпросът: Къде са българите през 12 век? В забележка под линия преводачите поясняват: „Под мизийски племена се разбират най-общо българите.” От кого се разбират? Явно само от преводачите, защото за автора на сатирата ПРЕЗ 12 ВЕК НАРОД БЪЛГАРИ НЕ СЪЩЕСТВУВА, А ТАМ, КЪДЕТО УЖКИМ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЯТ РАЗНОРОДНИ МИЗИЙСКИ ПЛЕМЕНА, ДОКАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ НАМИРАТ ТАМ, КЪДЕТО ВИНАГИ СА БИЛИ – В МАКЕДОНИЯ, ЗАЩОТО СА „МЕСТЕН И КОРЕНЕН НАРОД”. А маститите български професори – „историци” от рода на Божидар Димитров твърдят, че Македония по това време (10 – 12 век) не съществувала – била преместена в Тракия. С какво? Може би с магарета, в чували, както преди повече от век проф. Йордан Иванов пренесъл в България откраднатите от него от македонските църкви и манастири „български старини”.
цитирай
97. анонимен - bugari
05.06.2010 19:09
abe bugari glupi, nikogas nema da ja imate nasata istorija, pa zato vie e maka.glupaci so ispieni mozoci
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5190433
Постинги: 572
Коментари: 3288
Гласове: 46935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Блогът на Мерита.
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов