Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2022 10:58 - Азербайджан става решаващ елемент от енергийната сигурност на Европа
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 949 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Азербайджан беше първата страна, която покани чужди водещи компании в областта на енергетиката да си сътрудничат в Каспийско море. Установихме стратегически петролопроводи до пристанището на Турция в Средиземно море и пристанището на Грузия в Черно море, които промениха енергийната карта на Европа, като диверсифицираха енергийните доставки за световния пазар", заяви президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев в речта си относно „Ролята на Азербайджан за енергийната сигурност” на Международния форум състоял се в Чернобио, Италия, на 2 септември 2022 г.
image

Говорейки за развитието на капацитета на газовите находища в страната, президентът Илхам Алиев заяви, че, според информацията за потвърдените запаси на Азербайджан, тяхното количество се равнява на 2,6 трилиона кубични метра, като за доставката на природен газ от Азербайджан за Европа се разработва и 3500-километровия Южен газов коридор.

Президентът Илхам Алиев отбеляза, че наскоро Азербайджан и Европейската комисия подписаха Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в енергийната област, който предвижда увеличаване на износа на газ за Европа до 20 милиарда кубически метра годишно.

„Трябва да предприемем важни стъпки – политически решения, технически подходи и, разбира се, инвестиции, тъй като капацитетът на Южния газов коридор в различните участъци е различен. Трансанадолският газопровод има капацитет от 16 милиарда кубически метра. Планираме да го разширим до 32 милиарда кубически метра, а Трансадриатическият газопровод има капацитет 10 милиарда кубически метра и е почти пълен, така че трябва да го разширим до поне 20 млрд.к.м. Разбира се, това ще изисква допълнително финансиране. Като държава и инвеститор, ние сме готови да го направим, но същото трябва да направят и останалите членове от нашия екип.

В същото време виждаме, че сега, след руско-украинската война, въпросът за природния газ в Европа стана жизненоважен за европейците и се появиха проекти за различни интерконектори. Един от тях, Гърция-България, предстои да бъде открит. Съществуват и други подобни проекти. Такъв е например Йонийскоадриатическият газопровод, който ще снабди с азербайджански газ три балкански държави. Като цяло мога да обобщя, че след започването на руско-украинската война, повече от 10 държави се обърнаха към нас с офциално искане за увеличаване на доставките ни или стартиране на такива, като между тях са и страни, които вече получават газ от нас, като Турция, Грузия, Италия, България и много други” – допълни в тази връзка президентът.

Като следващ етап от енергийната стратегия на Азербайджан президентът посочи инвестирането във възобновяеми източници на енергия. Президентът Алиев заяви, че вече са направени множество оценки на потенциала от възобновяема енергия в Азербайджан, като само в азербайджанския сектор на Каспийско море има доказан потенциал възлизащ на 157 гигавата енергия.

„Днес говорим за това как да доставим нашата електроенергия в Европа през вече съществуващата линия, която минава през Грузия, Турция и България към вътрешността на Европа“, съобщи Президентът пред участниците във форума.

Източник: Посолство на Азербайджан в България



Гласувай:
1



1. morskipesni - Тия процеси са тежки, дълги.
07.09.2022 12:04
А ти гледай какво бърза, иде, пуши.
цитирай
2. teodordetchev - Да, безспорно доста неща пушат...
07.09.2022 12:19
Най-много дим се издига над горящите танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата на съветската, пардон - руската армия, унищожени от ВСУ на бойното поле. В това число с помощта на Света Джавелин Украинска... Русия избра най-трудния начин за износ на скрап за Украйна.
цитирай
3. morskipesni - А под дирниците
07.09.2022 17:30
"евроатлантически" как е? Пушекът увеличава ли се?
цитирай
4. teodordetchev - Вие се съсредоточете върху Вашия седалищен мускул. ...
07.09.2022 17:39
... Защото позата, която сте заел може да изкуши някой от Санкт Петербургската фабрика за тролове да изпробва спонтанността на реакциите ви при голяма изненада.
цитирай
5. morskipesni - Дрънкай, дрънкай
07.09.2022 20:25
Сега сме в еквивалентна позиция с 1942. Отгатни, кога ще бъде най-близкият Народен съд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5844872
Постинги: 785
Коментари: 3552
Гласове: 53019
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов