Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 23:01 - Мажоритарни прелести - 2. Три сценария за мажоритарните избори - част – II.
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 14002 Коментари: 21 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2009 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(Продължение от предишния постинг)


МАЖОРИТАРНИ ПРЕЛЕСТИ – 2

 

ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ

 

16 ЕИР - Пловдив град


Избори за ЕП – ГЕРБ е на първо място с 30,61%;
КБ
+ДПС=24,62%

КБ+ДПС+ЛИДЕР=29,40%

ГЕРБ




Гласувай:
1



1. kobata - Това е много интересно...
22.06.2009 00:43
Аз си мисля, че нещата при ГЕРБ са много надути като очакване. Според мен на Бойковците просто не им провървя. Моментът, когато беше върха на истерията по ГЕРБ отмина безвъзвратно, без те да успеят да яхнат вълната. Ако бяха се явили направо на парламентари избори, те щяха да постигнат това, което направи Царят. Минаха обаче едни частични кметски, едни евро, едни президентски, едни местни, още едни евро избори и Каузата "ГЕРБ" се разми из общата говорилня. Проблемът на ГЕРБ и Синята коалиция, според мен е в това, че в ГЕРБ има много бивши Костови съратници, в които реваншизмът е взел връх.
С интерес ще очаквам резултатите от изборите за да ги сравня с твоите прогнози. Поздрави!
цитирай
2. eien - Българинът е неуправляем снаряд и цар на шмекеруването
22.06.2009 04:25
Жалкото е, че необразовани и ниско образовани хора с амбиция и жажда за пари и власт са с тотално замъглено съзнание, а ние, простосмъртните избиратели, притиснати в ъгъла по обясними причини, им подклаждаме и действаме за осъществяването на амбициите им.

Например такива отлични разбори, за които сте отделил толкова време, знания и опитност, едва ли ги четат и им обръщат внимание. Уви.
цитирай
3. mamkamu - +
22.06.2009 10:19
Не всичко, може би, опира до събиране и изваждане.
Относно направеното от ГЕРБ, за мен има два варианта:
Или са политически неграмотници (в което съм склонен да вярвам) или искат да се дистанцират от името Иван Костов, което носи отрицателен заряд сред част от избирателите им.

Прекрасен анализ :)
цитирай
4. boyanov - Математиката винаги е била важна :)
22.06.2009 10:44
Да, анализът е много добър и базиран на логични разсъждения. Кой от "сценариите" ще се осъществи, ще разберем след около 2 седмици. Факт е обаче, че ГЕРБ надцениха възможностите си, базирани на традиционно високия рейтинг на ББ. За съжаление (въпреки несъгласието на mamkamu) изборната технология (а и политиката като цяло) е именно събиране и изваждане. Колкото повече успееш да събереш - толкова повече ще получиш. Започнеш ли да вадиш и делиш... работата оттича в канала. Логично беше, членовете на ЕНП да бъдат заедно в тази прекрасна възможност да бъде свалено лявото управление. Вместо това ГЕРБ отблъсна възможността за общи действия със Синята коалиция, а Демократическата партия тръгна да подкрепя пресъмнителното образувание ЛИДЕР. Всичко това остава едно неприятно усещане, че не иде реч за принципен поглед върху основни политически виждания, а нещо съвсем друго, извънполитическо.
цитирай
5. buket - Условията са добри за "бомбички"
22.06.2009 15:51
Ето една:
ГЕРБ и ДПС.
Защо не? Възможно е да е по-добре от Герб и БСП.
Доган се приспособява при всякакви условия.
А и никой не знае истинската цел на една пария, дали да крадат още, или да спрат...малко:)
цитирай
6. haralanov - Вече съм го написал...
22.06.2009 17:55
В Два мои поредни постинга.ГЕРБ и БСП ще управляват заедно България след Изборите.Анализът Ви е повече от добър г-н Дечев.Само не отчита ,,скритото желание,,за съвместно ляво-центристко управление.Номерът на НДСВ от преди Четири години ще бъде повторен.Поздрави!
цитирай
7. teodordetchev - Ох, писал съм аз за така нареченият "политологически кошмар" ...
22.06.2009 18:21
... иначе казано - за възможната коалиция ГЕРБ - БСП. Ама да пази Господ ... Вижте тук:

http://teodordetchev.blog.bg/politika/2008/12/07/otgovornostta-na-sds-i-dsb-pred-demokratichnata-obshtnost-i-.263291
цитирай
8. boyanov - не мисля, че harlanov е прав, защото...
22.06.2009 18:23
Управление на ГЕРБ и БСП е практически невъзможно. Въпреки, че ГЕРБ е партия от лидерски тип, гласуващите за нея са хора, тотално отричащи досегашното управление. Ако, някой се опита веднага след изборите да промени вота им, боя се, че иранските събития могат да се повторят и у нас. За разлика от времето, когато НДСВ подмени вота на избирателите сега има относително ясно дефинирана и обединена десница. Налице е и кризисна ситуация, както и повишена гражданска активност. Това е една много взривоопасна смес. Ако някой си е правил сметките, че със стари номера ще мине и този път - сгрешил е. Въпреки, че февруарските вълнения бяха неглижирани умело и описани като фарс на група наркодилъри и ултари - случилото се е ясен знак за достигнат праг на обществена търпимост. Затова harlanov смятам, че твоите предричания са нереални към настоящия политически момент. За щастие отдавна не сме зад желязна завеса и всичко, което правим се прави пред лицето на света.
цитирай
9. haralanov - До boyanov
22.06.2009 19:10
Дано ти да си правият,а моето да е,,нереални предричания,,.Управление ГЕРБ и БСП е практически най-възможното!Започвам да те оборвам ред по ред.Никой няма след Изборите да променя Вота.Това не е и необходимо.Просто за да има ,,Стабилност на управлението,,двете партии спечелили най-много гласове ще се коалират.По всичко изглежда,че това ще са тъкмо ГЕРБ и БСП!В голямата си част сегашните гласоподаватели на ГЕРБ в миналото си са били и такива на НДСВ.Общото и при двете партии е,че са от ,,лидерски тип,,какно Вие сте се изразили.Някой си е направил сметката точно с този номер да мине.Веднъж е пробвано и е проработило.Няма причини и да не проработи сега.Най-губещи и прецакани ще са симпатизантите на ГЕРБ.Вижте днес информацията в actualno.com.67% от симпатизантите на БСП ПРИЕМАТ И СА СЪГЛАСНИ на обща Коалиция с ГЕРБ!Почвата се опипва,резултатите са положителни,а и според самият Р.Овч.бъдещото управление ще е точно такова.Въпросът е колко българи отново ще изглупеят.Ако аз съм прав-ще ми се извините ли..?
цитирай
10. thetrooper - Предполагам, че тези прогнози са на база резултатите от избори за ЕП.
22.06.2009 19:57
На 5 юли обаче, всичко зависи от избирателната активност. Ако гласуват нови 500 хиляди избиратели, може да се очаква, че те ще гласуват както следва:
ГЕРБ - 100 хиляди;
СК - 200 хиляди;
Тройната коалиция (плюс ЛИДЕР) - 100 хиляди;
други партии - 100 хиляди.

Това прави изборите практически непрогнозируеми, но от друга страна дава основание както и на ГЕРБ, така и на СК да играят самостоятелно.
цитирай
11. thetrooper - А ако гласуват 1 милион нови избиратели -
22.06.2009 19:58
тогава вече съвсем не се знае кой-кого...:)
цитирай
12. kobata - аз викам, да си направим една партия на блогърите
22.06.2009 21:22
и да ги пометем на следващите избори!
цитирай
13. анонимен - Направеният анализ и прогнозите
23.06.2009 09:36
за предстоящите избори е много интересен, многовариантен и според мен много близък до евентуалните реални резултати на база посочените изходни данни. Всичко обаче зависи много от активността в изборите. Хипотетична избирателна активност над 70 % освен, че би могла да тушира реалните опасения от злоупотреби, но и резултатите сигурно биха се различавали от прогнозните. Въпреки всичко, представеният материал дава основание за дълбок размисъл по отношение на реалната политическа ситуация две седмици преди изборите. Доста по-различен, по-аналитичен и пълен от подхвърляните ежедневни сухи прогнози. Явно подобни анализи са нужни, поне докато обществото ни е непрогнозируемо. След изборите ще се разбере дали грешката не е в избирателите /а не в прогнозите/. Поздравления !
цитирай
14. boyanov - До haralanov
23.06.2009 10:02
Както казва andreshko българския народ е непрогнозируем. Много често (да не кажа винаги) успява да изненада политиците. Искрено вярвам този път изненадата да е в полза на България. Ако твоя сценарий се сбъдне... чака ни тежка есен...
цитирай
15. анонимен - За не толкова твърдия електорат на БСП няма начин да се знае дали подкрепя ДПС , НЕ И В ТЪМНАТА СТАИЧКА
24.06.2009 21:19
Аритметиката излиза само при гарантирано зомбирани избиратели , обаче как БСП ще препрограмира своите при две бюлетини - за ДПС е ясно , но КБ+ДПС НЕ Е СЕРИОЗНО НЕЩО В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ
цитирай
16. feldmarschall - Специално за Русе ще има изненади...
27.06.2009 03:12
ДПС за съжаление ще има доста по-висок резултат от дадения /автобусите от Турция ще стигнат чак дотук/ отсега се знае, централата им работи в перфектна координация и това съчетано с ниска избирателна активност означава рекорден техен резултат. ГЕРБ достигна максимума си и ще има същия резултат за Русе като на 7 юни, докато БСП също като ДПС ще повиши сериозно процентите си.
цитирай
17. teodordetchev - Имам един въпрос към почитаемата си аудитория - нека ...
04.07.2009 22:08
... някой, който има разумно обяснение ми обясни какво става.

Към последният постинг очевидно има интерес, което вън от всяко съмнение ме радва. Само че, последният постинг е част втора на анализа "Мажоритарни прелести - 2". Част първа е предишният постинг.

Да, ама предишният постинг, тоест първа част на анализа е прочетен (или поне отворен) от ... два пъти по-малко читатели, отколкото част втора.

Вярно, в част втора са цветните картинки и е къде - къде по-забавно, но как може да се чете втора част на един анализ, без да е прочетена първата - не знам !? Не ми достига компетентност за да разплета подобна енигма, която би затруднила дори и легендарния инспектор Стрезов.

Помагайте, да разплетем загадката - приемат се всякакви хипотези ... :)
цитирай
18. andi2 - честно казано с картинки е по-ин...
04.07.2009 22:53
честно казано с картинки е по-интересно :)
погледнах и първият
по принцип еднакви са като структура
явно тайната е в картинките
:)
цитирай
19. анонимен - за едната и другата част и за крайните резултати
06.07.2009 05:06
За уникални посещения ли става въпрос?
Защото аз няколко пъти се връщах именно на втората част на "мажоритарните прелести", и заради картинките, и заради коментарите.


А действителните резултати надминаха май и най-розовите сънища на ГЕРБ.
Признавам си, че аз съм изненадан.
Ще се радвам да има и трета част на тази статия, обясняваща какво се случи.

И-ту (е2718)

цитирай
20. анонимен - Отговор на въпроса към почитаемата аудитория
02.08.2009 12:59
Няма нужда от инсп. Стрезов, но поради липсата му ще се нап'на аз.
********** начало на личното мнение **********
Първата част е пълна боза - дава препратки съм отдавна прочетени от информирания читател теми, предъвква редица дъвкани, изплюти и пак дъвкани нещица, донатъпкана е със статистическа плява, ... . "Четох" я, ... по диагонал. Опитах се да й плясна топлото си мнение, но излиза нежно съобщение - "Само регистрирани потребители могат да гласуват!" От втората част началото е продължение на статистическата плява, после следва малко интересна шарения, а истински ценната суровина е сбита в точката "Крайни коментари".
********** край на личното мнение **********
********** мнение а-ла Стрезов **********
още в научната литература е познат принципа на точното цитиране - еди-кой-си труд, тая-и-тая страница. съответно за проверка на позоваването не се налага да се чете целия труд от въведението до края. същото важи с още по-голяма сила в блогосферата - точната препратка е царица, а препратката към безинтересен материал изпилва част от ореола на препращащия.
съответно малцината чели първата част не намират за нужно да я препоръчат на читатели и приятели, а дават препратка само към втората част. част от любопитните поглеждат на какво е продължение тя, с което довеждат съотношението до 1:2 (иначе вероятно щеше да е още по-скромно).
цитирай
21. анонимен - АТАКА
16.09.2010 19:29
Само АТАКА. България е бяла.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5831774
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52925
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов