Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2006 20:36 - ДЕЛОТО В ЛИБИЯ - ВРЕМЕТО ЗА БЪЛГАРСКИ ВЪТРЕШНО ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ СВЪРШИ
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 12215 Коментари: 20 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДЕЛОТО В ЛИБИЯ – ВРЕМЕТО ЗА БЪЛГАРСКИ ВЪТРЕШНО ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ СВЪРШИ

 

Теодор Дечев*

 

Този текст не е хладнокръвен политически анализ, а спонтанна реакция на нещо, което всички очквахме да се случи. Знаехме, че ще се случи, но надеждата умираше последна. Либийският съд отново осъди българските медицински сестри на смърт. Всички би трябвало да сме потресени, защото знаем, че българските медицински сестри са невинни. И тук идва първия важен момент.

Българските медицински сестри са невинни, не защото “българин не може да извърши това” и защото българка е прислужвала лоялно, години наред в семейството на Кадафи. Свидетели сме на достатъчно брутални престъпления, извършени от българи – пълнолетни и непълнолетни. Българските медицински сестри са невинни, защото вината им изобщо не е доказана и защото световни авторитети в облстта на вирусологията и микробиологията обориха публично тезите на либийското “правосъдие”.

Аргументите за невинността на българските медицински сестри са абсолютно рационални и са от правен, а не от сантиментален характер. Навсякъде, където думата “право” има някаква стойност, съществува презумпцията за НЕвиновност. Човек е невинен до доказване на противното.

Либийското правосъдие показа, че работи по методите на т. нар. “инквизиционно право”, където принципът е обратен – човек е виновен, докато докаже невинността си. Либийският съд обаче не благоволи да уточни формата на “Божи съд”, на който нашите сънароднички трябва да се подложат – да останат живи след като пият разтопено олово, да оцелеят след като държат главите им половин час под вода или нещо трето. Твърдението на адвокатите на медицинските сестри, че в Либия няма правосъдие не е емоционален изблик, а доказан факт.

Втори доказан факт е, че всички дискусии от типа, “какво щеше да стане ако...” са безсмислени и дори контрапродуктивни. През годините вината за нещастието на медиците ни се прехвърляше от правителство на правителство и от политик на политик. Поне днес би трябвало да е ясно, че вината е на един политик и това е полковник Муамар Кадафи. Ако днес либийският съд беше оправдал нашите медицински сестри по обвинението в конспирация с цел умишлено заразяване със спин на деца (броят няма значение – и за едно дете подобно обвинение е страшно), ние можехме спокойно да се отдадем на анализи и критики, кой е виновен, че медицинските ни сестри преживяха толкова години без вина виновни в либийските зандани. Тогава можехме да се питаме, дали поради нечия некомпетентност, нашите сънароднички трябваше седем години да доказват, че не са чудовища.

Днес обаче за всички трябва да е станало ясно, че българските медицински сестри са били НАБЕЛЯЗАНИ за жертви. На Кадафи са били необходими виновници за СПИН – епидемията, които да изиграят и ролята на контрапункт в пазарлъците му по обезщетяването на роднининте на жертвите от атентата над Локърби. На вожда на Септемврийската или каквато беше там революция, му беше необходимо да насочи гнева на жителите на най-опозицонния си град – Бенгази срещу хора, които не са либийци. Той болезнено е имал нужда да прехвърли вината за грандиозното бедствие извън кланово-племенната структура на либийското общество и едновременно с това да обвини “световния империализъм” в извършването на престъпление, чийто мащаб надвишава дори взривяването на пътнически самолет.

Всякакви препирни, какво е било пропуснато в първите дни на следствието са безсмислени. Нима не се вижда, че от първия ден нашите сънароднички са били не просто заподозрени, а вече осъдени !? Че всякакви повече или по-малко дипломатични, компетентни и интелигентни демаршове на българската държава са били ОБРЕЧЕНИ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ. Дори и “оправданият” д-р Здравко Георгиев не беше пуснат да напусне Либия. И той беше оставен като заложник. Но дали само той е заложник на Кадафи ?

Отговорът е, че когато някой в Триполи и Бенгази е планирал операцията по изобличаване на “слугите на дявола” и на “световния империализъм”, изборът е паднал върху българите поне по четири причини:

- българската държава не разполагаше към онзи момент, а до голяма степен и днес, с инструменти, с които да окаже натиск върху Либия. Представете си за секунда, какво щеше да стане ако задържаните бяха американци, англичани, французи или руснаци ... Какво щеше да стане, дори ако бяха католици или мюсюлмани ? О не, такива грешки тайните служби не правят. Бяха обвинени българи и един палестинец – човек с отечество, но без държава ...

- освен с арестуваните българки и д-р Здравко Георгиев, либийската страна разполагаше и продължава да разполага с още поне пет хиляди (5 000) заложници – български специалисти в различни области, работещи в Либия. За по-голямо удобство, голяма част от тях по онова време (още повече - днес), бяха със собствени индивидуални договори, а не бяха излезли чрез съответните български държавни фирми. Не е случаен фактът, че след като ужким изобличи чудовищна “българска конспирация”, Либия продължи охотно да приема всякакви български специалисти – особено МЕДИЦИНСКИ.

- либийската страна е застрахована, дори и в случай на тотален провал на обвинението за заговор срещу деца. Срещу българите има повдигнати и други обвинения (за незаконна търговия с валута, за аморално поведение, за употреба на алкохол), които при прилагане на цялата строгост на либийския закон, могат да оправдят многогодишното пребиваване в либийския затвор и дори да осигурят и по-нататъшно оставане в него;

- българското правителство по онова време беше абсолютно про-западно, про-натовско, про-американско. Прекрасна мишена, що се отнася до страничните политически ефекти.

Така че, нека не си губим повече времето в догадки – българките са били планирани и посочени като изкупителни жертви и заложници, чрез които да бъде шантажирана не само България, но и целокупното западно общество. Жалко за огромните усилия на юристи, дипломати, арабисти... Тяхната борба е била обречена от самото начало. Нейната стойност е само в проявеното съпричастие и солидарност.

Като казваме солидарност, трябва да се запитаме дали солидарността на българското общество трябваше да се изрази само в бдения пред либийското посолство и в държавно финансиране на защитата в либийския съд. Не трябваше ли, водени не само от солидарност, но и от инстинкта си за самосъхранение, българските специалисти да започнат да се изтеглят от Либия ? Не трябваше ли поне нови българи да не заминават за тази “правова” и “демократична”, “народовластническа” държава ? Що за солидарност е да създаваш алиби на либийската власт?

Либийските официални власти имаха възможността многократно, ехидно и перфидно да възкликват: “Ама, какви фалшиви обвинения, за Бога? Та в Либия работят няколко хиляди българи ...Ние ги обичаме и уважаваме. Никой не ги притеснява”. Нашите славни гурбетчии също климаха телешки и повтаряха: “Ами да, не усещаме никаква промяна в отношението към нас”.

Няма оправдание за тези българи, които заминаха да въплащават в дела идеалите на “Зелената книга” на Кадафи, след избухването на сканадала. Отдавна Либия не е единственото място, където може да се припечели нещо в повече. Най-новите ни гурбетчии в Либия дадоха каквото можаха, за да бъдат вързани ръцете на българската страна още по-добре. За да трябва българските власти да ни предупреждават всеки път преди поредното фарсово съдебно заседание, да не правим коментари за да не раздразним либийците. Сигурно са ни съветвали основателно. Аз самият не съм направил един публичен коментар за седем години. Но сега не виждам причини да не си кажем всичко.

Д-р Здравко Георгиев, смазан от преживения ужас възкликва, че в Либия всичко е непредсказуемо. Уви, може да се окаже предсказуемо. Кадафи показа, че поведението му почива на абсолютно рационални съображения – балансиране на вътершното напрежение в Либия между отделните кланове и племена и тотален шантаж над Западния свят, с който е тръгнал да се помирява. Плащането на обезщетения за извършените терористични актове и спирането на разработването на ядрени оръжия са тежки аргументи в пазарлъка му с ЕС и САЩ. Към това, вождът на либийската революция добавя и ориенталското изнудване със СПИН сканадала.

Тогава за съжаление, най-вероятният сценарий е фарсът да продължи. Либийският съд да протака представянето на мотивите за присъдата. След това да последва новото, по закон последно обжалване от българска страна. След това съдебният фарс да продължи още известно време, след което присъдите пак да бъдат потвърдени. След това присъдите да не бъдат изпълнени, но и българките да не бъдат помилвани. Просто да си седят в килиите за смъртници, докато Кадафи мисли. А той може да мисли произволно дълго ...

Не че не е възможен и алтернативен сценарий – след обжалването и потвърждаването на присъдата, тя да бъде изпълнена и Кадафи да си измие ръцете пред враждебните към него и клана му жители на Бенгази. Но първият сценарий е по-възможен. Може би и защото е по-садистичен.

От тук нататък, поне за мен, българската стратегия може да е само една. Правосъдието си е правосъдие –в Либия то е просто карикатура ... Българската държава може да играе само политически от позицията на новоприет член на ЕС. Последният нищожен шанс да объркаме сметките на Кадафи е тоталният международен натиск, за който България трябва да направи всичко възможно и невъзможно. Без да се притеснява за изискаността на изказа на официалните си лица. Вече е ясно, че той не е от особено значение.

Не се опитвам да се правя на специалист по всичко. В България има достатъчно компетентни юристи, добри дипломати и талантливи арабисти. Просто искам да кажа, че истината трябва да се погледне право в очите, а използването на СПИН – скандала за български вътрешно политически интриги да се прекрати незабавно. Въпрос на национално достойнство ...

 

* Изразените мнения са лични. Те по никакъв начин не ангажират Съюза за стопанска инциатива, на който авторът е заместник председател или Нов български университет, където преподава.




Гласувай:
1



1. ssstto - Ако са били католици?
19.12.2006 21:02
"Представете си за секунда, какво щеше да стане ако задържаните бяха американци, англичани, французи или руснаци ... Какво щеше да стане, дори ако бяха католици или мюсюлмани ?"А заедно с българите нали е имало и поляците и филипинци.Едните не са ли католици,а другите мюсулмани?
цитирай
2. kuromur - И аз избягвам да обсъждам конкретно ...
19.12.2006 21:08
И аз избягвам да обсъждам конкретно политически въпроси, но не мога да не коментирам това, което става в Либия. Тук, в Германия- мога да кажа че това беше нещо, което обедини всички българи, а и не само българи в очакване. Веднага след последната лекция се събрахме да чуем новините. По CNN видяхме Ивайло Калфин, когото искам да поздравя, защото въпреки че беше видимо емоционално разстроен успя да каже за една минута, всичко, което трябваше да се чуе: "Българите са невинни, международната общественост го знае, търсим помощ от нея". Последваха велите обяснения на Кондолиза Раис, която заяви че САЩ са "разочаровани".

Целия този фарс напомня силно и ясно, това, което се вършеше във всяка тоталитарна държава- търсене на враг на всяка цена. За Германия това бяха евреите, за Източния блок- кулаците и враговете с "партиен билет". Имаме типичен случай на отклоняване на общественото мнение от реалните му проблеми в Либия...

Смея да отбележа че това, поне за мен, е един садистичен покер, в който Кадафи блъфира, за да достигне своето- парични компенсации! Никой не споменава за либийския дълг към нас, който предполагам е стигнал към 50млн долара- нека този, който има точна информация да я споедели. До колкото ми е известно България има право да експлоатира и петролно находище в Либия(един вид концесия), което до този момент не е разработено. Това ли е целта? Да се направят 5 човека едни нови Сергей Антоновци?! Ако отстъпим всичко на Либия като дълг и концесии имаме ли гаранция че утре няма да има подобни процеси? Отговорът е твърдо "НЕ"! Аз призовавам: "Нито крачка назад! Нито педя отстъпка!"

От друга страна, обаче присъстват допълнителните обвинения. Не искам да обвинявам никой, но по въпроса с алкохола, вероятността да имат вина не трябва да бъде изключвана. Въпреки това, доказателства по никое от обвиненията, които да издържат в който и да е било съд по света няма!

Това, за което мисля, че трябва да се борим са реципрочни мерки против Либия. Търговски санкции от страна на ES i OON, дори едно ембарго, трябва да бъдат поставени на дневен ред в горепосочените организации.

Простете за емоционалния коментар!


цитирай
3. kuromur - Пардон дълга сме го харизали: ...
19.12.2006 21:19
Пардон дълга сме го харизали:

"Осведомен либийски правителствен източник съобщил, че се е състояло първото по рода си съвещание от 1999 година насам по въпроса на СПИН делото под ръководството на министър-председателя на Либия Ал Багдади ал Махмуди. Подробности за заседанието не са били оповестени в медиите, нито в сайта на правителството, отбелязва "Либия днес".

На заседанието е било решено либийската страна да внесе сумата от 120 милиона либийски динара в Международния фонд за заразените със СПИН деца, както и да бъде прехвърлен към този фонд либийският дълг към България, който възлиза на 53 милиона долара, съобщава интернет" изданието "Либия днес".
цитирай
4. teodordetchev - Католици или мюсюлмани.
19.12.2006 21:20
До ssstto:
Благодаря за стотния по редкоментар в блога! За съжаление той е по крайно неприятен повод.

По-вероятно е и филипинците да са били католици, мюсюлманите на Филипините са малцинство. Факт е, че всички други, които бяха арестувани за "парлама" бяха пуснати. И не защото техните посолства или специални служби са били толкова пъргави - каква ти тук пъргавост, откакто си попаднал в ръцете на либийското "правораздаване". Българите наистина бяха идеалните виновни.

До kuromur:
по принцип винаги съм бил противник на икономическите санкции, защото винаги страдат обикновените хора, а управляващата върхушка продължава да нагъва деликатеси. Само че, в този случай обикновените хора в Либия до голяма степен си заслужават глада.

Друг е въпросът, че ако международната общност реши да предприеме радикални действия, това би могло да стане най-вече със светкавично блокиране на либийските авоари в чужбина. това вече е правено (примерно с иранските авоари) и определено е по-ефикасно от икономическите санкции. Когато имаш работа с диктатори от типа на Кадафи, единствения език, който разбират е когато бъдат засегнати личните или семейните им интереси. Иначе, те дори биха се зарадвали на възможността да леят крокодилски сълзи пред световните медии, за натиска, който им оказва "световния империализъм" чрез икономическите санкции. Тази пиеска вече сме я гледали - най-яркото изпълнение беше може би в Северна Корея, където хората наистина умират от глад, но вождът - слънце продължава да "укрепва националната независимост" с ядрени демонстрации на сила.
цитирай
5. nio - Солидарен съм с чувствата на всички ...
19.12.2006 21:20
Солидарен съм с чувствата на всички българи и честни хора по земята.
Абсолютно съм съгласен с kuromur/да вземе да си зареже на вратата:-))))/че нашите станаха заложници на политико-икономически интереси.Съгласен съм и че с престъпни режими не трябва да се водят преговори.

И дано пишещите против войните водени от Америка продив различни престъпни,диктаторски режими с спомнят и за жертвите им.Още повече че и в наши дни народа ни дава жертви причинени от такива режими.

С терористи и престъпници,трябва да се говори само по един начин и той не е с отстъпки и заравяне на главата в пясъка.
цитирай
6. nio - Теодоре, не знам до колко обикно...
19.12.2006 22:03
Теодоре,не знам до колко обикновенните хора имат вина,но в една диктаторска държава едва ли има свободен достъп до информация.Не искам да оневинявам никого,но имам спомени от комунистическата пропаганда в България.Все си мисля че и в Либия не е по-различно.
цитирай
7. gantree - не съм изненадан
19.12.2006 22:05
аз лично не съм изненадан от потвърждаването на присъдите в Либия; не виждам никакво място за емоции - негативни, или каквито и да било други;


до kuromur:
малко по-кротко със сравненията.
Сергей Антонов не беше оневинен, а беше освободен поради липса на доказателства;
малко по-кротко и с призивите; сигурно нямаше да ги има, ако някоя от осъдените ви беше близка позната или роднина;
цитирай
8. teodordetchev - Прав си Нио, но ...
19.12.2006 22:34
Прав си Нио, не случайно писах, че по принцип съм противник на икономическите санкции, които тормозят обикновените хора, докато елитът безгрижно си свирка. Има обаче случаи, когато и обикновените хора трябва да споделят част от вината или поне от угризенията.
Аз лично си спомням митингите, организирани от другаря Лазар Стамболиев, през лятото на "голямата екскурзия". Бяха ни подкарали всички под строй - нас ни вдигнаха от чертожните бюра на проектантския институт. Имаха наглостта да ни раздадат и листчета с лозунгите, които да скандираме - да не вземем да викаме едно и също, че чуждите наблюдатели може и да се сетят, че всичко е режисура. :-) Бяха се погрижили и за плакати с азлични шрифтове - почти като истински.
Никога не съм твърдял, че съм бил борец срещу режима (то и без това си имаме достатъчно активни борци - и срещу капитализма и срещу социализма...), но срещу Възродителния процес бях възроптал още в казармата (прибраха ме в казармата след като завърших ВИАС) и ми беше особено противно да участвам служебно в работно време в подобна бутафория. Но, чудо - около мен имаше СТРАШНО МНОГО ХОРА, които напълно споделяха идеите на другаря Лазар Стамболиев.
По принцип колективна вина няма. Но това, че никой не възропта срещу ексцесите през 1985 и 1989 (да ме прощават отделните единици, които потвърждават правилото), плащаме сега с мрънкането си срещу железобетонната позиция на ДПС в политическия ни живот.

В Либия има безброй обикновени хора, които изобщо не са виновни за ставащото с нашите медицински сестри. Но в Бенгази има едни други обикновени хора, които охотно участват в режисирания спектакъл. Колкото и грозно да звучи, много от тези обикновени хора имат и користни цели - направи справка с гражданските искове на роднините на пострадалите деца. Не бих имал нищо против и България и ЕС да помогнат за лечението (доколкото има такова) на болните лица. Но да се броят пари в брой на освирепелите дейци на Комитета на роднините - не, благодаря.
цитирай
9. nio - Няма разлика в мненията ни. Всъщ...
19.12.2006 23:26
Няма разлика в мненията ни.

Всъщност акцента беше върху това дали диктаторските режими трябва да се "мачкат с всички сили и средства" или трябва да плачем за всеки свален и осъден диктатор.
Малко объркано,но се надявам да си разбрал какво се опитвам да кажа.
Въпроса е принципен и не се отнася само за Либия.Става въпрос за писъка на световната левица,всеки път когато в дадена държава е премахнат някой изрод и е подменен поне с частична демокрация.
цитирай
10. bamby13 - Господ да ги пази медицинските ни
19.12.2006 23:40
сестри!!! Дори не можем да си предстамив през какъв Ад преминават. А Джамахирията е най-отровната комбинация- мюсюлманска Държава, с тоталитарен режим с ляв уклон.
цитирай
11. nio - Бамби, бих го нарекъл верски фаш...
19.12.2006 23:52
Бамби,бих го нарекъл верски фашизъм или нещо подобно.
цитирай
12. bamby13 - Emi не го знам какво е точно
20.12.2006 00:01
но да не им папада човек в ръчичките.....не мога да се начудя на тези които и сега заминават на там. И пак казвам Господ да ги пази. Навярно всеки един ден година им се вижда. А какво става зад стените на затвор в Държава като тази, дори ме старах да мисля.
цитирай
13. kuromur - Аз се извинявам, ако с поредното си ...
20.12.2006 00:20
Аз се извинявам, ако с поредното си крайно мнение съм засегнал някой. Държа само че да отбележа- с или без санкции Кадафи ще държи медиците ни, защото те са инструмент, средство за политически шантаж. Няма да посмее да им посегне, както турците не посегнаха на Йоджелан, въпреки че, ако питаш турчин, имаха пълното право да го направят. Това е една нова политическа реалност- определени личности се ползват за имплицитен натиск над цели държави, дори съюзи. Тази политическа страница започна да се пише още с първото похищение на пътнически самолет(ако не ме лъже паметта 1970 или началото на 70те от палестинци, кацнал в Йордания).


По случая Сергей Антонов: Сергей Антонов се върна психически съсипан(меко казано). Не е въпроса дали е виновен или не- важното е че се върна, a психическото здраве на нашите медици е повече от застрашено. Защо никoй не пледира да се върнат в България и да се съдят тук? Защо никoй не пледира да бъдат под арест тук? Ние на Великобритания върнахме един осъден, нали? Уличен, виновен, осъден! В момента с електронни игри в килията си! И като заключение- дори папата оневини Сергей Антонов, ясно съзнавайки неговата невинност! Кой обаче е в състояние да излекува такъв психически шок? Оставям въпроса отворен:
цитирай
14. bamby13 - Kuromur, абсолютно съм съгласна с теб за важността на
20.12.2006 00:32
психическото здраве. Виждал ли си очите на тези жени? Сигурна съм че си. Психическото им е здраве е тотално разбито и то отдавна. Идеята за съд в България е чудесна, не знам дали е осъществима.
цитирай
15. kuromur - За Антонов имаше 2ма черни героя- ...
20.12.2006 02:49
В случая Антонов- "обвинителите" са ясни. В либийския случай- цял държавен апарат. Наречете ме, както искате- не твърдя че съм политически непогрешим абсолют. Твърдя, че либийския случай поставя под въпрос:
1. Авторитета ни на страна
2. Връзките ни с останалите арабски държави(може би тук е мястото, където можем да търсим съдействие)
3. Авторитета на българския медик
4. Моралът и Етиката на българския служител
5. Нивото на българската медицина

За лобизъм не ми се говори. Нека всеки, който може да помогне по някакъв начин- да го стори(Неведоми са пътищата Божии). Не съм бил свидетел на по-голяма солидарност между българите, както в случая с българските медици. Дори световното първенство беше наблюдавано по "групи"- тук в Германия, докато процеса е наблюдаван от цялата българска общност и не се намери нито един, който да се усъмни в невинността им или един който да не е заинтересуван.

Тихата дипломaция, водена през тези години, се оказа неуспешна. Нито Надежда Михайлова, нито Соломон Паси не постигнаха нещо запомнящо се (с изключение на преместването на българите в човешки условия). Флиртът с либийските манипулатори, считам, трябва да бъде преустановен. Ред е на гласността- след Нова година ще разполагаме с места в Европейския парламент, който може да се яви една идеална трибуна, за казус, който не е личен, нито национален, този казус е етичен, наднационален, скромно ще заявя- от глобално значение за проблематиката на правата и свободите на човечеството.

Във войната в Ливан, руснаците направиха титанични усилия да постигнат своето- освобождаване на 2ма заложника- кагебисти. Защо не сме чули мнение(поне скоро) на Русия по въпроса? Защо не потърсим помощ от нея като се облегнем на традиционните и връзки в арабския свят? Мълчание.... Това е отговорът на въпроса: "Колко струва един човешки(български) живот?"



цитирай
16. thehobbit - Великолепен материал
20.12.2006 14:56
... чак вече ми е неудобно да хваля автора.

За мен още от '99 е ясно, че един бандитски режим - и в частност един бандит - е намерил изкупителната си жертва. Никой не би могъл да предвиди резултата от категоричен натиск още от този момент, наместо "тиха дипломация" в стил "Братко Сюлейман, ... " и "Има нови поводи за оптимизъм... " .

Но видяхме резултата от липсата на натиск и той беше предвидим.

През цялото време обаче - и това не бива да се премълчава - ние наблюдавахме унизителното поведение на значителни групи от обществото ни, начело с т.нар. "близкоизточни експерти", "арабисти" и други куки...
цитирай
17. teodordetchev - Мнението на Милен Радев от форума "Де зората ..." - Берлин.
20.12.2006 19:52
Статията за медицинските сестри определено се е разпълзяла из нет-а, разбира се и с известно мое съдействие. Вече присъства освен в блога, в www.news.bg , в www.points-of-view.org , в www.de-zorata.de …. Доста интересен коментар предлага Милен Радев в “Де зората ...”. Van Helsink го е пуснал вече в www.news.bg , аз пък ще го поместя тук. Той напълно правилно е разпознал автора като известния коментатор и публицист Милен Радев от Берлин. Цялата дискусия от “Де зората ...” можете да прочетете на адрес:

http://www.de-zorata.de/viewtopic.php?t=105

По-долу прилагам мнението на Милен Радев:

"Споделям написаното от Теодор Дечев. Много точни и навременни размисли - според мен.
За нас, ненамиращи се непосредствено в центъра на емоциите в момента, не е никак излишно да ни бъде напомнено и по този начин за значението на събитието. Колкото и рационално да сме в течение на нещата.

Това някак се връзва и с дискусията в темата за "За заплахата, пред която сме изправени". Мисля си, че сега, когато българската общественост усеща, какви емоции събужда едно произволно и дивашко осъждане на смърт на петима сънародници от една чужда сила, може би по-пластично би трябвало да се осъзнаят чувствата, стоварили се върху Америка на 09/11. Когато не над петима, а над три хиляди невинни човека бе произнесена и моментално приведена в изпълнение смъртната присъда, когато от стотици метри захвърчаха тела, а по плочите пред WTC заваля градушка от хора. Неизгубилите чувството за емпатия би трябвало да са в състояние сега по-добре да усетят силата на възмущението, на "свещения гняв" - още повече, когато осъзнаваш, че всъщност няма какво да направиш в отговор. И то няма нищо общо с това, дали одобряваш конкретната политика на JWBush или не.

Една само забележка по същността на част от написаното от Теодор:

За жалост има още един фактор, който обуславя реалната политика на ЕС и ще играе роля и занапред - през последните месеци Либия се превърна в най-широко отворената врата за приток на нелегални имигранти от Черна Африка (това е впрочем и една от основните причини за разпространението на СПИН в страната - чрез нещастните пришълци от Габон, от Гана и прю. - тема табу за официалната пропаганда в Либия).

ЕС е принуден да се съобразява с това и въпреки вербалните си днешни яростни реакции, в областта на реалната политика ще води примиренческа до голяма степен политика с Либия, за да си осигури нейното участие поне в ограничаването на този приток.

Няма в момента проблем, който така да плаши високата политика на големите държави в Зап Европа, както неконтролираната миграция главно от Юг (когато нещата опрат да става дума и за миграцията от Далечния Изток, тогава вече ще е много късно - но засега това си проблем на Руския Изток - там постепенно и извън вниманието на широката публика китайският елемент заема все по-големи и по-големи руски територии, а алкохолизираното и демографски примряло руско население се свива и става все по-маргинално).
Пиша горното на основата на конкретни информации."
цитирай
18. teodordetchev - Покрай либийската трагедия, някои се развихриха ...
20.12.2006 20:08
Вижте сами, какво е чудо станало във Варна - града голяма. Варна - гражданска столица на България, проф. Димитър Иванов - граждански премиер на България ... Нерде - съдбата на медицинските сестри, нерде - нови столици и министър - председатели. Чудя се, на какви още психоделични изстъпления ще станем свидетели.

http://lokovarna.blog.bg/viewpost.php?id=30988
цитирай
19. kuromur - Не можах да се сдържа да не дам link ...
20.12.2006 20:23
Не можах да се сдържа да не дам link към един превод на статия на Либерасион от БТА:
http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=982171

Цитирам само края:

"Едно е сигурно: нищо няма да помръдне, ако няма обезщетения. Следователно това трябва да е приоритет на приоритетите при неофициалните сделки, които се очакват през следващите седмици."



Г-н Дечев,
Ние хубаво се смеем на психоистъпленията, но вече толкова хора ги подкрепят(въпросните истъпления), че се замислям дали аз съм нормален-:))))).
цитирай
20. merita - Твърдо съм за
21.12.2006 22:11
тотален натиск от страна на международната общност върху Либия.
Край на тихата дипломация за която апелираха до сега наши държавници.Ясно е че става въпрос за изтъргуване на сестрите .Въпроса е на каква цена и кога.Съжалявам за нашите сестри и се моля за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810355
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов