Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2023 14:25 - Историята ни не се заличава с преместването на един унизителен символ от едно място на друго
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 1084 Коментари: 1 Гласове:
16

Последна промяна: 14.12.2023 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес трябваше да отговарям на поредния изблик на станалото обичайно тръшкане: „Ама като разрушаваме паметниците, се лишаваме от историята си“. Мисля, че веднъж за винаги трябва да се сложи край на тези кокоши жалби.
image

Историята ни изобщо не се заличава с преместването на един унизителен символ от едно място на друго. (Впрочем аз много харесвам творчеството на Васка Емануилова, ама не точно тази композиция. Подозирам, че и тя не я е харесвала особено). Историята трябва да се помни, да се изучава, да се осмисля, ама трябва и да се напише горе - долу вярно.

Ще се опитам да дам разбираем за почитателите на Съветската армия пример. Според каноничната комунистическа история, първия партизанин в България е Иван Козарев. Първият му бой с полицията е бил няколко дни след началото на операция "Барбароса". И до днес се мълчи за факта, че още през януари 1940, като партизанин излиза в гората Христо Димитров Несторов. Само че той е анархист и завършва живота си като горянин през 1954 година, сражавайки се с комунистическата ДС.

image
Христо Димитров Несторов - анархист, партизанин и ... горянин

Какво правим с тази история? Ами, пропускаме я защото не е удобна.

Васка Емануилова, която е сътворила композицията, която в момента ту се възнася, ту се приземява и която в крайна сметка ще си намери подобаващо и най-вероятно централно място в Музея на тоталитарното изкуство (отделен въпрос е дали ни харесват мястото и подредбата на този музей...), та Васка Емануилова е известна лесбийка.
image
Васка Емануилова в ателието си.


Това не би имало абсолютно никакво значение, ако днешните "защитници" на злополучния паметник не ни заляха с невъобразим език на омразата по отношение на хомосексуалните граждани на Р. България и прословутата Истанбулска конвенция. Какво стана ? Отново греда, отново проблем с партийната линия. Всъщност - с няколко партийни линии, плюс „личната гледна точка на Митрофанова и Захарова“… Впрочем, и партньорката на Васка Емануилова, с която последната е живяла доста години на ред, също  е бележита българска скулпторка и също е участвала в създаването на други композиции от същия паметник.
image
Мара Георгиева - "Голо тяло", бронз, размер 18/29/10, Художествена галерия "димитър Добрович"


Ужас! Първият партизанин – анархист и в крайна сметка горянин. Създателката на сакралната скулптурна група – лесбийка.
Don’t You see the sky is falling? Изобщо, почитателите на комуноидното ни минало (пишман социалисти, „възрожденци“, крипто комунисти титулуващи се като „консерватори“) са се оплели като пилета в кълчища. Струва ми се, че ако си мълчат, вместо да вдигат врява по този начин ще понесат по-малко морални загуби. Макар че, честно казано не съм особено загрижен за репутацията на псевдо левите в България.

На изпроводяк ще споделя един биографичен момент - аз съм проектант на конструктивната част на възстановения паметник на Тодор Александров в Кюстендил. След 09 септември 1944 г., комунистическата власт, без да страда от каквито и да са скрупули, какво се събаря и какво се съзидава, буквално заличава паметника на един човек, който можем да наречем "последния истински рицар на националното освобождение". Определението не е мое, на друг по-умен човек е. Комунистите го събарят и някъде чак през 1992 - 1993, (там някъде), паметникът беше възстановен точно по оригинала. Архитектурната част на проекта е дело на архитект Стоян Манчев, а конструктивната част е моя.
image
Възстановеният паметник на Тодор Александров в Кюстендил, първоначално дело на Андрей Николов. Възстановеният паметник стриктно следва оригинала.


Несъмнено, борбата за паметниците е борба за паметта. Въпрос на лична преценка е, кои спомени са добри, кои са лоши, а кои са истински кошмари. Обективно погледнато, въпросният Паметник на Съветската армия е от третата категория на кошмарите. Той дори не е построен толкова в прослава на съветските войни. Той е построен след разгрома на сливенския горянски отряд, като напомняне за публиката, че режимът смята да векува. Е, режимът успя да изкара почти половин век. Сега както се казва, нещата си отиват по местата - в случая не на бунището, а в музея.

image

image

image

image

image

image



(Снимките са публикувани в социалните мрежи, без посочване на авторите им за съжаление)

image





Гласувай:
16



1. batogo - Чест и почитания за смисления постинг, г-н Дечев!
15.12.2023 11:05
Истината винаги трябва да излиза наяве и да се казва, защото само тя помага за осъзнаването на обществото! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5848247
Постинги: 786
Коментари: 3551
Гласове: 53035
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов