Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2023 16:59 - Дискусия, посветена на Обръщението на Президента на Република Казахстан - Касъм-Жомарт Токаев до народа на страната - „Икономическият курс на справедлив Казахст
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 894 Коментари: 2 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В битността си на директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и на редовен доцент във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), което е горд член на АИКБ, имах възможността да участвам в дискусия, посветена на Обръщението на Президента на Република Казахстан - Касъм-Жомарт Токаев до народа на страната - „Икономическият курс на справедлив Казахстан“ .
image

Дискусията беше организирана от посолството на Република Казахстан в София. Н. Пр. Посланик Виктор Темирбаев се срещна с представители на научните, академичните и бизнес средите при присъствие и на медиите. Може да се каже, че дискусията се водеше изключително между хора, които познават проблемите на Казахстан, Средна Азия и Каспийския регион, както и геополитическите и геоикономическите реалности на търговските маршути „Изток - Запад“, „Китай - Европа“.

image

Ако трябва да сме обективни, обръщението на Президента Токаев изобщо не е някакъв церемониален документ, а си е реакция и отговор на шеметните геополитически промени, които протичат в региона. (От моя гледна точка, става дума за трета вълна на деколонизацията в Средна Азия и Южен Кавказ).

Преди 5-10 години светът не отдаваше особено внимание, нито пък оценяваше по подобаващ начин Транскаспийския международен транспортен маршрут (ТМТМ), или тъй нареченият Среден коридор. В същото време последните геополитически събития, предизвикани от конфликта в Украйна, наложиха преосмисляне на транспортната политика на повечето държави, които участват в търговията и икономическото сътрудничество по оста Изток – Запад, Китай - Европа.

image

Всъщност, ще повторя, че става дума за огромна геополтическа трансформация, която Казахстан не е поръчвал, но реагира на нея по крайно адекватен начин. Можем с чиста съвест да кажем, че в момента оста Казахстан – Азербайджан е двигател на тази геополитическа и геоикономическа промяна.

В този контекст отделянето на специално внимание от страна на президента на Казахстан – Касъм-Жомарт Токаев на развитието на Средния коридор и стремежа към съвместна работа с  Азербайджан и Грузия по разширяването му, потвърждава намерението на страната да е в крак с геополитическите реалности. Тя ще стане транспортен хъб в търговската верига между Китай и ЕС, а и самата тя ще се възползва от Средния коридор, защото стокообменът й както с Китай, така и със страните от ЕС расте постоянно. В момента Казахстан вече е най-големият доставчик на уранов концентрат и уран в света, а и не само.

След „самоизключването“ на „Северния коридор“, значението на Средния коридор не просто нарасна рязко, той просто остана единствен. Всъщност, възможностите на Средния коридор“ бяха изпитани още по време на пандемията, когато „каспийският триъгълник“ между пристанищата Актау (Казахстан), Баку (Азербайджан) и Туркменбаши (Туркменистан) не спря да работи и за миг и допринесе в огромна степен за запазването на веригите на доставките в глобален план.

В своето обръщение президентът Касъм-Жомарт Токаев специално отбеляза развитието на сферата на транспортната логистика на Казахстан, в това число максимално използване на потенциала на Транскаспийския маршрут. Едновременно с това, продължава развитието и на коридора Север – Юг“, което поставя страната на един от глобалните търговски кръстопъти. Изпълнението на заявените в Обръщението идеи и планове ще позволи на Казахстан да стане един от най-големите транспортни хъбове и в регионален и в глобален план.



Гласувай:
18



1. getmans1 - :) ...
14.09.2023 22:19
... Много точен израз, " „самоизключването“ на „Северния коридор“.
цитирай
2. zaw12929 - публиката намаля...
17.09.2023 02:00
публиката намаля...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5848321
Постинги: 786
Коментари: 3551
Гласове: 53035
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов