Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2022 13:49 - Европа ще бъде до Вас. Какви ще бъдат новите санкции и кога Украйна ще влезе в ЕС – ексклузивно интервю на Урсула фон дер Лайен за украинското издание „НВ“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 1072 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 У̀рсула Гѐртруд фон дер Ла̀йен (Ursula Gertrud von der Leyen), председателка на Европейската комисия, обяснява, защо Украйна е необходима на ЕС и защо Брюксел оказва на Киев мащабна финансова помощ.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, посети Киев на 8  април 2022 година, за да се срещне с политическото ръководство на Украйна и да изрази своята подкрепа за народ, противопоставящ се на нашествието на Москва. Също така, тя посети град Буча в Киевска област, където след освобождението на населеното място бяха разкрити ужасяващи факти за престъпления на руските окупатори над местното население.

По време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Буча, тя беше съпровождана от украинския министър-председател Денис Шмигал, а веднага след това председателката на ЕК се срещна с държавния глава на Украйна – Владимир Зеленский. Всичко това стана на фона на новините за това, че Украйна върви с ускорени темпове към това да стане член на Европейския съюз, а самият ЕС оказва на официален Киев икономическа поддръжка в размер на милиарди евро.

Урсула фон дер Лайен е бивш министър на отбраната на Германия, затова отлично разбира важността от засилване на отбранителната способност на Украйна през тези дни, когато въоръжените сили на Руската федерация продължават бойните действия срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). След като оглави Европейската комисия през 2019 година, тя постепенно разширяваше важността на тази институция вътре в системата на властта на Европейския съюз. Именно Европейската комисия беше двигател  на икономическата поддръжка на Стария свят по време на корона кризата.

Европейската комисия продължава да изпълнява своята функция на координатор на програмата за помощ на Украйна – на нейните държавни органи, на икономиката, на въоръжените сили, на обществото. Европейският съюз вече прие милиони украински граждани и е готов да направи така, че те да се чувстват в ЕС като у дома си – да работят, да получават заплати, а дипломите им да бъдат признавани в Европа при необходимост.

Европейският съюз също така оказва силен натиск върху Русия – преди всичко  с помощта на санкциите. Неотдавнашния пети пакет ограничения, например отряза голямата руска държавна банка ВТБ от европейската финансова система.

Какви санкции срещу Русия трябва да очакваме в близко време, когато Украйна влезе в Европейския съюз, актуален ли е въпросът за въвеждането на еврото в украинската финансова система и защо Брюксел вярва в победата на Украйна във войната – за това председателката на Европейската комисия разказа на НВ.

Подкрепата на Европейския съюз за Украйна, на нейната независимост и териториална цялост по време на войната се оказа неочаквана не само за Русия и за Путин, но и за много украинци, които мислеха, че ЕС е разделен след миграционната криза, Brexit и други събития. Как Ви се удаде като Председател на Европейската комисия да построите общоевропейски консенсус за Украйна и за нейното бъдеще?

Украйна отстоява нашите ценности, суверенитета си, териториалната си цялост, достойнството на човека и демокрацията. Ние стоим зад това убеждение. Всъщност, Путин направи сериозна грешка в пресмятанията си, колко силен и единодушен ще бъде отговорът на Европа на неговото твърдо и неоправдано нахлуване. Той се опитваше да посее между нас раздор. Постигна точно обратното. ЕС никога не е бил толкова единодушен за своите цели. И тази цел стана поддръжката на Украйна и нейните мъжествени хора.

Още от 2014 година, ЕС и Украйна развиха здрави връзки, основаващи се на нашата обща история и общи ценности. Споразумението за асоцииране сближи нашите икономики и общества. И сега, възможността Украйна да бъде приета в нашия Съюз беше задвижена, благодарение на заявката, която подаде Президентът Владимир Зеленский.

Обяснете ни своето виждане за войната на Руската федерация срещу Украйна. Руската армия и нейните агресивни действия, нанесоха такива щети на Украйна, на народа й и на нейната икономика, че за възстановяването след края на войната ще са необходими години. Вярвате ли, че Украйна ще възстанови мира на своята суверенна територия? И какво е необходимо за това?

Русия разпали жестока и безжалостна война не само против мъжествените въоръжени сили но и срещу гражданското население на Украйна. Историята ще започни и запечата решителността и мъжеството на украинския народ, защитаващ своята свобода и независимост. Неоправданата война на Путин търпи поражение. И ние ще стоим рамо до рамо с Украйна в нейното възстановяване, толкова дълго, колкото е необходимо. Нали членовете на едно семейство се грижат едни за други.

Сега, всички наши усилия са съсредоточени върху това да се прекрати кръвопролитието и да се предостави на Украйна жизнено важна хуманитарна и финансова помощ. Ние ще бъдем до Вас и по време на възстановяването.

image

Урсула фон дер Лайен, заедно с ръководителя ан дипломацията на ЕС - Жозеп Борел на посещение в Буча, Киевска област


Като политически лидер на Европейския съюз, чувствате ли, че Европа остава достатъчно консолидирана по отношение на Украйна, която действително води сложна, технически изтощителна война срещу руската армия, която има по-голям личен състав, повече танкове и повече бронирана техника
?

Русия може да има повече оръжие, но тя няма мъжеството на народа на Украйна, който се бори за свобода. Както мнозинството от страните по света, ние сме на страната на Украйна.

Европа продемонстрира безпрецедентна солидарност с Украйна.

Ние мобилизираме мощта на нашата икономика, за да заставим Путин да плати огромна цена, в това число и по пътя на прилагане на твърди санкции, нанасящи сериозен удар по икономиката на Русия.

Ние изпращаме оръжие на Украйна. Ние засилваме нашата икономическа поддръжка за Украйна.

И разбира се, ние с радост приветстваме 4 милиона бежанци от Украйна, които търсят убежище в ЕС. Ние им предоставяме надежден статут, така че те да могат да останат толкова време, колкото е нужно, за да имат достъп до образование и възможност за настаняване ан работа, докато успеят безопасно да се върнат у дома си.

Позволете да Ви попитам за тази наистина интересна инициатива на Европейската комисия, правителството на Канада и правозащитната организация Global Citizen за привличане на финансиране за нуждите на Украйна във военно време. Кои могат да станат донори и вложители в такъв фонд и защо Вие правите това заедно с Канада и политическото ръководство на тази страна?

Действително, с министър-председателя на Канада – Джъстин Трюдо и с подкрепата на Global Citizen ние сложихме началото на кампания за събиране на средства за Украйна. Народът на Украйна застана в защита на своята свобода, така че ние сме длъжни да застанем в негова защита. Бих била много радостна ако правителствата, художниците, предприемачите и въобще хората от цял свят се присъединят. Ние събрахме 9,1 милиарда евро в помощ на украинците, които се спасяват от войната както вътре в Украйна, така и около страната.

От тези средства, около 1,8 милиарда евро ще бъдат насочени за покриване на нуждите на вътрешно преместените лица в Украйна. Останалите ще бъдат използвани за осигуряване на бежанците в ЕС с това, което в момента им е необходимо – храна, настаняване, медицинска помощ, а също така достъп до училищно образование и намиране на работа.

От страна на Европейската Комисия, ние предоставихме един милиард евро – 600 милиона евро за Украйна, заедно с допълнителни 400 милиона евро, за да помогнем на страните – съседки да покрият нуждите на бежанците. Аз обещах на президента Зеленский в Киев, че ние ще се грижим за украинците, които се спасяват от войната.

Тази седмица, Вие обявихте за петия пакет санкции срещу Руската федерация. Той е достатъчно комплексен – оказва влияние на банковата дейност, на технологиите, на търговията, на транспорта, на инфраструктурата. Беше реакцията в този й вид усилена в отговор на зверствата над жителите на град Буча до Киев? И трудно ли беше да се постигне общо съгласие между страните-членки?

След зверствата извършени в Буча, ние решихме още повече да засилим натиска върху Путин и руското правителство.

Действително, Европейският съюз вече въведе пет поредни вълни на всестранни санкции. Безпрецедентни санкции, както от гледна точка на обемите, така и по скоростта, с която те яха приети. В момента (към 11 април 2022 година) вече повече от 40 държави приеха подобни мерки в отгово на зверствата на Русия.

Ние вече подготвяме шестата вълна на санкциите. И тези санкции ще нанесат сериозен удар. Те ще отрежат Русия от света, сериозно ще отслабят нейната военно-технологична промишлена база и ще изчерпят приходите на Путин и близкото му обкръжение. Ние сме пълни с решимост да осакатим военната машина на Кремъл.

Главата на дипломацията на Европейския съюз – Жозеп Борел неотдавна заяви, че Брюксел ще съдейства на усилията за развитието на отбранителната способност и сигурността на Европейския съюз. Какво може да включва тази програма? Ще има ли в нея компонент за помощ на източноевропейските страни, имащи обща граница с  Руската федерация и в частност за Украйна сред тази лига от държави?

Нахлуването на Русия в Украйна измени геополитическия ландшафт на Европа. То даде ясно разбиране за това, че Европейският съюз трябва да бъде подготвен по-добре и да бъде способен да действа твърдо и решително в отговор на кризи, както в съседни региони, така и извън неговите граници.

Ярък  пример за това придвижване е това, че Европейският съюз за първи път в историята си финансира доставки на летално оръжие. Ние вече финансирахме от бюджета на Европейския съюз [доставката на] военно оборудване за Украйна на стойност един милиард евро, но е необходимо още повече и сега ние предлагаме още 500 милиона евро. НАТО ще остане крайъгълен камък на нашата обща отбранителна политика. Но ние сме длъжни и можем да направим повече заедно вътре в ЕС, за да инвестираме в нашия отбранителен потенциал и във военните технологии. Това е върху което смятаме да съсредоточим вниманието си през следващите месеци.

Украйна води преговори с Европейската комисия за влизането си в Европейския съюз като държава – членка. Това би била огромна гаранция за сигурността й и икономическа възможност за Украйна и за украинското общество. Можете ли да разкажете повече за тези преговори? Преговорите за влизане в ЕС обикновено са изпълнени с технически тънкости и сложности, такива като търговските протоколи и митническите процедури. Има ли значение героизмът на украинската армия за това, страната да бъде приета в семейството на европейските държави? Украйна действително има впечатляващи социологически данни за поддръжката на влизането й в ЕС и такава стъпка е предвидена в Конституцията на страната. От друга страна, ако не беше агресията на Русия, Украйна не би имала право да стане членка или даже кандидатка за членство. Защо според Вас, това все още е важно, за да се даде на Украйна шанс да стане 28-мата страна – член на брюкселския търговско – политически блок?

Споразумението за асоцииране и Дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз вече ни сближиха в областта на политическите, икономическите връзки и общите ценности. Мъжествената борба на народа на Украйна за ценностите, които сами по себе си лежат в основата на Европейския съюз, демонстрира решителна преданост на това, страната да стане член на европейското семейство.

На перспективата за членство вече е даден ход. Лидерите на Европейския съюз предложиха на Комисията да подготви заключение по заявката на Украйна. Ние веднага започнахме да работим над това и в петък на 8-ми април [2022 година] в Киев аз предадох на Президента Зеленский въпросник, който ще бъде основата на нашите преговори през следващите месеци. Моята цел е да представим своя извод до лятото.

И така, Украйна стъпи на европейския път.

Още един въпрос за бъдещите отношения между Украйна и Европейския съюз. Както показва политическата история на Великобритания, дадена страна може да не почувства всички преимущества от членството в Европейския съюз ако не се присъедини към еврозоната. Но за тази стъпка, икономиката на страната и държавните финанси трябва да бъдат подготвени. Има ли Украйна шансове да се присъедини към еврозоната в най-близко бъдеще?

Да се говори за въвеждане на европейската валута в Украйна е преждевременно. Но ние можем да направим значително повече за укрепване на нашите икономически връзки и за интеграцията на нашите икономики. Ние вече работехме над това с Украйна още дълго преди началото на нахлуването.

Аз искам да припомня един много показателен пример на сближаване на Европейския съюз и Украйна даже в тези трудни времена. Ние успяхме да обединим електропреносната мрежа на Украйна с европейската и направихме това за няколко седмици, докато обикновено за такива неща са необходими години. Това е важно за енергийната сигурност на Украйна. Това помага да се поддържа светлина и топлина в домовете на хората в тези тъмни времена.

През 2013 година, Вие станахте първата жена – федерален министър на отбраната на Германия. Това е голямо постижение в кариерата и важна стъпка по пътя към равните възможности за всички, които Европа трябва да има и да поддържа. Как бихте се обърнала към украинките, които служат в армията, служат като доброволки и се грижат за своите деца и за своите семейства по време на войната с Русия?

Често си мисля за мъжеството на тези жени, на които им се наложи за една нощ да оставят всичко, за да избягат от бомбардировките и обстрелите. Понякога те са вървели с часове в тъмнината, в студа, за да отведат децата си на сигурно място. Те са се простили с мъжете си, със семействата си, без да знаят дали ще ги видят отново.

Също така, аз си мисля и за жените, които останаха да воюват заедно със своите родители, братя или съпрузи.

Мисля за всички тях. И моето послание към всяка от Вас е сладното: Вашата решителност и любов, Вашата издържливост и мъжество са най-мощния щит срещу агресора. Вие не сте сами. Ние сме на Ваша страна, защото споделяме дълбок и неотменим стремеж към това, че нашите деца трябвада живеят свободни и в мир. Именно затова ние стоим рамо до рамо с Украйна.

Важно е да се запази известна доза оптимизъм за украинците в тези ужасни времена, когато Русия атакува украинските градове, градчета и села. Това е тежко, защото хората тук в Киев, тук в Украйна са емоционално опустошени. За украинските власти е много трудно даже да предоставят финансова компенсация на жертвите на руската война. Планира ли Европейският съюз да предостави на Украйна някакви нови програми за икономическо укрепване на страната?

Европейският съюз оказва сериозна финансова подкрепа на Украйна. От 2014 година насам, ние инвестирахме в страната 17 милиарда евро за да се помогне на модернизацията на икономиката и да се поддържат здрави институции. След нахлуването, ние естествено засилваме тази поддръжка, като предоставяме пакет от спешна макрофинансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро. Ние вече изплатихме половината, а остатък е ускорен и пристига в момента.

Сега ние оказваме хуманитарна помощ на бежанците и на вътрешно преместените лица. Аз осъзнавам, че разрушенията, предизвикани от тази война, изтощават ресурсите [на Украйна] значително по-бързо. Именно затова предстои още повече. Щом войната завърши, ние ще Ви подкрепим в развитието на страната. Ние сме на Ваша страна.

 

Източник: Интервюто е взето от Иван Верстюк, https://nv.ua/ukraine/politics/ursula-fon-der-lyaen-o-vstuplenii-ukrainy-v-es-i-sankciyah-dlya-rf-intervyu-nv-novosti-ukrainy-50232842.html
Гласувай:
13Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5190448
Постинги: 572
Коментари: 3288
Гласове: 46936
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Блогът на Мерита.
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов