Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2007 21:22 - Можем да изберем и добри евродепутати.
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 16540 Коментари: 29 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2007 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МОЖЕМ ДА ИЗБЕРЕМ И ДОБРИ ЕВРОДЕПУТАТИ

 

Теодор Дечев

 

Предстоят избори за депутати в Европейския парламент.

Излишно е да се пишат дълги тиради за това, че такова нещо се случва за първи път в България, че провеждането на тези избори ще е крайъгълен камък в интегрирането ни в политическата система на ЕС, че това ще бъде тест за доверието на обществото в политическите сили и пр. и пр. За публиката може би най-важния въпрос е: “Кого ще изпратим в Брюксел, та да не ни излага през чужденците ?”.

Действително, в тези писания за българската народопсихология, които са писани от здрави сатирични и хумористични позиции, въпросът “как да не се изложим пред чужденците ?” във всичките му възможни мутации и интерпретации, се класира по важност веднага след двата култови проблема, стоящи пред нашенеца – “да не настине” и “да не се мине”. Въпреки игривата увертюра, веднага искам да отбележа съвсем сериозно, че има шанс в Европейския парламент да бъдат изпратени адекватни хора.


Подобен светъл оптимизъм се опира на самото естество на изборите за депутати в Европейския парламент. На тях, България ще трябва да излъчи 18 депутати, които да заседават в Брюксел и в Страсбург. Вижда се, че става дума за ограничен брой хора, които ще се състезават за място в извършването на изключително специфична работа. Надеждата, че през следващите години по маршрута “София – Брюксел – Страсбург - София” ще се движат сравнително прилични и приемливи български граждани се опира именно на словосъчетанието “ограничен брой хора”. Да видим защо …


Предстоящите избори за депутати в Европейския парламент ще се проведат по пропорционалната система, като територията на България ще бъде обявена за един многомандатен район. Когато пишем, че изборите ще се проведат по пропорционалната система, не бива да забравяме, че на народните представители постоянно се предлага вариант за въвеждане на някаква форма на пропорционална система с “мажоритарен елемент”, каквато е избирателната система в Германия или въвеждането на т. нар. “преференциална листа”. Имаме всички основания да смятаме, че за изборите за депутати в ЕП, ще бъде предложено прилагането на “преференциална листа”.

Идеята за преференциалната листа се лансира от дългогодишния член на ЦИК – Димитър Димитров - преподавател по избирателни системи във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, още от 2002 г. Идеята беше прокарана в проекта за избирателен кодекс, който така и не беше гласуван на второ четене от предишното Народно събрание.

Идеята за преференциална листа е проста. Примерно при тези избори за Европейски парламент, България ще трябва да излъчи 18 депутати. Партиите ще се явяват на изборите с по една национална листа – страната е обявена за един многомандатен избирателен район. Кандидатите в листата се подреждат по усмотрение на партийните ръководства, но избирателите ще имат възможността да ПОДРЕДЯТ кандидатите по свой вкус, като поставят съответния номер пред името на всеки кандидат. В случай, че няма поставени номера на листата ще се приема, че избирателят приема “партийната” подредба.

Не е невъзможно да бъде приет подобен вариант на пропорционалната система – с използване на преференциална листа. Подобен експеримент ще бъде демонстрация пред обществото, че има политическа воля да бъде разчупен монопола на партийните ръководства върху подреждането на имената в листите. Всъщност, партийните ръководства нищо няма да загубят.

- листите се съставят от тях;

- всяко уважаващо себе си партийно ръководство ще събере по 18 благонадеждни кандидати, които избирателите могат да подреждат както си искат;

- броят на получените мандати пак ще зависи от броя на подадените гласове за партийната листа.

Единственото нововъведение ще бъде, че освен конкуренция между партиите, ще възникне и вътрешна конкуренция между кандидатите от една и съща листа. Това разбира се, може да породи и раздор между кандидатите от една и съща листа. Докато преди кандидатите от “долните етажи” работеха изцяло за водачите на листите, то сега всеки кандидат – депутат, който се старае в избирателната кампания, ще бъде гледан с подозрение от колегите си, поради съмнението, че се домогва до благоволението на избирателите, които да го “преномерират” по-напред за тяхна сметка.

Цената на едно депутатско място ще бъде равна на 100:18=5,555(5), приблизително 5,6 % от гласовете. Няма да има нужда да се установява процентна бариера, тъй като и така тя се въвежда по естествен път. При това, бариерата е доста висока – 5,6 % ! При сегашното състояние на нещата, би могла да се направи съвсем приблизителна, абсолютно без всякакви претенции прогноза, кой колко евродепутати би могъл да спечели:

БСП може да очаква спечелването на пет или шест депутатски места.

ГЕРБ ще има най-вароятно трима депутати. Има основание да се смята, че ГЕРБ ще “даде на концесия” листата си за тези избори на “Европейския път” на Димитър Абаджиев и на БЗНС “Народен съюз” на Анастасия Мозер. Досега не сме чули да се лансират имената на други “ГЕРБери” и това е съвсем логично – евентуалното влезане на Димитър Абаджиев, Мария Капон и Анастасия Мозер ще представи ГЕРБ пред европейските десни политици с познати и най-важното – предвидими лица. По този вачин, партията на Бойко Борисов ще бъде легитимирана пред “европейските десни” по почти безупречен начин.

Нормално е да се очаква, че ДПС ще има един депутат – за “цвят”. Пак един депутат е пределът на възможностите на “Атака” – трябва да има някой, който да спори с представителя на ДПС.

СДС, НДСВ и ДСБ ще трябва да направят свръхусилие (всяка по отделно), за да спечелят по един мандат. “Рулетката” на предпочитанията ан избирателите, може и така да се завърти, че някоя от трите партии да остане без мавдат.

Специално ДСБ най-вероятно ще разчита на върхова мобилизация на привържениците си и на ниска избирателна активност.

Партии като ССД, “Гергьовден”, “Новото време” и “ВМРО” ще трябва да разчитат не само на пълната си мобилизация, но и на чудеса и окултни фактори за да попаднат в Европейския парламент.

Трудно е да се прогнозира избирателната активност. На пръв поглед – нормално е да се очаква тя да бъде ниска. От друга страна, тези избори ще се провеждат за първи път и могат да привлекат хората дори и като атракция – имаш правото на безплатно удоволствие - да гласуваш за евродепутати. Привезената по-горе прогноза за резултатите на партиите е изключително оптимистична по отношение на избирателната активност. Тя предвижда само някакви си 30 % негласували. Те спокойно могат да бъдат и 49 %. Със сигурност ще има “остатък” от гласове, подадени за партии, които няма да получат заветните 5,6 % от гласовете и няма да излъчат собствени депутати. Този остатък ще бъде преразпределен със съответната нормативно установена математическа методика между партиите с резултат, който е по-висок от 5,6 %.

Направените прости сметки показват, че в повечето партии, с изключение на БСП и до някъде на ГЕРБ, всяка позиция, освен водещата, е “пълнеж”. Смисъл от участие в такава листа би имало само ако се въведе описаната по-горе “преференциална листа”. Тогава кандидатите за депутати ще се състезават хем с конкуренцията от другите партии, хем с колегите си от партийната листа. (Тази оценка също е доста оптимистична, защото дори и да се въведе “преференциална листа”, по-голямата част от избирателите, въпреки всичко ще пуснат бюлетината без да преномерират каквото и да е).

Подобна ситуация дава възможност на партиите някак си по-безконфликтно да направят своите номинации на кандидати за евродепутати. За разлика от местните и парламентарните избори, където състезанието е за голям брой кметски, съветнически и депутатски места и задължително се развихрят вътрешнопартийни размирици, изборите за евродепутати са за минимален брой позиции. Като изключим БСП, където блъсканицата за евро-мандати била като в Токийското метро, поради по-оптимистичните очаквания, във всички останали партии, броят на печелившите ще бъде меко казано ограничен.

Не може да се очаква бъдещите бъгарски евродепутати да имат свръх-очаквания и за евентуалните облаги от лобистката им дейност в Европарламента – там правилата са драматично различни в сравнение с родните. На народните избранници ще бъде необходимо и доста време за да вникнат в Брюкселско – Страсбургската практика. Може би – поне до края на мандата … На всичкото от горе, става дума за един непълен по продължителност мандат.

Всичко това дава възможност на партийните ръководства да се огледат наистина внимателно и да се опитат поне веднъж да “се отсрамят” с прилични кандидати, без да се съобразяват с лобистки, землячески, вътрешно-фракционни и други обстоятелства. Дори да се престрашат и да “дадат ухо” на предложения, дошли от гражданското общество, ако на последното са му останали нерви за да прави предложения.

Лично аз бих препоръчал на партиите всеки кандидат, номиниран от гражданските организации, който е с нормално психично здраве, адекватна професионална подготовка и обща култура, както и съответни езикови познания, в случай, че се присъедини към една проста формула:

- Българските евродепутати, (независимо от това с коя партийна листа са избрани и независимо от това в коя парламентарна група в Европарламента са седнали) да подкрепят под никакъв предлог приемането на законодателство, което може да доведе до загуба на конкурентоспособност на българската икономика. Най-характерният пример е въпросът за въвеждане на хармонизирани (унифицирани) данъчни ставки на територията на ЕС.

- Българските евродепутати, трябва да се противопоставят ВИНАГИ на подобни идеи, защото те се лансират от държави с мощни икономики и високи данъчни ставки – преди всичко от Германия и в някаква степен от Франция. Срещу подобни идеи, българските депутати биха имали подкрепата на депутатите от т. нар. “Нова Европа” – особено на прибалтийските страни, както и на Обединеното кралство, които не биха допуснали подобно ниво на унификация и данъчна централизация в ЕС дори и по чисто патриотични подбуди.

- За да сме сигурни, че кандидатът за евродепутат знае къде точно отива, добре ще е още от самото начало да заяви, че си дава сметка, че ЕС е преди всичко инструмент за запазване на МИРА в Европа, а след това – общ пазар, общо икономическо пространство, “европейски социален модел” и пр.

- Кандидатите за евродепутати, трябва да заявят ясно, че България ще заеме активна позиция в процеса на реформиране на Европейския съюз. ЕС безспорно се нуждае от преминаване към ново качество, но нашите законодатели в Брюксел/Страсбург трябва да направят всичко възможно България и Румъния, като страни от последното разширение, да получат колкото е възможно повече средства за регионалното си развитие, за развитието на човешките си ресурси и за създаване на конкурентоспособна “икономика на знанието”. Имаме пълното морално право за подобни претенции, защото дори страните от предишното присъединяване – десетте страни от Централна и Източна Европа, успяха за изминалите няколко години да «абсорбират» значителни средства от структурните фондове и др.

- активната позиция при реформирането на ЕС би трябвало да предвижда и достатъчна доза разумен скепсис и съобразяване с факта, че «пътят към ада е постлан с добри намерения». Може веднага да се даде пример с идеята за унифициране на данъчната основа в страните от ЕС. От една страна е примамливо да има еднаквост в това отношение – това би улеснило воденето на счетоводствата на фирмите, опериращи в европейското икономическо пространство. От друга страна, подобна реформа ще изисква много големи усилия, ще трае десетилетия и ще породи технически усложнения при първоначалното си осъществяване. Трябва да се направи оценка доколко тези усилия си струват. Отделен въпрос е, че въвеждането на обща данъчна основа, лесно може да се използува за спекулации в посока – въвеждане на унифицирани данъчни ставки, което е абсолютно неприемливо.

 

Разбира се, има най-различни, много сериозни въпроси, по отношение на които българските кандидати за евродепутати ще трябва да имат ясна и обоснована позиция. Най-малкото по отношение на т. нар. “конституционна криза” в ЕС, както и по въпросите за по-нататъшното разширение на Съюза. Тук обаче, наистина са допустими нюанси и различия в позициите. За това и съм ограничил “задължителните” изисквания към евродепутатите до горния “катехизис”.

 

Някой би ме обвинил, че не познавам партийната система на ниво ЕС, че там партиите са наднационални и защитават общи идейни позиции, а не интересите на отделните държави – членки. Това е и така, и не е съвсем така. Действително, партиите са наднационални, но от друга страна факт е, че през последните дни британската преса се занимава непрекъснато с факта, че България и Румъния имат заедно почти толкова депутати, колкото и Обединеното кралство ... Защо ли ?



Тагове:   можем,


Гласувай:
1



1. kuromur - Мисля, че ни трябват зрели и умерени ...
15.01.2007 21:48
Мисля, че ни трябват зрели и умерени хора, за евродепутати, с опит в държавната администрация. Още повече, уважаеми г-н Дечев, апелирам да се кандидатирате. Имате личната ми подкрепа, както и на повечето български студенти в Германия.
цитирай
2. teodordetchev - Благодаря, благодаря, само дето ...
15.01.2007 21:57
не разбрах как добих подкрепата на повечето български студенти в Германия. Да не са и те заклети блогъри, като нас Куромуре ? Понеже вярвам, че не се съмняваш в симпатията ми към теб, ще си позволя да ти напомня един епизод от "Бай Ганьо се завърна от Европа" - моментът, когато Бай Ганьо, Гочоолу и Дочоолу, заедно с неизбежния Гуньо Адвокатина, "трансформират" петицията си до Княза. Трансформират - т. е. обърщат с хастара нагоре петицията. Тя е писана в защита на Стамболов, а те за отрицателно време я обръщат против него, защото Князът е назначил за министър-председател Константин Стоилов, преди Бай Ганьо да успее да се изстъпи пред Височеството.
Та във въпросната петиция има едно място, където се твърди, че текстът е подписан от 11 000 най-видни граждани. Бай Ганьо гледа текста, цъка с език и вика: "ей, ама като лъжем сме по-големи лъжци и от брадатите цигани". (По онова време подобно изказване е било политически коректно и не е представлявало форма на дискриминация по етнически произход :-))) ) След което пита Дочоолу, ако не греша: "11 000 най-видни граждани !? Махни хилядите - колко остават ?
Единадесет, отговаря чистосърдечно Дочоолу. Нали аз ходих със стражар да ги събирам ..."...
Вярно, в наше време, няма нужда от стражар - има си Интернет, ама посмали малко Куромуре, че почвам да се изчервявам - нали се досещаш от какво :-))) ?
цитирай
3. kuromur - Вижте сега г-н Дечев от Мюнхен до ...
15.01.2007 22:22
Вижте сега г-н Дечев от Мюнхен до Магдебург имате симпатизанити. Питам Ви директно, че като направим инициативен комитет за Вашата кандидатура да не вземете да се откажете. А поне за студентите, на които съм асистент гарантирам, че най- искрено Ви поддържат. Така че, мисля, че един гражданско- отговорен човек, филантроп и реалист като Вас трябва да се замисли. Поканата я имате- ако трябва ще направя списък с имената на колегите, пък Вие ще вземете решение.

цитирай
4. teodordetchev - Гледай сега Куромуре...
15.01.2007 22:32
Въпросът е много по-сериозен, отколкото мислиш. Все пак, аз представлявам една организация, която работи не в рамките на плуралистичния модел на посредничество между интересите (т.е. политическите партии,явяването на избори и пр)., а в сферата на корпоративния модел на посредничество между интересите (където се решават проблемите на труда, а участниците в преговорите са едни и същи, без да се явяват на избори - синдикатите и работодателите). Иначе казано, аз съм заместник председател на една работодателска организация и нито мога да приема, нито да ти откажа без нейната санкция. Е, да ти откажа мога, ама после някой може да ми дири "клуп и край", както казваше баба ми, защо съм ти отказал :-)))
Впрочем, най-сериозно ти благодаря за доброто отношение, но дай да видим поне избирателния закон, че да видим ще могат ли изобщо да се кандидатират независими кандидати :-)))

П. П. По въпроса за моделите на посредничество между интересите - плуралистичен, корпоративен и consotional (аз го превеждам "квотен") - виж Саймън Хикс - Политическата система на Европейския съюз, С., Изд. Парадигма, 2001 г.
цитирай
5. economics - Подкрепям
15.01.2007 23:10
Много добри предложения - мисля, че отстояването на българския интерес трябва да е на първо място, а ниските данъци са първостепенен интерес за нашата страна.

По този повод, и по повод желанието на Меркел да съживи мъртвата европейска конституция, може би е добре България да има някаква позиция по тази конституция /за предпочитане против/. Economist е озаглавил коментара си за конституцията A monster lives again (European leaders are about to squander their second chance to get the constitution right).

П.С. Какво е твоето мнение за конституцията - и какво трябва да правят БГ евродепутатите с нея /още повече, че доколкото знам нашата страна не е ратифицирала конституцията, макар че царят я подписа/.

Георги Ангелов
www.ikonomika.org
цитирай
6. echeveria - въпрос
15.01.2007 23:20
тъй като на последък не съм в час възможно ли е евродепотатските места за нас да изиграят роля на спасителен бряг за някой наши бивши и сегашни политици с не до там чисто минало и ветроятни опити за процеси срещи... да речем корупция?
цитирай
7. teodordetchev - Както се казва ..."В Сблъсък няма невъзможни неща".
15.01.2007 23:25
В нюз.бг точно днес се разисква отказът на Стефан Софиянски да се яви в съда. Основанието му е точно фактът, че е евродепутат в момента. Само че, ако някой иска да се крие от правосъдието зад депутатски имунитет, едва ли Европарламента точно ще го оправи. Там наистина ще попаднат единици - за този сезон 18 души и това е ...
цитирай
8. анонимен - echeveria sym
15.01.2007 23:33
и аз смятам че част от наднационалноста на партии в ЕС е мит.как точно националист от гърция ,България и да речем след време от Сърбия ще са над национални някак не го схващам в реалноста ако са чисто популистки идеите им ще изгубят гласове в родините си ако не са няма да се разберат със "съседните приятелски партии :)
цитирай
9. tsbotev - Теодоре,
16.01.2007 01:01
Каква тема подхвана? За 90 % от хората това е пълна тъмнина. Тези избори пак ще се превърнат в "манифестация на бастуните към урните". И нищо повече. Няма корумпирани, няма мафиоти. Ще си изберат "техните" от БСП. Върви обяснявай за какво става дума. Утре ще ти кажат: "Нали ми казаха? Във вестника било пишело". Никой в България не може да се пребори с този "подход". Върви обяснявай, че трябва да бъдат хора с международен авторитет, приемани в европейските страни, с ясна визия за Европейския съюз, дълго време били учители на повечето от тези, които ще бъдат избрани. Просто няма кой да разбере.
Така, че, не се кандидатирай. Избирателите не те заслужават. Нали знаеш за кого ще гласуват? За ония, които ги няма в листите. За протежетата им и за роднините им. Естествено и най-вече - за комунистите. Да им се отблагодарят. Че били ходили на море. В бараки и палатки и си носели доматите и ракията от къщи.
цитирай
10. анонимен - нека сега да ходят на море и да си н...
16.01.2007 01:10
нека сега да ходят на море и да си носят ракия ама няма да е от къщи за жалост щото "комунистите " им я изпиха за жалост да си карат количките с ефтиното европеиско гориво и да си спомнят кога нафтата е била за горене по домовете за 6 ст. гадните комунисти да продават нафтата по 6 ст. а тя реално да е 1,3 лв.ще има ретроградност до като сегашните "комунисти " не направят така че да си мечтаят по на там за тяхното време :)
цитирай
11. teodordetchev - Ей, голямо веселие с това кандидатиране ...
16.01.2007 09:07
Започвам като първия ни демократичен президент да обяснявам какво съм искал да кажа. :-))) Все пак, имам извинението, че не използвам гоорител за тази цел, а си го обяснявам сам :-))) Този текст имаше една простичка цел, извън евентуалния просветителски ефект. Да напомни, че тези избори не са място, където лобитата, приятелските кръгове и др. подобни да си мерят ... влиянието в партийните централи. Просто мандатът е непълен, далаверата - все още е неясна, а технологията на лобизма в Брюксел, тепърва ще бъде изучавана. (Ще взема да пусна един фрагмент за мащабите на лобизма в Брюксел, ама пусто е част от дисертацията ми и не е редно, точно сега да го размахвам). Лобизмът в Брюксел изисква такива човешки и експертни ресурси, че 18 депутати изобщо не стигат за нищо. Затова, дори и за демагогия, партиите биха могли да "излъскат" едни листи от приемливи, прилични хора - и за пред българското общество и за да "не се излагаме пред чужденците". Тук наистина няма място за собственика на ДАП-а в Перник и други подобни кандидатури. И ако партийните ръководства държат на себеуважението си, те наистина трябва да постъпят точно по този начин. Още повече, че съвсем скоро след евро-изборите ще дойдат местните избори и тогава ще стане - "носят ме мамо, влачат ме ...".
Що се отнася до шествието на бастуните - в БСП също трябва да се позамислят, кого ще да кандидатират, защото техните кандидати също не могат и не бива да бъдат от категорията на средностатистическите безличия, с които редовно "допълват" листите си за парламентарните избори. Звучи утопично, но дори и БСП трябва да прояви лек "аристократизъм" при формирането на листите си за еврозепутати.
цитирай
12. thehobbit - Съгласен
16.01.2007 11:43
... за "профила" на кандидатите, а и за хармонизацията на данъците.

За профила си мисля, че ще бъде спазен в голяма степен, но ще има и нюанс на "заточение" - в това отношение ГЕРБ е знаков - Бойко буквално изхвърля зад борда няколко супердосадници и pain in the ass, като същевременно ги използва за дясна евролегитимация и в България, и в ЕС. умен прагматичен ход, трябва да призная.

БСП ще направи нещо подобно, предполагам - симпатични и потенциално проблемни момчета (от т.нар. реформатори) и някой и друг динозавър, който вече не става за пред хората.

За "десните", ах "десните" ... колкото повече говорим за тях, толкова повече те ни слушат, вместо да си седнат на трибуквието и да работят не толкова сложната си работа - да убеждават хората, че са красиви и умни.

Според мен десните могат да извлекат голяма полза от преференциалната листа, дори да събудят привържениците си с предварителни вътрешнипартийни избори.

Но ... няма да го направят.
цитирай
13. анонимен - http://teodordetchev. blog. b...
16.01.2007 17:23
http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=36020
цитирай
14. анонимен - http://netinfo. bg/?tid=40&a...
16.01.2007 17:24
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=990406
цитирай
15. анонимен - Поръчение за бъдещи евродепутати
17.01.2007 16:53
И най-важното, българските евродепутати трябва решително да се противопоставят на всякакви идеи за еврочленство на Турция. Разширяването трябва да върви към Украйна, Беларус, Грузия и Армения. Действително Европа е християнски клуб и нямаме място в него за други "култури и религии". Модерната цивилизация е построена на хилядолетни традиции, които християнството е обобщило по най-добрия възможен начин. То е дало основите на евроамериканската култура - Вяра в Бог, свобода на мисълта, словото и делото, стремеж към щастие, свободна стопанска инициатива, любов към ближния. Ислямската традиция е точно обратното - теократична, тоталитарно-авторитарна обществена подредба, феодално-родови зависимости, корупционни практики, неуважение към живота на другите и собствения също. Робско положение на жените и децата. Агресия към неислямските народи - "Свят на исляма" и "Свят на войната" и разбира се джихада. С такава религия и изповядващите я в общ европейски дом не може да се живее съвместно. А ако някой мисли, че ще има "евроислям", който ще е реформиран и хуманистичен да чете историята от 622 г. насам.
И като стана дума за национална кауза, някой иска ли да няма граница между 7 милионната България и 70 милионната Турция и свободно движение на стоки, хора и капитали? Аз не искам. Защото познайте кои капитали и хора накъде ще текат?
А поводи да отказваме на Турция еврочленство дал Господ. Първо да ни върнат 11 милиардния дълг в долари дължим на тракийските бежанци за имотите им заграбени от Турция. Признат дълг в международен договор. Второ да се изтеглят от Северен Кипър турските войски и когато Кипър се обедини да видим десетина-двадесет години как християни и мюсюлмани, турци и гърци, бивши поробители и бивши поробени ще изградят обща "демократична, хуманна и толерантна" държава.
Трето турското разузнаване и дипломация да спрат да се месят в българските вътрешни работи чрез филиала си ДПС, който впрочем трябва незабавно да разтурим ако си спазваме конституцията.
Четвърто Турция да признае геноцида над арменците.
Пето да даде свобода на кюрдите в територията си каквато имат турците в България.
И т.н и т.н ........
Като изпълнят тези условия и България е 100 милионна, а Турция остане на 80 милиона ще можем да говорим за европейските перспективи на турските комшии. Е има и друг начин... ако турците някак си преместят държавата си на британския остров - примерно в Шотландия, тогава Англия да настоява толкова много за приемането й и да си отваря границите с нея.
А, и да не забравя, нашите евродепутати да поискат включването в европейската конституция на уповаването на Господ Бог, който ни е направил такива, каквито сме. Като негови чада му дължим поне тази благодарност.
Това са го направили даже и американците вкл. на банкнотите си, та ние, които сме им родители да не го направим в Европа.
цитирай
16. анонимен - поддържам мнението за Турското ...
17.01.2007 17:30
поддържам мнението за Турското членство ,но иначе коментара е е бати и простотията въшкарска "евроамериканска" дрисня. ние сме правите останалите да се подчинят или да мрат а? ей на такива като тебе се крепи джихата. Заври си мисионерството от зад да не мирише.
цитирай
17. thehobbit - За Еврочленството на Турция
17.01.2007 20:07
... твърде сериозна отделна тема.

Може някой достатъчно амбициозен да я започне, пък и аз ще си помисля, ако имам време и сили.

цитирай
18. анонимен - Ей, ти 16-тия!
18.01.2007 11:27
Я бе туркофил, нещастен, пиши си името да те видим рязан читак ли си? Сигурно си гласувал и за Кирияк Седефчов? И аз не ща Турция в Европа. Не казвам да мрат, а да си стоят при арабите и тюрките където им е мястото. Европа е християнска и ние живеем по нашите закони.
цитирай
19. анонимен - аз казах че също съм на мнения че м...
18.01.2007 15:59
аз казах че също съм на мнения че мястото на турция не е в ЕС но иначе ебети и тъпото "християнско"послание аз иначе съм Сали мюмюн и щях да гласувам за Доган ако се беше кандидатирал:))))))))) нооо ней си и ако мислиш че тукашните християни приличат на западните направо си са оакъл да ме извини Дечев за думите ми.И не се безпокой няма да приемат Турция в ЕС и не защото ние ще сме против а запада а ние, ако от нашите политици зависеше щехме с консенсооос да ги приемем тя турция щеше да си плати на който трябва за това то и сега го прави я виж как се развива исляма у нас. ти акво правиш по тоя въпрос освен да мрънкаш и лаеш като куче. аз не съм привиржвник на "Атака"но онова предаване за помаците не биха го давали по канал 1 например щото нашите политици вече са се продали по тоя въпрос и вече Турция ни прави аркадан ако знаеш какво значи това:) но хората които само злобеят срещи исляма и казват колко е велико християнствотоне дават алтернатива на тоя проблем ти какво си направил по въпроса?
цитирай
20. анонимен - Amiii
22.01.2007 16:39
Shte me izvinite za latinicata, no ne vinagi imam na razpolojenie kirilica. Gn. Detchev, mnogo mi haresva i dosta chesto si cheta vashiyat blog, no towa da namirash religiozni fanatici navsyakyde e prosto mnogo dosadno. Zashto tezi hristiyani integristi ne si se izselyat na planeta Bush i si se gushkat s nego, a ostavyat svetskiyat jivot na normalnite hora. Nyama da ima Bog w Ewropeiskata kosntituciya sviknete s misylta; samo towa mi ostawashe, da nabivay gospod w glavite na decata mi zaradi nyakakvi si neshtastnici koito ne namirat drug nachin da se opulchat na turcite!
Haide molya vi malko po-seriozen pogled nad politikata!!
цитирай
21. teodordetchev - Не виждам пряка връзка с този постинг но ...
22.01.2007 16:54
Бих казал, че съм вярващ човек, но това изобщо не ме кара да настоявам за споменаването на Бог в Европейската Конституция. Казано е, "не споменавй излишно Божието име". Разбира се, позоваването на Бог в един основен закон едва ли е излишно, но има хора, които мислят по този начин.
За разлика от много "професионлани вярващи", принадлежащи най-вече към църковния клир, аз не смятам, че истинският християнин, както и истинският мюсюлманин или юдеин трябва да се противопоставя на секуларната държава. Напротив, отделянето на държавата от Църквата е гаранция за свободата на вероизповеданията. Обявяването на дадена църква за официална и "държавна" предвещава рано или късно да станем свидетели на религиозна дискриминация. Примери - много. За това и смятам, че записването на Православната църква в българската Конституция като "традиционна", а не като "официална" беше съвсем приемливо решение, макар че някои вярващи (пък и НЕвярващи) и досега осъждат този факт.
Предназначението на Църквата е да подготвя човека за живот вечен, а не да диктува геополитически решения. (Разбира се, далече не всички църковни дейци от повечето църкви споделят подобна гледна точка). Аз съм готов винаги да напомням за препоръката на Исус да отдаваме Божието Богу и кесаревото - Кесарю. (Със сигурност има хора, които ще оспорят моята интерпретация).
Винаги съм се дразнил от насъскването на християни, мюсюлмани и юдеи едни срещу други.

Продължавам след малко.
цитирай
22. teodordetchev - Продължение от предишния постинг ...
22.01.2007 18:25
Та казвах, че винаги съм се дразнил от насъскването на християни, мюсюлмани и юдеи едни срещу други. Винаги ме е шокирал фактът, че не само в политиката, но и във вярата "идейно близките" влизат в най-тежки разпри. В момента не е никак престижно да се позовавам на шериатското право, но в него изрично е посочено, че свидетели по дело могат да бъдат "хората на Писанието" - т. е. мюсюлмани, християни и юдеи могат да бъдат свидетели пред шериатски съд. Не смея да напиша, че ще бъдат равнопоставени или че показанията им ще бъдат с еднаква тежест, но е било време, когато е било точно така - може по време на пророка Мохамед и след него, но е било така.
На времето Фройд е писал, че религията е колективна невроза. Не мисля, че това е вярно, но в редица случаи се налага да признаем, че може да се стигне до подобно състояние на нещата. Не е ли шокиращо, че след като испанските евреи са се спасили от гоненията по време на реконкистата и сред нея в Османската империя - универсална ислямска държава, днес организацията Ислямска конфепенция е основният опонент (да не кажа друго) на Израел ? Темата е изключително обширна и изобщо не е за коментар под постинг :-))) Може би си заслужава да я обсъдим по-подробно.
цитирай
23. анонимен - Lichnata Sfera
22.01.2007 21:33
Az daje ne vijdam dali e vajno v kawo vyarva i dali izobshto vyarvam. Shte me izwinish, no po primerite (az sym na 35 godini v mommenta) ot jiteiskiyat mi opit dosta poveche mi pritesnyavat politicite s veroizpovedanie otkolkoto onezi bez. Ne za drugo, no edinstvenite koito ni yurka za izuchavane na religiya w uchilishte sa veruyushtite. Pyk posle se gavryat s myusyulmanite, che bili fanatici. Az jiveya w Ispaniya, ot 15 godini (predi towa sum jivyala 15 v Maroco i Aljir, v Turciya i kato malka vyv Francia i Yaponiya) i llichno tuk pochvat da mi hodyat po nervite s tova iskane vse religiya ta religiya da ne ni nadrpewareli myusyulmanite! Mnogo mrazya towa nasuskwane mejdu religiite, no nai me drazni da mi nalagat kak da si vazpitavam decata - e ne, tova me vbesyava veche. I chovekat koito po-gore iskashe izrichna religiozna deklaraciya w konstituciyata na EC prosto da ne se nadyava, pone za sega sme poveche zdravomisleshtite koito smyatame che religiyata e mnogo vajna no vliza w kraga na intimnite i lichni chasti ot jivota.
Mnogo blagodarya za blogyt vi - dota me informira! :-))
цитирай
24. nio - Анонимния, тебе Господ ли те е на...
23.01.2007 19:34
Анонимния,тебе Господ ли те е направил?
Щото мене ме е направил баща ми,или поне така си мисля.:-)))
Не виждам нищо лошо в свободното движение на стоки.Предполагам като отидеш на пазара не купуваш нещо като домати на двойна цена само защото е българско.
Иначе и аз съм против членството на Турция,само че по съвсем други причини.
цитирай
25. анонимен - Толкова дълга и куха тирада, за да ни ...
12.02.2007 23:58
Толкова дълга и куха тирада, за да ни кажеш едно единствено нещо- че приемаш персоната си като брилятна опция за избор на "добър евродепутат".
В твое лице корпоративните интереси на разните му там стопански камари и браншове на работодателите вероятно биха имали добър евродепутат, но я си кажи нас, в качеството на български граждани и представители на нацията, какво ни грее твоя избор?
Имаш си господари, плащат ти добре за рекламата, какво се натискаш да ти плащаме и ние? Или ти е малко това, че изобщо сме те оставили да живееш?
цитирай
26. teodordetchev - Виж falkner, по принцип никога не трия мнения ...
13.02.2007 20:40
... , няма да изтрия и твойто. До сега съм изтрил само едно мнение, защото беше подвеждаща реклама за "бурната дейност" на несъществуваща неправителствена организация.

Не си длъжен да харесваш текстовете ми, така че нямам право да се обиждам и за оценката ти за "дългата и куха тирада". Искам обаче да те уведомя, че тук в блог.бг има неписано правило за добрия тон. То се нарушава от време на време, но авторите винаги се върщат към нормите на възпитаното общуване и добрите обноски. Ако мислиш, че с хули и нападки ще впечатлиш някого - направо си губиш времето. Ако мислиш пък, че ще ме ядосаш, направо си в огромна грешка.

Все пак, радвай се, че сме в България. Тук свободата на словото е наистина голяма. В Германия вече щяха да са те глобили с няколко доста солени суми. Ако не знаеш с колко - питай kuromur, той ще те осветли по въпроса. Можеш да се допиташ и до Милен Радев във форума www.de-zorata.de

Свалям шапка и на модераторите на форума, които те търпят - все пак, на някой може да му хрумне да ги обвини, че съдействат за пропагандиране на престъпна идеология. При цялото ми отвращение към твоята пропаганда, мисля че можем и да научим по нещо полезно от нея. Без поздрави ...
Теодор Дечев
цитирай
27. анонимен - Престъпна идеология е либерализмът ...
13.02.2007 20:57
Престъпна идеология е либерализмът и юдеомасонството, чийто представител си самият ти. ( безпогрешно откривам масоните от разстояние един пушечен изстрел, няма смисъл да отричаш).
Относно модераторите на форума- аз изобщо не им свалям шапка за това, че търпят открита масонска пропаганда вместо да вземат здрава позиция по въпроса.
цитирай
28. kuromur - Виж сега фалкнер: 1-во аз съм в...
13.02.2007 21:18
Виж сега фалкнер:
1-во аз съм виновен, защото АЗ предложих г-н Дечев за евродепутат и то по-скоро беше представено във вид на въпрос в един коментар. Защо съм предложил това си е в моето право на гласоподавател.

2-ро нямаш си представа що е масонство, но говориш. Уверявам те, не познавам масон от целия блог.бг

3-то много ще ми е интересно някой път да дойдеш да се понаправиш на нацист в немско. Ела да обясниш на тукашните нацисти, че си нацист. Много бързо ти обясняват с юмручна реторика как славяните са нисша раса.

4-то да се пропагандира нацизъм е забранено от асъл 62 години и си подлежи на наказание. Заповядай да го пропагандираш в немско- немец никога няма да накажат, но на всеки друг ще се зарадват. Лежат се две години или се плаща много солидна сума от порядъка на над 300 000 евро. Плащаш и по 120 евро на час за преводач. Та замисли се
цитирай
29. teodordetchev - Не знам дали е престъпно да си масон,
13.02.2007 21:27
но аз не съм масон - ей Богу. Също така не съм тамплиер, ротарианец и никой не ме е припознавал за архонт - нито на православната, нито на католическата църква. Мисля, че falkner преиграва с позите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807791
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов