Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2012 17:57 - Реплики в SEES (2): МИТ РОМНИ ОТРИЧА НЕ СТАРИТЕ ПОРОЦИ НА ЕВРОПА, А НОВИТЕ И ДОБРОДЕТЕЛИ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2809 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както вече имах удоволствието да съобщя, сайтът на South East European Surveys (SEES) започна нова рубрика, в която ще се поместват само текстове, писани специално за www.seesbg.com


 

Тук предлагам втората реплика, написана за сайта на SEES, поместена на адрес:

http://www.seesbg.com/?b=art&art=5074
 

МИТ РОМНИ ОТРИЧА НЕ СТАРИТЕ ПОРОЦИ НА ЕВРОПА, А НОВИТЕ И ДОБРОДЕТЕЛИ
 

Тези дни фаворитът в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия Мит Ромни отправи към американския президент Барак Обама интересен упрек. Според агенция „Франс прес“, Ромни укорил Обама затова, че „превръща САЩ в нова Европа– модел, който изобщо не функционира“ ( http://www.seesbg.com/?b=art&art=5009 ), предаде Франс Прес. Агенцията цитира дословно изявлението на Ромни, направено на предизборна среща в щата Айова: „Не мисля, че моделът на Европа работи дори в самата Европа. Ето защо не искам този модел да се пренесе и в САЩ“.


 

Трудно е да разберем, какво точно критикува Ромни на база само на няколко реда от речта му. Очевидно е, че ако става дума за самата идея за създаването на ЕС – критиката на Ромни е несъстоятелна. Европейската общност и впоследствие – Европейският съюз са създадени преди всичко за да опазват мира в Европа и може да ес каже, че това е един чудесен факт от 1945 г. насам. Ролята на ЕС и на философията на европейската интеграция за съществуването на този факт е решаваща.


 

Ако Ромни критикува начина на управление на ЕС, то това няма да е нещо ново. Само във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са написани „ен на брой“ дипломни работи на тема „Дефицитът на демокрация в управлението на ЕС“. Да не говорим за многобройните политологически студии по темата. Тук обаче, трябва да се напомни на почти сигурния кандидат за президент на Републиканската партия, че в някои отношения днешният Европейски съюз извървява пътя, преминат от онези тринадесет колонии, обединили се в The United States of America, след войната за независимост с метрополията – Великобритания.


 

И Съединените щати са били „хлабава конфедерация“ при създаването си. И на тях е било необходимо време, за да преминат от конфедеративно към федеративно управление. И на тях е било необходимо време, за да осъзнаят, че правото на всяка банка да печата собствени парични знаци не е най-добрата идея и така нататък и така нататък. При създаването на Съединените щати дори е имало и дискусия кой да бъде официалният език – английския или немският. Представете си само за миг, как ли щеше да се развие световната история, ако беше предпочетен немският език !?


 

Най-вероятно Ромни критикува действията на Обама за въвеждане на всеобща здравноосигурителна система в Съединените щати, както може би и предприетите антикризисни действия в полза на американската икономика. Що се отнася до здравното осигуряване, вече за никой не е тайна, че зад „аферата Моника Люински“ и опитът за импийчмънт на президента Бил Клинтън стоят точно тези сили, които са категорично против въвеждането на всеобщо здравно осигуряване.


 

Пак за никого не е тайна, че на първо място сред тези сили стоят едно ядро от застрахователни компании и други финансови институции, които отдавна са изтормозили американските си клиенти с огромен набор от лоши практики, които са критикувани „и от ляво и от дясно“. Всъщност тези сили са част от този финансов конгломерат, който успя да произеде през последните години „планини от токсични активи“ и докара на Америка, а заедно с това и на Европа така наречената „ипотечна криза“. Ипотечна криза, превърнала се в в световна финансова и икономическа криза.


 

Барак Обама наследи от Бил и Хилари Клинтън каузата на осигуряване на достъп до здравна помощ за всеки американец. Той не е архитектът на тази идея – твърде е „пластмасов“ и беше твърде зает през кампанията си с личния си образ, за да се занимава с рисково визионерство. Но той показа приемственост и последователност при осмислянето на наследството на предишния президент – демократ и даде ход на реформите в здравното осигуряване. Лично аз бих се осъмнил, че тези реформи ще направят от Америка – Европа.


 

Всъщност, този текст по никакъв начин не цели да иронизира републиканеца Мит Ромни. Американските кандидати за президент съвсем не говорят празни приказки, нито бягат от дебати по нареждане на партийните си лидери, както правят да речем българските кандидати за „бащи на нацията“. Най-вероятно зад изказването на Ромни стои презумпцията, че бащите – основатели на Съединените американски щати наистина са създали държавното устройство и философията на управление и поведение на новата държава като отрицание на Европа.


 

Това е точно така, но при основаването си Съединените щати са били отрицание на „тогавашна“ Европа – на тогавашните дълбоки пороци на европейската политика: постоянни войни, нестихваща междудържавна агресия, политически цинизъм и макиавелизъм в лошия смисъл на думата, култ към „равновесието на силите“ за сметка на всякаква справедливост и така нататък. Днес, при всичките си недостатъци, ЕС е в огромна степен пълно отрицание на тези пороци и не е необходимо да се хаби място, за да се доказва защо е така. Така че Мит Ромни създава парадоксална ситуация – демонстрирайки привързаността си към наследството на бащите – основатели на САЩ, той отрича не старите пороци на Европа, а нейните нови добродетели.
 

Теодор Дечев




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5846228
Постинги: 786
Коментари: 3551
Гласове: 53028
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов