Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 00:28 - Какво се случи след провала на така наречената "Бойкова тристранка" ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2458 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.12.2011 00:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както е известно, не много отдавна пропадна опитът на министър – председателя Бойко Борисов, да придаде ще – годе законен вид на предложенията на групата на ГЕРБ в Народното събрание за промяна на пенсионната възраст. Промяната трябваше да се извърши не както всеки нормален човек би очаквал – след сериозна дискусия и чрез промяна в Кодекса за социалнво осигуряване, а чрез промяна в ... Закона за бюджета на Р. България за 2012 г.

В провалянето на тази елементарна хитрост, аз взех определено участие. Достатъчно подробно описание на обстоятелствата около този случай може да се намери тук:

http://news.ibox.bg/news/id_853372637

Моят личен коментар на случая беше отдавана поместен в блога ми, както и в НЮЗ.бг:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2011/11/24/dvoinoto-dyno-na-umirotvoritelnata-misiia-na-ministyr-predse.855920

http://news.ibox.bg/opinion/id_600911901

Тези, които са проследили цялата дискусия са забелязали, че позициите на двата синдиката по въпроса се различават. Докато от КТ „Подкрепа“ запазиха съвършенно спокойствие и не регистрираха никакви принципни различия с казаното и направеното от мен, от КНСБ реагираха изключително остро. За да не се загуби този историчмески документ някъде по профсъюзните сървъри, го привеждам по-долу изцяло:
 

КНСБ се опита да стабилизира социалния диалог на национално ниво, но не успя

Делегацията на КНСБ за тристранната среща по покана на Министър Председателя Бойко Борисов изказва дълбоко съжаление за неоползотворената възможност да се предложат, аргументират и обсъдят спешни мерки за стабилизиране и издигане ролята на тристранното сътрудничество и социалните партньори, да се създаде организация и план за излизане от създалата се конфликтна ситуация, във връзка с пенсионната реформа.

В такава посока бяха лансираните от КНСБ предложения:

за генериране законова възможност сключени между социалните партньори споразумения, по възлагане от Правителството или по двустранна инициатива да придобиват стойност на норма;

за ангажимент на Правителството да предложи на ръководството на Народното събрание при законотворческата дейност на депутатите, която засяга трудови, осигурителни и на жизненото равнище проблеми да се изискват задължително и становища от НСТС;

да се укрепи и разшири Секретариатът на НСТС, с оглед създаване еднопосчност и синхрон в работата на партньорите на национално и на отраслово ниво, каквито сега няма;

да се организира работна група и се определят срокове за обсъждане на нуждата от промени и евентуални мерки в посока развитие и надграждане на мерките за адекватни пенсии и стабилизиране на система, съдържащи се в Националното споразумение от миналата година.

Вместо това, представители на някои от поканените организации направиха процедурни изказвания с недопустими квалификации и не особено уважителен език по формата и съдържанието на срещата и показаха, че не се отнасят с нужната сериозност и отговорност към останалите участници, а и към причината и поводите за провежданата среща.

Така в тежък за страната ни момент - в условията на провеждаща се национална стачка в БДЖ и подготвян национален протестен синдикален митинг, всички социални партньори се лишиха от възможността с общи усилия, при участието на Премиера да се очертаят решения, които обществото ни очаква.

Делегацията на КНСБ се разграничава категорично от постъпката, тона и квалификациите, съдържащи се в изказването на г-н Т. Дечев довели до преждевременно прекратяване на срещата.

http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2011%3A2011-11-24-12-37-36&catid=69&Itemid=116&lang=bg

Текстът е цитиран дословно по публикацията му в сайта на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). За мен е непонятна рпеакцията на лидера на КНСБ – г-н Пламен Димитров. Тук ще се огранича с привеждането на официалното становище на КНСБ и ще се въздържа от подробен коментар.

Никога не съм мислил, че в КНСБ са наивници и вярват, че Симеон Дянков е „лошият съветник“ на „добрия цар“ - Бойко Борисов. Затова и съм доста озадачен от свръхреакцията на партньорите ни от КНСБ, които се разсърдиха на действия, които провалиха единствено възможността всички вкупом да попаднем в „тарикатския капан“ на г-н Бойко Борисов.

Така или иначе се понатрупаха събития, коментари и реакции и това по естествен начин породи участието ми в „Дискусионно студио“ с водещ Велизар Енчев по телевизия „СКАТ“. Няма да праразказвам всичко казано в предаването – всеки може да го види от край до край в You Tube. Приятно гледане на тези, които мислят да го направят.






Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5844623
Постинги: 785
Коментари: 3552
Гласове: 53013
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов